Siirry sisältöön
Äitipuhe

Voiko päiväkoti kieltää lasta juomasta vettä?

01.09.2018

Kuva: Pixabay / congerdesign

Se alkaa jo neuvolassa. Noin vuoden ikäisen lapsen vanhemmille ylhäältä päin ohjeistetaan, että lapsen ruokajuoma on muuten tästä eteenpäin rasvaton maito. Se on aivan yhtä kiistämätön tosiasia kuin se, että taaperoikäisen tulee syödä lautasellinen puuroa sekä aamulla että illalla. Jos tätä pyhää 6 dl rasvatonta maitoa ja 4 dl puuroa päivässä kaavaa rikot, saat ainakin selittää. Ja saat muuten selittää joka kerta uudelleen. Yhteiskunnallisen puuronsyöntivelvoitteen laiminlyömisestä ehkä vielä selviät, mutta veden antaminen ruokajuomana tuntuu jo lähes anarkistiselta valinnalta.

Ei auta vaikka perheellä olisi ihan käypä suunnitelma siitä, miten lapsen kalsiumin ja jodin saannista huolehditaan. Muualla maailmassa saadaan lasten ravintoarvot pidettyä kunnossa ilman tolkutonta maidon kittaamistakin, mutta Suomessa se nähdään lähes mahdottomana tehtävänä. Maidon haittavaikutuksista, kuten raudan imeytymisen heikentymisestä, taas vaietaan täysin.

Jos maitoaivopesu ei neuvolaiässä onnistu, otetaan päiväkodissa, eskarissa tai koulussa järeämmät aseet käyttöön. Veden juominen aterian yhteydessä yksinkertaisesti kielletään. Luit oikein, edelleen vuonna 2018 joissain paikoissa vaaditaan, että kansallisiin maidonjuontitalkoisiin on pakko osallistua ellei asiasta ole lääkärintodistusta.

Toki heti alkuun täytyy todeta, että monissa päiväkodeissa lapset kyllä saavat vedenkin valita juomakseen, mutta kaikkialla ei suinkaan tätä perusoikeutta ole. Nyt syksyllä päiväkotien, esikoulujen ja koulujen lukukausien käynnistyessä on maidon pakkojuottaminen herättänyt kiivaita keskusteluja. Päiväkoti ei toki ole ravintola ja on ymmärrettävää, että mihin tahansa erikoisjuomatoiveisiin ei voida suostua, mutta on vaikea käsittää, että hanasta ei saisi vettä ottaa.

Tänäkin syksynä on ollut tapauksia, joissa vanhemmalle, joka toivoo lapselleen ruokajuomaksi vettä, on yksinkertaisesti ilmoitettu, että maito on meillä se, jota juodaan. Joillekin tästä maidon juonnin ehdottomuudesta on muina miehinä tiedotettu jo vanhempainillassa muun yleisinfon ohessa. Siis edelleen, vaikka kaikista muista ”pakko syödä lautanen tyhjäksi” -säännöistä olisi jo päästy ajat sitten, pidetään maitoa jostain syystä niin ylivertaisena tuotteena, että siitä täytyy kaikkien saada osansa. Jos ei hyvällä, niin sitten pahalla.

Joissain paikoissa pääsy vesihanojen ääreen täytyy lunastaa juomalla henkilökunnan valvonnassa ennalta sovittu määrä maitoa. Onko se sitten lasillinen, puoli lasillista vai ”pieni maistiainen” on riippunut paikasta. Kovin nykyaikaiselta käytännöltä se ei kuitenkaan kuulosta. Vai mitä olet mieltä? Kenellä ylipäätään on oikeus päättää, saako lapsi hanasta vettä vai ei?

Sanna Kaski

16 vastausta artikkeliin “Voiko päiväkoti kieltää lasta juomasta vettä?”

 1. Marika sanoo:

  Ei voi. Vesi on tuhat kertaa terveellisempää kuin rasvavon maito,tämän päivän vanhemmat kyllä tietävät sen.t.pph

 2. Leila sanoo:

  Juotetaan lapsille rasvatonta maitoa heti päiväkodissa ja ihmetellään kun lasten suolistosairaudet ja allergiat on ihmeesti lisääntynyt. Rasvaton maito on kamalaa myrkkyä suolistolle,mutta siitä vaietaan.Toimin itse päiväkodissa lastentarhanopettajana ja ihmettelen tätä rasvattoman maidon juottamista.Ryhmän melkeen puolella pienistä lapsista on laktoositon maito. Eikä syynä vatsavaivoihonhin ole oikeasti se laktoosi vaan maidon homoginointi eli rasvan pilkkominen.Maidon rasva auttaa maidon ainesosien imeytymisessä ja kun se pilkotaan aiheuttaa maito suolistovaivoja.

 3. Arazu Faqiani sanoo:

  Ei todellakasn päiväkoti ei saa kieltä lasta juomasta vettä hanasta, toki aterian yhteydessä maito on ehdottomasti juomana, muuten jano ei mene pois maidolla vaan se vaatii oikeastaan vettä, jokainen tietää sen!

 4. Eeva Kinnunen sanoo:

  Olen töissä päiväkodissa ja olen samaa mieltä, että rasvaton maito on pahinta mitä nykyään pitäisi juoda. Meillä vesi on yksi vaihtoehto ruokajuomana. T. Eeva

 5. Sanna Kaski sanoo:

  Hei ja kiitos kun tulitte keskustelemaan!

  Niin kuin Marikakin toi esiin, eivät kaikki vanhemmat suinkaan pidä maitoa kovin terveellisenä juomana. Mutta miksi sitten sallitaan tällainen painostus maidon juomiseen?

  Näkisin, että ongelma saattaa olla myös siinä, että kaikki vanhemmat eivät edes tiedä päiväkotien käytännöistä maidon suhteen. Niin kuin kirjoitin, monessa (toivottavasti nykypäivänä suurimmassa osassa) päiväkodissa ei tätä maitopainostusta tapahdu, joten kaikille ei välttämättä tule edes mieleen, että jossain todella tapahtuu.

  Puhuin erään henkilön kanssa, joka on työskennellyt useassa eri päiväkodissa kahdella eri paikkakunnalla ja hän kertoi, että on nähnyt päiväkoteja, joissa maidot kaadetaan laseihin oli lapsi ja/tai vanhempi asiasta mitä mieltä tahansa. Ainoa millä asiaan pystyy vaikuttamaan, on lääkärintodistus.

  Hän ei kuitenkaan ollut koskaan kuullut asiasta käytävän mitään keskustelua, joten ehkä tieto tästä käytännöstä ei koskaan kantautunut vanhempien korviin asti.

 6. Iiris sanoo:

  Olen tyrmistynyt. Pakottaminen on aina pahasta. Silloin ei toista ihmistä arvosteta.

  Puhutaan kiintymyssuhdevanhemmuudesta, lapsen tunnetaidoista, itsemääräämisoikeudesta – samaan aikaan maidon pakkojuottamisella sivuutetaan niin vanhemman kuin lapsen tarpeet, tunteet ja itsemääräämisoikeus. Maidon hyödyistä on tolkutettu vuosikymmeniä, mutta sen varjopuolista on puhuttu myös pitkään. Samoin on jo kaikilla aikaansa seuraavilla ihmisillä tiedossa, että rasvattomat tuotteet ja homogenoidut tuotteet ovat paljon käsiteltyjä. Niiden haitoista puhutaan paljon.

  Meidän päiväkodissa onneksi saa valita, siksi en edes tiennyt tällaisesta maidon pakkojuottamisesta.. Meidän lapsi valitsee itse. Hän juo yleensä vettä, mutta joskus haluaa maitoa, kun muutkin juo.

  Kiitos Sanna, että avasit keskustelun!

 7. M sanoo:

  Kun on lääkärintodistus, joka sallii 5 dl maitoa päivässä, niin perheeltä viedään itsemääräämisoikeus siinä, missä sitä maitoa juodaan tai käytetään muussa muodossa. Päiväkoti varaa oikeuden juottaa koko määrän arkisin siellä. Vettäkin saa meillä vasta maidon juotuaan. Lisäksi kotona emme joisi rasvatonta maitoa, minkä osaan kyllä neuvolassa perustella ilmeisesti tarpeeksi hyvin, mutta päiväkodissa ei ole muuta vaihtoehtoa.

 8. Maija sanoo:

  Muualla Euroopassa ei maitoa ruuan kanssa lipitetä niinkuin Suomessa. Miten lie heillä kalsiumin ja/tai D-vitamiinin puutosta tai niihin liittyviä oireita ja seurauksia?
  Aamulla maitoa tyhjään mahaan (puuron kera) , kammottava ajatus, varmasti käy vatsaan.
  Aamupalaa kehitettiin n.15 v sitten joillakin paikkakunnilla, suuntana pois joka-aamuisesta pakkopuurosta. Silloin tarjottiin vaihdellen muroja, laadukasta leipää (luksuksena joskus pahtoleipää), jogurttia, viiliä, hedelmiä ja joinakin aamuina puuroa. Vaihtoehtoja (edullisia ja terveellisiä) on varmasti vaikka kuinka paljon – ainakin joinakin aamuina voisi kokeilla. “Kulttuuriruoka-maistelut” voisi unohtaa ja tarjota hyvää kotimaisista raaka-aineista valmistettua perusruokaa.

 9. MIKKO sanoo:

  Kysyin just eskari ikäiseltä tytöltä asiaa. Sääntö on että ensin pitää juoda kaksi lasia maitoa ennenkuin saa vettä. Aika törkeet minusta. Meille ei kotiin osteta edes rasvatonta maitoa ilmeisesti tämä on asia joka oli vaikea tytölleni koska pyysi ettei sano asiasta päiväkodilla.

 10. Punaista maitoa kiitos sanoo:

  Täysmaito on parasta pienelle.

 11. Mamikolmelle sanoo:

  Punaista luomumaitoa lapsille maltilliset määrät on mun linja kotihoidossa oleville lapsilleni. Vettä aina janojuomaksi.

 12. Hujanhups sanoo:

  Mitäs, jos se aamupuuro tehtäisiin laktoosittommaan kokomaitoon??? Tulisi niitä hyviä maidon aineosia, ja jäisi se laktoosi pois??? Tuskin kukaan on kuollut hyvään, ravitsevaan ja hyvään, ilmaiseen aamupuuroon:) Ja ne, joiden lapsille ei edellämainittu kelpaa ilman lekurin lausuntoa, maksakoot omat sapuskat 🙂

 13. Vesi on perusoikeus sanoo:

  Järkyttävää. Tässä mennään niin perusoikeuksien ytimiin että herättää isoja tunteita.

  Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa mm ummetusta ja atoopikon ihon kuivumista. Monen muun vaivan lisäksi.

  Eihän näin nyt vaan voi olla?!

  Pitääpä utsia miten omalla paikkakunnalla toimitaan.

  Ja tosiaan, itse en rasvatonta lapsilleni Anna. Vähintää kevytmaitoa, ja aina luomua.

  Puuro taas, noh. En oikein osaa niitä teollisia mössöä puuroksi sanoa. Lapset kyllä rakastivat edellisen päikyn mannapuuroa, mutta itse antaisin sitä lähinnä joskus harvoin vaikka jälkkärinä. Silkkaa vettä ja höttövehnäähän se on.

  Sen sijaan itse teen puuron luomuun kevyt/täysmaitoon, laktoosittomaan jos siippakin syö. Puolet ruista ja puolet kauraa, tietysti täyssellaista ja luomua. Eikä mitään pika, vähintään 10min hiutaleista. Sekään kunnon loraus öljyä, joskus oliivi, joskus manteli, hamppu tai mitä milloinkin, toki luomua. Vaihdellen auringonkukansiemeniä, pinjansiemeniä, mantelinmuruja, hamppu siemeniä tms etc. Mitä milloinkin. Hunajaakinjos flunssakausi, mutta vasta ihan viimeiseksi ettei keittäessä heikkene.

  Kylkeen sokerittomia omenasosetta, matkaopas tms, reilu voisilmä ja ripaus kanelia. Toki luomuja.

  Voitte kuvitella terveyskeskuksen ravitsemusneuvojan suhtautumisen, hyvä kun ei lasua tehnyt kun tuhoan lasteni terveyden.

 14. Heidi sanoo:

  Ei ole onneksi painostettu, edes neuvolassa.
  Meillä esikoinen (2v4kk) juo kevytmaitoa kotona, hoidossa en tiedä mitä juo.
  Kuopus reilu 1v juo vettä, koska ei suostu juomaan maitoa (ei kevyt, eikä rasvaton) eikä kasvimaitoja.
  Ymmärrän maidon ja maitotuotteet kalsiumin näkökulmasta, koska muualta sitä saa varsin vähän, varsinkin jos on muutenkin nirsot lapset.
  No, toivomme parasta että kuopus saa kalsiumia tarpeeksi jotakin kautta.

  Mutta kyllä pitäisi päiväkodissa saada vettä juoda ? meillä tytöt juo aterioiden välissä melkein 0,5l päivässä.

 15. em sanoo:

  Kun nuorimmaiseni oli pieni, alipainoinen ja erittäin huono syömään, pidin kotona aivan ehdottomana tapana sitä, että ruuan kanssa juodaan ensin vettä. Muuten lapsi olisi täyttänyt vatsansa ruuan sijaan pelkällä maidolla.
  Tapaa sai selitellä päikkärissä, neuvolassa ja kouluterkalla, mutta ymmärsivät kyllä kun sanoin, että vatsa pitää täyttää ensin ravinnolla ja vasta sitten maidolla.
  Kouluterkalla oli hankalin tilanne, kun th kysyi lapselta: “juotko maitoa” ja lapsi vastasi “äiti ei anna”. Hetken kesti selitellä, että lapsi kyllä käyttää maitotuotteita ja laittaa vaikkapa maitoa puuron sekaan.

  Nyt murkkuikäiset lapset juovat ruuan kanssa vettä. Maito kuuluu väliaterioille (aamu- ja iltapalat, välipala)

  Rasvatonta maitoa en ymmärrä alkuunkaan, enkä käsitä, miksi juuri sitä tarjotaan laitoksissa juomana.

 16. Karla Loppi sanoo:

  No mutta! En varmasti ole tuputtanut rasvatonta maitoa t. hymyilevin terveisin juuri teidän neuvolantäti. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »