Siirry sisältöön
Äitipuhe

Bileet, joissa pahoinpidellään lapsia

12.07.2018

Kuva: Pixabay / silviarita

Vesirokkorokotukset lisättiin viime vuonna Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saavat maksutta kaikki 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneet lapset. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, joista ensimmäinen annetaan yleensä puolentoista vuoden iässä ja tehosterokotus kuuden vuoden iässä.  Aiemmin vesirokkorokotuksen pystyi ottamaan yksityisellä terveysasemalla, mutta yli sadan euron hinta (sisältäen rokotuksen hinnan ja poliklinikkamaksun) vaikutti siihen, että rokotuskattavuus pysyi matalana.

Luulin, että yhteiskunnan tarjoama ilmainen rokote jättäisi aiemmin suosiossa olleet vesirokkobileet historiaan. Vesirokkobileissä vanhemmat vievät lapsensa leikkimään vesirokkoa sairastavan lapsen kanssa toivoen, että omakin lapsi saisi tartunnan ja tauti tulisi sairastettua varhaisella iällä, jolloin se on yleensä helpompi kuin myöhemmin sairastettuna.

Olen kuitenkin hämmästynyt huomattuani, että yhä edelleen monet vanhemmat, jopa terveydenhuollon ammattilaiset, pitävät varteenotettavana vaihtoehtona tartuttaa lapselle tarkoituksella tauti, johon on olemassa tehokas rokotus. Toisaalta, yleistä pohdintaa on herättänyt myös näkökulma siitä, että jos aikuinen tarkoituksellisesti tartuttaa toiselle taudin, saattaa kyseessä olla pahoinpitely. Miksi aikuisen tartuttaessa taudin lapselle asia olisi toisin?

Vesirokkobilettäjien ajatus on usein se, että nopeasti hoidetaan tämäkin harmi pois. Tässä kuitenkin unohdetaan, että kyseessä on sairaus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Mahdollisia jälkitauteja ovat muun muassa, keuhkokuume, korva-, keskushermosto-, aivo-, munuaiskeräs-, maksa-, nivel-, umpilisäke- ja kivestulehdus sekä stafylokokin tai streptokokin aiheuttama ihon bakteeritulehdus, joka voi johtaa jopa sepsikseen tai nekrotisoivaan faskiittiin. Kannattaako tämä riski oman lapsen kohdalla ottaa, kun saatavilla on myös tehokas rokotus?

Vesirokkobileitä puolustetaan myös sillä, että kyllä rokotuskin aiheuttaa oireita. Se on toki totta, mutta mittakaava on aivan eri kuin sairastetussa taudissa. Kuumetta ilmaantuu noin 15 prosentille rokotetuista ja alle 5 prosenttia rokotetuista saa pistopaikan läheisyyteen tai muualle kehoon rakkuloita, joita yleensä on 2-5 kappaletta. Sairastetussa taudissa puolestaan rakkuloita on yleensä 250-500 kappaletta. Se, joka on sairastanut taudin myöhäisemmällä iällä, muistaa varmaankin sen, miltä rakkulat esimerkiksi suussa tuntuivat? Itse ainakin mielelläni rokotutan lapseni, jotta siltä tunteelta välttyisivät.

Toki tässä voi ajatella muitakin, kuin niitä omia lapsiaan. Tartunnan saanut levittää usein tartuntaa ympärilleen ja vesirokossa tartuttavuus alkaa kaksi vuorokautta ennen ihottuman ilmaantumista. Alle 1,5 vuotiaat lapset, jotka ikänsä puolesta ovat yleensä rokottamattomia ovat alttiita tartunnoille. Tietyille erityisryhmille vesirokko on myös erityisen vaarallinen. Esimerkki raskaana olevilla on sairastuessaan riski saada erittäin vaikea tauti ja raskaana olevan sairastuessa alku- tai keskiraskaudessa on sikiöllä riskinä saada synnynnäinen vesirokko-oireyhtymä, joka aiheuttaa muun muassa älyllistä kehitysvammaa ja sokeutta.

Vesirokkorokotetta on myös pelätty siksi, että sitä on pidetty uutena, koska se on vasta tullut Suomen rokotusohjelmaan. Se, että vesirokkorokote on Suomen rokotusohjelmassa uusi, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se laajemmassa mittakaavassa olisi uusi valmiste. Kaliforniassa asuva blogikollegani Annuska, kirjoittaa, että Suomessa annettava rokote on Yhdysvalloissa ollut rokoteohjelmassa jo 20 vuotta ja maailmalla sitä on annettu noin 200 miljoonaa annosta.

Kumpi on sinun valintasi: bileet vai rokote?

14 vastausta artikkeliin “Bileet, joissa pahoinpidellään lapsia”

 1. Tarja Hannele sanoo:

  Voi mitä tietämättömyyttä kirjoittajalla! Luonnollisesti sairastetusta vesirokosta saa elinikäisen suojan. Toisin kuin rokotteen kautta, jolloin vyöruusun riski moninkertaistuu. Mieluimmin sairastan kyllä vesirokon (ihan perus lastentauti), kuin otan vyöruusun kumppanikseni mahdollisesti koko elämäkseni! Kannattaisi ottaa asioista oikeesti selvää! Eikä vain toistaa rokoteteollisuuden lobbarin, Thl:n mantraa: rokotteet ovat tutkkittuja turvallisia. Näin ei valitettavasti ole!

 2. Natrural sanoo:

  Rokotus on suurimpia huijauksia lääketieteessä, lääketeollisuuden hyväksi. Mitään muuta teollisuuden alaa ei ole vastuu vapautettu, miksiköhän?
  Ei rokotteelle, kannattaa tutkia rokotteiden haittoja. Jos vähänkään perehtyy niin rokotus into kyllä vähenee.

 3. Heidi sanoo:

  Ehdottomasti vesirokkobileet!!!! Rokotetta ei ole niin kauan ollut markkinoilla että siitä tiedetään miten vaikuttaa esim. 20-30 vuoden kuluttua. Ja vesirokko voi toisilla olla niin lievää pari pilkkua ja vähän kuumetta. Joten miksi ottaa riski ja ottaa rokote mistä koituu taas myrkkyä verenkiertoon ja aivoihin. Lapsilla aivoveri-este sulkeutuu vasta 4-vuotiaana joten kaikki myrkyt mitä saadaan 1-2-vuotiaana kulkeutuu aivoihin ja nykyään tiedetään että alumiini aiheuttaa mm. Alhzhaimerin tautia.

 4. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Tarja Hannele ja kiitos keskustelun aloittamisesta,

  mihin perustat väitteesi siitä, että vyöruusun riski moninkertaistuu rokotteen myötä? Saatavilla oleva tutkimustieto osoittaa päinvastaista. THL:n mukaan riski saada vyöruusu vesirokkorokotuksen jälkeen on noin 80 % pienempi kuin vesirokon sairastamisen jälkeen.

  https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/vesirokkorokotuksesta-kysyttya

  https://rokotetutkimus.fi/taudit/vesirokko/

 5. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Natrural,

  olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisiin lähteisiin suosittelet perehtymään.

 6. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Heidi,

  niin kuin blogitekstissäkin kirjoitan, ei se, että rokote on Suomen rokotusohjelmassa uusi, tarkoita sitä, että se olisi laajemmassa mittakaavassa uusi.

  Rokotusohjelmassa käytettävää Varivax-valmistetta on käytetty vuodesta 1995 lähtien. Maailmanlaajuisesti sitä on annettu yli 208 miljoonaa annosta.

  https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/vesirokkorokotuksesta-kysyttya

 7. tiinahannele sanoo:

  Hei Sanna,
  Gary Goldman USA:sta oli mukana tuossa 1995 vesirokkorokotetutkimuksessa. Lopputulema siitä oli, vesirokkorokotteen jälkeen havaittiin vyöruusun lisääntyvän vanhemmalla väestöllä. Tässä linkki Gary Goldmanin sivuille, mutta googlaamalla ” the Varicella Active Surveillance Project (VASP) in Antelope Valley” löydät koko tutkimuksen… tosin Gary Goldman lähti projektista, koska hän ei puoltanut rokotteen ottamista käyttöön… se kuitenkin otettiin. Ks.
  https://physiciansforinformedconsent.org/leadership/gary-goldman-phd/
  Vaatii aika paljon tutkimista, jos aikoo kirjoittaa rokotteista asiallisesti, ei ainoastaan puoltaen niitä: Siihen on tietenkin oikeus, mutta se jättää monta asiaa avoimeksi.

  Tärkeintähän on tietenkin perustuslaillinen oikeutemme tehdä oma päätös asiasta.

 8. Veeka sanoo:

  Suosittelisin lämpimästi tutustumaan rokotusten aiheuttamiin haittoihin, myös muista lähteistä kuin THL. Thl:llä on omat intressinsä miksi suosittelee niin kovasti rokotteita, Suomessahan tuputetaan ihmisille sellaisiakin jotka muut maat ovat tajunneet ottaa jo pois rokotusohjelmasta niiden vaarallisuuden takia (mm. hinkuyskä, polio….). Vesirokkorokote on ihan naurettava ja se ei anna 100% suojaa vesirokosta, isolla tod.näk. tulee Atyypin rokko (rokotteen saaneiden rokko) joka on paljon vakavempi kuin oikea! Rokotukset ne vasta lasten pahoinpitelyä onkin! Luekaseppa vaikka toukokuussa julkaistu tuore kirja Rokotteet ja vaiettu tieto. 🙂

 9. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Veeka,

  vesirokkorokote, kuten ei mikään muukaan rokote, anna 100 % suojaa. THL:n mukaan yksi rokoteannos antaa noin 80 % suojan kaikkea vesirokkoa vastaan ja 95 % suojan vaikeaa vesirokkoa vastaan. Kahden vesirokkorokoteannoksen teho puolestaan on 93 % kaikkea vesirokkoa vastaan ja 100 % vaikeita tautimuotoja vastaan. Itse pidän näitä lukemia hyvinä.

  Mihin perustat väitteesi rokotteen saaneiden rokosta, joka on paljon vakavampi kuin oikea? Ainakaan nykyinen tutkimustieto ei sitä tue.

  https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/vesirokkorokotuksesta-kysyttya

 10. Marjo Paananen sanoo:

  Emme suurperheessääme ota mitään rokotteita. Meillä jo 19v kokemus rokottamattomuudesta. Vesirokkorokotetut voivat erittää pöpöä ja tartuttaa ympäristössä olevia jopa 6 viikon ajan. Tämä riski tulee tuoteselosteestakin ilmi monien muiden mahdollisten rokotehaittojen lisäksi. Suurempi riski on rokote kaikkine myrkkyineen ja vierasaineineen mitä podettu tauti.

 11. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Marjo,

  THL:n mukaan vesirokko voi tarttua rokotetusta henkilöstä, mutta se on erittäin harvinaista. Yhdysvalloissa vain viiden henkilön oli raportoitu saaneen tartunnan rokotetusta, kun rokotetta oli annettu 55 miljoonaa annosta. Näissäkin tapauksissa tauti oli lievä ja parani ilman komplikaatioita.

  https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/vesirokkorokotuksesta-kysyttya

 12. Ella sanoo:

  Mielenkiintoista…paljonkohan sait Thl:ltä korvausta tästä mainostekstistä; ko.tahohan nimenomaan palkkaa blogisteja suosittelemaan rokotteita. Kommenteissa on jo monta asiallista, hyvää ja paikkansapitävää asiaa vesirokkorokotetta vastaan. Ihan voi jokainen itse lähteä lukemaan tuoteselosteen ja miettiä, verrata vakavia haittavaikutuksia. Mitenhän ennen lähes kaikki ovat voineet sairastaa ihan tavallisesti rokon? Raha, raha, raha…

 13. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Ella,

  minulla ei ole sidoksia THL:ään eikä tämä tai mikään muukaan blogini postaus ole tehty heidän kanssaan yhteistyössä.

 14. Sulppu sanoo:

  Hei!

  Tämä on vanha postaus, mutta pakko ottaa kantaa kun luin kommentointia.

  Olen kyllä jutun kirjoittajan kanssa samaa mieltä rokottamisesta ja omat lapseni olen antanut rokottaa rokotusohjelman mukaisesti, vesirokkorokote mukaan lukien.

  Vesirokko ei ole aivan “perus lastentauti” kaikille. Toisilla oireita ei juurikaan tule kun taas toisilla lapsilla tulee pahoja oireita. Atooppisesta ihottumasta tai astmasta kärsivillä tauti on vakava. Muita komplikaatioita ovat keuhkokuume, keskushermostoinfektio ja näköhermon tulehdus. Näistä komplikaatioista olen kuullut juttua tuttujen äitien kertomana kun heidän omat lapset sairasti ennen rokotteen saapumista rokoteohjelmaan.

  Miksi ihmeessä sairastuttaa lapsi tarkoituksella tautiin kun ei voida tietää miten tauti käyttäytyy? Ja jos vesirokkoa ei sairastakaan lapsena, niin aikuisena oireet ovat varmasti hirveät.

  Oma lapseni sai vesirokkorokotteesta kunnon sivuoireet, joten en halua edes ajatella kuinka kipeä lapseni olisi ollut saatuaan vesirokkotartunnan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »