Arkisto avainsanalle “kiusaaminen”
-
Kiusaamisen alkeet opitaan usein kotona
Ojennan sohvalla peiton alla istuvalle, kirjaa lukevalle, unenpöpperöiselle lapselle vaatepinoa. On kouluaamu, pukeakin pitäisi. Esikoinen katsahtaa minuun, aamuaurinko paistaa ikkunasta värjäten hänen vaaleat hiuksensa kultaiseksi kehäksi hänen päänsä päälle. Pieni rakas menninkäislapseni, ajattelen. Lapsi katsoo vaatepinoa ja ottaa ylimmäisenä olevan paidan käsiinsä ja sanoo ettei halua laittaa sitä päälle. Otan paidan käteen ja otsani rypistyy […] Lue lisää »
-
Näin koulukiusaaminen kitketään
Koulu on alkanut, ja niin kuulemma myös kiusaaminen. Julkisuudessa on useimmiten negatiivisia tarinoita koulukiusaamisesta. Siksi haluan kertoa tarinan siitä, miten asiat voivat ratketa myös parhain päin. Elettiin 70-lukua. Perheeni muutti isän työn perässä paikkakunnalta toiselle, kunnes päädyimme pienen maalaiskylään. Olin kahdeksan. Aluksi kaikki sujui hyvin. Sain pian uusia kavereita, sillä olin aina valmis seikkailuun. Harrastin […] Lue lisää »
-
Miksi ihmiset sairastuvat?
Myönnän, koin epäonnistuneeni äitinä, kun lapsi sairastui. Ensin ruoka-allergioihin, sitten diabetekseen 3-vuotiaana. Valvoin öitä miettien, mitä en huomannut tehdä tai mitä tein väärin. Elämän ohjakset, joista olin pitänyt kiinni rystyset valkoisina, lipesivät otteesta. Sitä oli vaikea sulattaa. Jokainen jonka lapsi on sairastunut, miettii jossakin vaiheessa miksi-kysymystä. Miksi juuri minun lapseni? Miksi juuri meidän perhe? Vastaus […] Lue lisää »
-
Arja Tiili: Tanssi kiusaaminen pois!
Tanssija-koreografi Arja Tiilillä on suuri tavoite. Hän haluaa kitkeä kiusaamisen pois Suomen kouluista. Lue lisää »
-
Pojistakin pitää kasvattaa hyviä kavereita toiselle
Osaavatko aikuiset antaa pojille riittävät eväät toiset ihmiset huomioivaan läsnäoloon? Onneksi ainakin yritys on kova. Lue lisää »
-
Sijoitettujen lasten ja nuorten hyvinvointi
Uusimmassa 2017 tehdyssä kouluterveyskyselyssä oli ensimmäistä kertaa mukana kysymys lapsen asuinpaikasta. Sen avulla saatiin myös ensimmäistä kertaa tietoa sijaisperheeseen, lastensuojelulaitokseen tai ammatilliseen perhekotiin sijoitettujen lasten kokemasta hyvinvoinnista. Sijoitetut lapset eivät muodosta yhtenäistä keskenään samanlaista ryhmää. He kuitenkin eroavat joukkona muista ikätovereistaan: He ovat kokeneet useammin esimerkiksi vanhempien eron, läheisen kuoleman sekä koulun, ja sitä […] Lue lisää »
-
Neuvoja kiusatulle, vanhemmalle ja kiusaajalle
Onnettomuuden uhrit saavat yleensä heti jälkihoitoa. Meidän tulisi ymmärtää, että kiusaamisen kohteeksi joutuminen on myös onnettomuus, joka voi jättää syvät haavat. Siihenkin pitäisi saada hoitoa. Tässä kiusaamistutkija Päivi Hamaruksen neuvoja ensiavuksi kiusatulle, hänen vanhemmilleen ja kiusaajalle. Lue lisää »
-
Taivaanrannan maalari
”Kaukaa saapunut lämmin kesätuuli pyyhki yli korkean kallionkielekkeen, jonka reunalla seisoi muuan sinitukkainen nuorimies. Hän seisoi siinä hiljaa silmät ummessa, hengitti sisään aurinkoa ja raikasta meri-ilmaa ”, kirjoittaa Christian Aare viime vuonna julkaistussa esikoisteoksessaan. Lue lisää »