Hyppää sisältöön

Katse lapseen

”Poliittisilla päättäjillä on velvollisuus tehdä tekoja, joilla luodaan lapsille hyvä ja turvallinen lapsuus”, sanoo pääkirjoituksessaan Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Katse lapseen

kuuntele pääkirjoitus!

Lukija: Ulla Siimes

Tänä keväänä olemme eläneet murheellisten tapahtumien äärellä. Helmikuussa seurasimme oikeudenkäyntiä, jossa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan lapsen vanhemmat tuomittiin ehdottomaan vankeuteen. Huhtikuussa Vantaan kouluampumisessa sekä tekijä että uhrit olivat alakoululaisia.

Kun jotain näin traagista tapahtuu, kaikki seisahtuvat hetkeksi. Yhteinen suru ja asioiden käsittely onkin tärkeää. On ymmärrettävää, että asioille haetaan selityksiä ja taustoja. Ja koska faktoja ei aina ole saatavilla, spekuloimme ja yksinkertaistamme.

Meidän on yhteiskuntana pohdittava, missä on epäonnistuttu ja miksi nämä karmeat asiat tapahtuivat. Samalla on muistettava, ettei aina ole mahdollista vetää suoria viivoja syiden ja seurausten välille. On uskallettava nostaa esiin epäkohtia, mutta samalla on uskallettava myöntää, että vastaavaa voi tapahtua myös tulevaisuudessa.

Yhteiskunnan ja palveluiden rakenteilla on iso merkitys, kun pohdimme, mitä voimme tehdä toisin estääksemme lapsiin kohdistuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan. Samalla jokaisen meistä aikuisista on katsottava rohkeasti peiliin ja kysyttävä, mitä voimme tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voivat kasvaa paremmassa turvassa.

Annammeko aikaa, ehdimmekö kohdata?

Lasten, nuorten ja perheiden asiat nousevat julkiseen ja poliittiseen keskusteluun usein vasta silloin, kun joudumme katsomaan niitä tällaisten surullisten tapahtumien kautta. Lasten ja nuorten asioiden pitäisi kuitenkin olla tärkeitä joka päivä.

Puheen sijaan olennaisia ovat teot. Jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä jotain toisin omassa arjessa, mutta poliittisilla päättäjillä on mahdollisuus ja velvollisuus tehdä tekoja, joilla luodaan lapsille hyvä ja turvallinen lapsuus.

Taustaa, tutkimusta, tietoa ja kokemusääntä löytyy. Keinojen pohdinnassa kansalaisyhteiskunta auttaa mielellään. Komiteamietintöjen ja selvitysten sijaan päättäjien onkin käännettävä katseensa lapseen ja tartuttava toimeen.

PS

Lue juttu 9-vuotiaan Eliaksen synkästä kohtalosta. Tämän huutolaispojan julma surma vuonna 1931 ja sen jälkeen vuonna 1937 säädetty lastensuojelulaki loivat pohjaa myös Lastensuojelun Keskusliiton perustamiselle.

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *