Hyppää sisältöön

Mumman tärkeä vapaa

Kerromme syksyn ajan perheystävällisistä työpaikoista. Ensimmäisenä esittelyssä tietoliikennekonsernin isovanhempainvapaa.
Julkaistu
Teksti Kati Leskinen
Kuvat Marja Seppänen
Mumman tärkeä vapaa

Tuulia Tahvonen, Erin 3 ja Noa Salo 9 kk

Lahtelaiset Tuulia Tahvonen, 67, ja Erin Salo, 2,5, odottivat malttamattomana uutisia sairaalasta. Tuulia halusi tavata yhdeksännen lapsenlapsensa ja Erin pikkuveljensä.

Viimein Tuulian poika soitti sairaalasta ja sanoi, että kotiin päästäisiin, vaikka lääkärintarkastuksessa vauvan sydämestä oli kuulunut jotain poikkeavaa.

Nooalla oli taivaansiniset silmät, hän oli niin ihana, kuvaa Tuulia ensikohtaamistaan nuorimman lapsenlapsensa kanssa.

Tuulia työskentelee tietoliikennekonserni DNA:lla verkon hallintakeskuksen asiantuntijana. Käytännössä se tarkoittaa televalvontaa, mutta enempää Tuulia ei voi työstään paljastaa. Kaikki tiimin työntekijät tekevät toimistolla työtä virka-aikana aamukahdeksasta neljään.

– Tietoturvasyistä työtä tehdään vain toimistolla, määrätyissä tiloissa. Etätöitä en voi siis tehdä.

Tuulia on ollut tyytyväinen työnantajaansa. Erityisen iloiseksi hänet teki vuonna 2017 lanseerattu isovanhempainvapaa, joka tarkoittaa viikon palkallista vapaata työntekijälle, josta tulee isovanhempi. Vapaa koskee myös adoption kautta isovanhemmiksi tulevia. Kun hän kuuli kollegoidensa kanssa asiasta, he nauroivat ja totesivat, että kunpa nyt jonkun perheeseen syntyisi lapsi!

– Ajattelin silloin, että käytän kyllä vapaan. Vasta myöhemmin minulle selvisi, miten arvokas asia isovanhempainvapaa oli.

Muutama päivä sairaalasta kotiutumisen jälkeen Nooa muuttui veltoksi ja hänen hengityksensä vaikeutui. Tuulia lähti hoitamaan Eriniä ja vanhemmat pojan kanssa lääkäriin. Pian saapui tekstiviesti, joka kertoi, että vauva on nukutettu, laitettu hengityskoneeseen ja häntä valmistellaan siirrettäväksi ambulanssilla Helsinkiin Lastensairaalaan.

Nooalla todettiin vaikea aorttakaaren ahtauma, joka aiheutti sen, ettei verenkierto toiminut kunnolla. Hänet leikattiin.

Reissu kesti pidempään kuin kukaan osasi odottaa.

Tuulia asui neljä viikkoa poikansa kotona Erinin kanssa ja vei hänet päiväkotiin ennen töihin menoaan. Esimies ymmärsi tilanteen.

– Hän sanoi, että työ joustaa nyt niin paljon kuin mahdollista ja perhe on nyt tärkein.

Varsinainen isovanhempainvapaa ajoittui sattumalta juuri siihen viikkoon, kun vanhemmat palasivat Nooan kanssa kotiin.

– Piti opetella uudelleen olemaan vauvan kanssa. Piti olla varovainen, koska Nooa oli vielä toipilas.

Tuulia teki myös ruokaa ja siivosi – olihan perhe todella uupunut sairaalareissusta ja kaikesta huolesta.

Isovanhempainvapaata kului myös ulkoleikeissä.

– Vietimme Erinin kanssa aikaa myös minun luonani, jotta vanhemmat saivat olla vauvan kanssa ja levätä.

Mumman vapaa_kuva2

Tuulia Tahvonen, Erin 3 ja Noa Salo 9 kk

Isovanhempainvapaata on käyttänyt 40 työntekijää, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen. Yrityksellä on yhteensä 1 600 työntekijää.

Se liittyi vuonna 2016 Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan, jossa haastetaan organisaatioita ottamaan huomioon erilaiset elämäntilanteet työpaikan toimintatavoissa.

DNA pyysi työntekijöiltään ideoita perheystävällisyyden parantamiseksi. Yksi keksi viikon mittaisen isovanhempainvapaan, ja kuukauden päästä etu oli jo käytössä.

Viikon vapaan saa viettää kerran ja se on tarkoitus käyttää perheen yhdessäoloon vuoden sisällä vauvan syntymästä.

Yrityksessä haluttiin ajatella perhettä laajempana kokonaisuutena ja ottaa huomioon vanhemmat työntekijät.

DNA sai Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. Se myönnetään työpaikoille, joilla on näyttöjä työnteon arjen joustoista ja esimerkiksi kattava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Yritys on lisännyt etätyötä ja liukuvaa työaikaa. Kokouksien ei tarvitse välttämättä alkaa aamukahdeksalta ja niihin voi osallistua myös puhelimitse.

– Uskon, että joustot lisäävät työntekijöiden motivaatiota ja tehokkuutta, sanoo Marko Rissanen.

Tuulia Tahvonen viettää lastenlastensa kanssa paljon aikaa. Hänellä on neljä poikaa, jotka kaikki asuvat Lahden seudulla lähellä toisiaan.

– Olen pyrkinyt olemaan apuna ja tukena kaikille.

Tuuliaa kutsutaan mummaksi. Jotkut lapsenlapset ovat antaneet lisänimenkin: Mumma-Kumma.

– Lapsenlapset ovat niin herkkuja! Vanhimmatkin, jo 18-vuotiaat, tulevat vielä halaamaan. Se on ihanaa.

Nooa, 1, voi nyt hyvin, mutta käy edelleen lääkärillä kontrollikäynneillä.

Aika isovanhempainvapaalla jäi mieleen ja vahvistaa edelleen perhesuhteita.

– Kun on vielä työelämässä, vapaa-aika on kortilla. Nyt sain tutustua rauhassa lapseen ja samalla tukea perhettä.

Joko sinun työpaikallasi?

– Työn ja perheen yhteensovittaminen on megatrendikäs puheenaihe, mutta käytännön tasolla Suomi laahaa edelleen muiden Pohjoismaiden perässä monin tavoin, sanoo Väestöliiton hankepäällikkö Anna Kokko, joka on yksi Perheystävällinen työpaikka -ohjelman suunnittelijoista.

Ohjelmassa työpaikkoja autetaan löytämään ja ottamaan käyttöön keinoja työn ja arjen sujuvaan yhdistämiseen. Parhaillaan mukana on 13 työnantajaa.

Perheystävällisellä työpaikalla kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja erilaiset elämäntilanteet otetaan huomioon. Perheystävällisyys ei siis tarkoita vain lapsiperheiden joustoja.

– Työntekijälle voi tulla äkillinen tarve hoitaa ikääntynyttä omaistaan 500 kilometrin päässä. Tällöin työpaikka voi joustaa vaikka järjestelemällä perjantait ja maanantait vapaiksi tai etätyöpäiviksi.

Ohjelma pyrkii myös purkamaan työpaikkojen vanhentuneita käytäntöjä, jos niille ei ole kunnon perusteita. Miksi palaverit alkavat aina aamukahdeksalta? Voisiko niitä siirtää tunnilla eteenpäin, jotta perheelliset ehtivät viedä lapsensa rauhassa hoitoon?

Kaikissa työtehtävissä ei voida tehdä samanlaisia joustoja, mutta on tärkeää, että yhteisistä pelisäännöistä kerrotaan avoimesti.

– Vaikkapa etätyön osalta on hyvä sopia koko henkilöstöä koskevat sitovat säännöt. On selvää, ettei kaikissa töissä edes voi olla etänä, mutta sekin on kerrottava ääneen.

Työpaikan sisäisessä viestinnässä kannattaa olla tarkkana, sanoilla on merkitystä.

– On tärkeää, että vanhempina puhutellaan sekä äitejä että isiä. Perheystävällisyyttä on sekin, että molempia vanhempia kannustetaan perhevapaille.

Väestöliitossa uskotaan, että perheystävällisyyteen kannattaa panostaa.

– Joustavampi työnteko lisää työhyvinvointia eli vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työn tehokkuutta ja tuottavuutta. Samalla yritys näyttäytyy yhä houkuttelevampana työnantajana.

Ohjelmaan osallistuminen on maksullista ja sen hinnoittelu riippuu organisaation koosta. Maksu sisältää mm. henkilöstökyselyjä, seurantakäyntejä ja ohjausta.

> https://www.vaestoliitto.fi/perhe-ja-tyo/perheystavallinen-tyopaikka/