Hyppää sisältöön

Koulumatka kavereiden seurassa piristää mielen

Koulumatka on paljon muutakin kuin matka kouluun. Karlstadin yliopistossa Ruotsissa tarkastettu väitöstutkimus osittaa, että liikkumistapa kouluun ja takaisin vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja koulumenestykseen.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Koulumatka kavereiden seurassa piristää mielen

Schoolchildren at home time

Vanhempien kouluun kyyditsemät lapset menettävät tutkija Jessica Westmanin mukaan luontevan tilaisuuden tutustua ympäristöön ja seurustella omin päin ikätovereiden kanssa. Tämän vuoksi he ovat epäitsenäisempiä ja epävarmempia liikkuessaan kodin lähiympäristössä.

Kävelemällä, pyörällä tai bussilla koulumatkan taittavat lapset myös voivat vanhempien kyyditsemiä lapsia paremmin. Silti yhä useammat ruotsalaiset vanhemmat vievät lapsensa autolla kouluun riippumatta siitä, onko koulumatka pitkä vai lyhyt.

Toisin kuin monissa muissa maissa, ruotsalaisvanhemmat pitävät yleensä lastensa koulumatkaa niin turvallisena, että lasten katsotaan selviävän siitä hyvin yksinkin. Oman auton käytössä ei siis ole kyse turvallisuudesta vaan siitä, että omaa autoa pidetään bussia ja muita matkustustapoja helpompana ja käytännöllisempänä vaihtoehtona.

Westmanin tulokset kertovat, että vanhempien kannattaisi arvioida tilanne uudelleen. Lapsen tehdessä koulumatkan omin päin mukaan mahtuu monenlaista sosiaalista toimintaa, kuten seurustelua kavereiden kanssa ja sometusta älypuhelimella.

Itsenäisesti koulumatkansa tekevät lapset ovatkin tutkimuksen mukaan onnellisempia kuin vanhemman autossa aamuisin torkkuvat ikätoverit. He pärjäsivät autokyytiläisiä paremmin myös heti koulumatkan jälkeen tehdyssä kognitiivista suoriutumista mittaavassa testissä.

Westmanin mukaan lapsi on omatoimisen koulumatkan jälkeen iloinen ja valpas, mikä merkitsee hyvää koulupäivän jatkolle. Jos koululainen halutaan välttämättä kyyditä ovelta ovelle autolla, matka-aika tulisi käyttää pirteään seurusteluun, jottei siitä tulisi puolinukuksissa vietetty unijakson jatke.

>Jessica Westman: Drivers of children’s travel satisfaction. Karlstadin yliopisto 2017.

Kaikki Lapsen Maailman artikkelit eivät ole netissä. Lue painetusta lehdestä Tutkittua tietoa -artikkeli Tärkeintä on kiva yleisö!