Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa

Vertaaminen somen menestyjiin masentaa nuorta

02.09.2019 Antti Vanas Mostphotos

Tutkittua tietoa 9/2019_some

Kauniiden ja rikkaiden seuraamisesta somessa ja tv-kanavilla voi tulla itseään ruokkiva kierre. Ruutuaika ei ole vaarallista sinänsä, mutta jatkuva itsensä vertaaminen menestyjiin voi syödä nuoren itsetuntoa.

Mitä enemmän nuori viettää aikaa tv:n ja sosiaalisen median parissa, sitä todennäköisemmin hän kärsii masennuksesta, ja sitä vakavampia masennusoireet ovat. Tietokonepelien pelaaminen tai tietokoneen peruskäyttö sen sijaan eivät näyttäisi lisäävän teinien depressioriskiä.

Kanadalaistutkimuksen aineistosta ei löytynyt tukea ajatukselle, että ruutuaika sinänsä lisäisi depressiota esim. siksi, että median ääressä vietetyt tunnit ovat pois muusta tekemisestä ja harrasteista. Olennaista sen sijaan näytti olevan median tarjoama mahdollisuus sosiaaliseen vertailuun.

Jatkuva itsensä vertaaminen rikkaisiin ja kauniisiin menestyjänuoriin voi Montrealin yliopiston tutkijoiden mukaan heikentää nuoren itsetuntoa ja masentaa. Depression riski näytti liittyvän erityisesti medioihin, jotka altistavat tällaiselle vertailulle. Menestyvien ja vartalonsa täydellisiksi muokanneiden nuorten elämää voi seurata erityisesti somekanavilla ja tv:n reality-sarjoissa.

Sosiaalisen median negatiivista vaikutusta vahvistaa se, että tietynlaisten sisältöjen seuraamisesta syntyy helposti itseään vahvistava kierre. Palveluntarjoajan algoritmit pitävät huolen siitä, että nuori saa nähtäväkseen aina vain lisää sitä samaa, josta hänen on havaittu kiinnostuneen.

Itsetunnoltaan horjuva ja masentunut teini saa siis älypuhelimeensa jatkuvasti lisää vertailuun kannustavaa, itsetuntoa ohentavaa ja masennusta ruokkivaa materiaalia.

Tutkijat korostavatkin kotiperheen merkitystä kierteen katkaisijana.

Tutkimuksessa seurattiin neljän vuoden ajan lähes 4 000 kanadalaista 1216-vuotiasta teiniä. Nuoria pyydettiin raportoimaan joka vuosi, kuinka paljon he kuluttivat aikaa sosiaalisen median, television, videopelien ja tietokoneen muun käytön parissa. Myös masennusoireiden esiintyvyyttä seurattiin nuorten oman raportoinnin perusteella.

Tutkimus Association of Screen Time and Depression in Adolescence ilmestyi Jama Pediatrics -lehdessä heinäkuussa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »