Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa

Onko isäpuoli vaaraksi lapselle?

05.11.2018 Antti Vanas Mostphotos

1118_tutkittua_tietoa_onko_isapuoli_vaaraksi_lapselle

Neljänneksessä lapsensurmista tekijä on isäpuoli. Itä-Anglian yliopistossa tehty tutkimus kyseenalaistaa isäpuoliin liitetyn Tuhkimo-efektin: tulosten mukaan isäpuolet eivät ole lapselle biologista isää vaarallisempia.

Englannin ja Walesin isät surmaavat vuosittain n. 20 lasta. Luvun suhteuttamiseksi on hyvä muistaa, että englantilaisia ja walesilaisia on yhteensä 60 miljoonaa eli lähes 11 kertaa enemmän kuin suomalaisia.

Neljänneksessä lapsensurmista tekijä on isäpuoli. Koska isäpuolten osuus kaikista isistä on pienempi kuin neljännes, isäpuolet näyttäisivät olevan tilastollisesti biologisia isiä vaarallisempia.

Itä-Anglian yliopistossa tehty tutkimus kyseenalaistaa isäpuoliin liitetyn Tuhkimo-efektin: tulosten mukaan isäpuolet eivät ole lapselle biologista isää vaarallisempia. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Psychology -lehdessä.

Psykologien 1970-luvulla lanseeraama Tuhkimo-efekti perustuu biologiaan ja lisääntymisekonomiaan: jos isä ei ole lapsen biologinen isä, lapsi ei edistä hänen geeniensä säilymistä. Isäpuolelta puuttuu siis biologinen motiivi huolehtia lapsen hyvinvoinnista.

Loppuun asti vietynä päättely johtaa siihen, että isäpuolet saattavat olla biologisia isiä todennäköisemmin myös lapsen kaltoinkohtelijoita, seksuaalisia hyväksikäyttäjiä tai lapsenmurhaajia.

Isän nuoruus nostaa riskiä

Brittitutkijoiden mukaan riski liittyy pikemminkin ikään kuin geeneihin. Lapsen surmanneet isät ovat keskimäärin selvästi muita isiä nuorempia, olivatpa he sitten biologisia isiä tai isäpuolia. Olennaista on, että myös isäpuolet ovat keskimäärin biologisia isiä nuorempia.

Tuhkimo-efekti ohjaa siis huomion väärään muuttujaan: tärkeä tekijä on ikä, ei biologinen side lapseen. Isän nuoruus voi nostaa rikoksen riskiä esim. siksi, että nuoret ovat muita köyhempiä ja huonommin perhe-elämään valmistautuneita. Lisäksi nuorten parisuhteet ovat tavallista epävakaampia.

2 vastausta artikkeliin “Onko isäpuoli vaaraksi lapselle?”

 1. Intersektionaalinen Feministi sanoo:

  Seuraavaan räpellykseen sitten tutkimuksen nimi ja mielellään linkki siihen.

  Mikäli tutkimukseen perehtyminen tuottaa vaikeuksia, olisi parempi olla tekemättä siitä artikkelia.

  Teeppä artikkeli äideistä ja yh-äideistä.

 2. Antti Vanas sanoo:

  Kiitos vinkistä, Intersektionaalinen Feministi! lisätään juttuihin tutkimusten otsikot ja sähköiseen versioon myös linkit.
  Mikä kohta jutusta ei mielestäsi vastannut tutkimusta? Onko sinulla tiedossasi toisenlaista tutkimustietoa asiasta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »