Hyppää sisältöön

Selviä merkkejä

Läheisyyttä ja päätäntävaltaa ruohonjuuritasolle, kokonaisvaltaista ja ennakoivaa otetta ja matalaa kynnystä palveluihin; siinä reseptejä parempaan lastensuojelutyöhön, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro kirjoittaa pääkirjoituksessaan.
Julkaistu
Teksti Seppo Sauro
Selviä merkkejä

Eri puolilla Suomea on onnistuttu lastensuojelussa tekemään toisin ja hyvin tuloksin. Raisio, Nurmijärvi, Imatra ja Järvenpää mainitaan tässä yhteydessä usein.

Näiden paikkakuntien malleja yhdistänee kokonaisvaltainen ja ennakoiva ote, matala kynnys palveluihin ja tietty koko.

Ehkä lasten – ja ihmisten auttaminen ylipäätään – edellyttää juuri läheisyyttä ja päätäntävaltaa ruohonjuuritasolla. Tai sitten ainakin toisenlaista organisoitumista kuten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä eli Eksotessa, jossa on mukana yhdeksän kuntaa ja niiden noin 130 000 asukasta.

Tilastoissa onnistumiset näkyvät valitettavasti vasta sitten, kun suuret kaupungit löytävät nämä keinot. Lastensuojelun suurin tarve kun on siellä missä väestökin.

Oikeat sanat

Ollaan menossa Valtterin kanssa serkkunsa Saimin 3-vuotissynttäreille.

Rapussa kysyn: ”Onkos mukava mennä?”

”Minä rakastan Saimia ja Herttaa”, sanoo Valtteri.

Saimin sisko Hertta on siis vaille yksi.

”Sehän on hienoa, niin minäkin”, vastaan.

”Tykkääkö ukki niistä?”

”Tietenkin – ja paljon!”

”Ukki on ihana”, sanoo Valtteri, joka on siis jo kolme.

Oikeita sanoja joka lähtöön. Muutaman vuoden jälkeen järjestys voi vaihtua, mutta toivottavasti ei merkitys.

Hyvää uutta vuotta!

Lastensuojelun Keskusliitto toivottaa hyvää mieltä ja suvaitsevuutta kaikkiin vuodenkierron juhliin.

Tänäkään vuonna emme lähetä kortteja, vaan muistamme kaikkia teitä lahjoittamalla perinteiset joulukorttirahat Suomen Lelumuseo Hevosenkengälle, joka toimii näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa. Se on koko perheen toiminnallinen museo, jossa leikkiminen on ehdottoman sallittua!

Tänä vuonnahan YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta. Juhlavuoden teema on sopimuksen 31 artiklan mukaisesti lapsen oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.