Hyppää sisältöön

Lastensuojelun laatuun ja resursseihin tarvitaan yhteinen näkemys

Koska yhteiskunta on ottanut vaikeissa elämäntilanteissa elävien lasten ja nuorten suojelutehtävän itselleen, on sitä hoidettava huolella ja laadukkaasti.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Lastensuojelun laatuun ja resursseihin tarvitaan yhteinen näkemys

Mitä hankalammasta asiasta on kyse, sitä enemmän tilanteessa tarvitaan yhteistä vastuunottoa ja yhdessä tuumailua.

Yksin selviäminen on ollut Suomessa jopa arvostettu ominaisuus. Kurssin kääntäminen siihen, että pyytäisimme apua ja selviytyisimme yhdessä, vienee aikansa.

Lastensuojelussa on asiakkaina yhä enemmän vaikeissa elämäntilanteissa eläviä lapsia ja nuoria, joiden tarpeisiin vastaaminen on erittäin vaativaa. Koska yhteiskunta on ottanut näiden lasten ja nuorten suojelutehtävän itselleen, on sitä hoidettava huolella ja laadukkaasti. Yksittäisen työntekijän mahdollisuudet toimia parhaalla mahdollisella tavalla tulee turvata lainsäädännöllä, toiminnan ohjauksella ja riittävillä resursseilla.

Hyvä lastensuojelu koostuu monesta palasesta. Rakenteiden ja voimavarojen on oltava kunnossa: kansallisella tasolla on oltava yhteinen näkemys siitä, millaista lastensuojelua Suomeen halutaan ja millaisilla resursseilla työtä tehdään.

Aikaa on aina löydyttävä lapsen ja hänen läheistensä kohtaamiseensa – olipa lastensuojelun rooli heidän elämässään lyhytaikaista tai pidempään kestävää. Inhimillinen työote ja hyvä johtaminen kuljettavat lastensuojelua niin ikään oikeaan suuntaan.

Minä jaksan tämän päivän -kirja on juuri nähnyt päivänvalon. Siinä äänessä ovat nuoret, joilla kaikilla on omakohtaista kokemusta lastensuojelusta. Jokainen tarina on erilainen, mutta kaikilla kirjoittajilla on takanaan kokemuksia, joita lapsen ei tulisi kohdata. Silti he ovat ponnistaneet eteenpäin kohti itsensä näköistä elämää.

Näiden nuorten kohdalla lastensuojelu ei ole aina toiminut toivotulla tavalla, mutta parhaimmillaan se on tarjonnut mahdollisuuksia ja toiminut ponnahduslautana elämässä eteenpäin.

Nuorille itselleen on tärkeää, että lastensuojeluun liittyvän leiman, häpeän ja ennakkoluulojen poistamiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

Tiedon ja kokemuksen puute kasvattavat ennakkoluuloja. Yhdessä tekeminen ja yhdessä hyvän puhuminen ovat oivallisia keinoja niiden murtamiseen. Näihin talkoisiin meidän kaikkien kannattaa osallistua.