Erityisesti nuorempien lasten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. On keskusteltu siitä, onko kyse mielenterveysongelmien määrällisestä lisääntymisestä. Vai haetaanko apua entistä varhaisemmassa vaiheessa? Ja tulevatko nämä lapset ja nuoret autetuiksi vain käytettävissä olevilla keinoilla?
Lasten mielenterveyden vaaliminen on otettava vakavasti, ja hoidon saatavuudesta huolehtiminen onkin yksi perustason palveluissa käynnissä olevan sote-uudistuksen tärkeimmistä asioista.
Viime vuosina yleistyneet koulujen avoimet oppimisympäristöt ovat myös puhuttaneet. Avoimet ympäristöt vastaavat uuden opetussuunnitelman vaateisiin ja painottavat esimerkiksi ilmiöpohjaista oppimista ja yhteisopettajuutta. On ajateltu, että nämä oppimisympäristöt valmistavat oppilaita ehkä entistä paremmin tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Luovuus, joustavuus, yhdessä tekeminen ja vuorovaikutustaidot taitavat olla tulevaisuuden työelämässä vaatimuslistan kärjessä.
Osa työntekijöistä väsyy hälinään ja avokonttoreihin nopeasti, mutta osa sopeutuu järjestelyihin mainiosti. Varmaan osa lapsistakin sopeutuu sekä luokattomuuteen että seinättömyyteen. Mutta miten huolehdimme siitä, ettei koulun arki avoimessa oppimisympäristössä muodostu liian kuormittavaksi joillekin lapsille?
Pohjoismaisessa lapsifoorumissa Kööpenhaminassa Suomea edustaneet alakoululaiset muistuttivat, kuinka tärkeää on, että he voivat saada apua pikaisesti pieniin ja vähän isompiinkin pulmiinsa. Lasten kokemukset ja kertoma olivat karua kuultavaa: erilaisuus altistaa yksinäisyydelle ja kiusaamiselle, ja rahattomuus voi jopa sulkea kaveripiirin ulkopuolelle. He muistuttivat myös, että vain harva lapsi uskaltaa kertoa kiusaamisesta oma-aloitteisesti aikuiselle.
Me aikuiset puskemme toisinaan arjessa niin kiireellä eteenpäin, ettemme malta pysähtyä kuulemaan lasten kokemuksia. Silti yhdenkään kohtaamisen ei kannattaisi antaa liukua ohi. Kun kohtaa lapsen tai nuoren kiireettömästi, voi saada kiireisessäkin päivässä juuri sen parhaan oivalluksen. Ja lapsi pääsee kokemaan aikuisen aitoa läsnäoloa. Myönteisiä kohtaamisia meillä kenelläkään on tuskin liikaa.