Hyppää sisältöön

Mitä bändin perustaminen opettaa? 4/4

Julkaistu
Mitä bändin perustaminen opettaa? 4/4

”Onks teillä harkat tänään?”

”Ei”, sanoo Rumpali, ”mutta treenit on.”

Oi anteeksi, käytin väärää sanaa. ”Harkat” ilmeisesti viittaa liikaa urheiluun, joka pitää tiukasti erottaa Musiikista.

Rumpali, Kitaristi ja Laulaja alkavat pitää TREENEJÄ joka toinen päivä. Heistä hitsautuu yhä tiiviimpi kolmikko. Ruokapöydässä Rumpali joutuu pistämään insuliinia.

”Onko sulla diabetes?” kysyy Laulaja.

”Joo on. Kolmivuotiaasta”, vastaa Rumpali.

Muusikot alkavat muistella, keillä kaikilla tunnetuilla soittajilla ja laulajilla on diabetes. He ovat lukeneet tarkkaan rokkareiden elämäkertoja.

Tänään vihdoin saapuu erittäin lupaava Basisti. Mutta mitä ihmettä? Hänessä on jotakin tuttua: vaalea toispuoleinen pitkä letti ja sivusiili, hoikka varsi ja rivakka askel. Kuin Rumpalin kaksoisolento!

Jotain eroa sentään: ruskeat silmät.

Basisti on muuttanut paikkakunnalle eilen ja tulee siis heti treeneihin. Reipasta! No, ei muuta kuin soittamaan sitten vaan!

Ensin mökistä kuuluu virittelyä ja jymisevää basson tapailua. Sitten räiskähtää. Saamme todistaa tulevan kuuluisan bändin ensisäveliä. Hetkessä on suuruuden tuntua, miltei pyhää.

Mitä olisi hevibändi ilman bassokitaraa? Basso tuo musiikkiin pohjajytinän, sen mikä tuntuu vatsanpohjassa ja luuytimissä. Ehdottoman tärkeä täydennys rytmiryhmään. Vasta kun basso on mukana, tajuaa, mitä musiikista on aiemmin puuttunut. Jos hevirock on goottilinna, rummut ovat kiviä (rocks) ja basso laastia, jolla rakennus pysyy koossa. Laulu ja kitara ovat muoto: kaikki tornit, koristeet, ovet ja ikkunat.

”Aloitteko heti laukoa basistivitsejä” kysyy isänsä Rumpalilta myöhemmin. Hänellä itsellään on niitä takataskussaan vino pino, ja epäilen, malttaako hän pitää niitä omana tietonaan.

”Heh-heh! Kyllä basistin täytyy se kestää, se kuuluu ammatin pääsyvaatimuksiin.”

”No, miltä tuntui soittaa koko bändi yhdessä?” kysyn Rumpalilta.

Rumpalin suu on täynnä ruokaa, mutta hän mumisee innostuneesti ja piirtelee käsillään ilmaan maailmaasyleileviä kaaria. Ymmärrän, että sen on täytynyt tuntua mahtavalta. Kun bändi soi yhteen täydellisesti, täytyy sen jäsenillä olla erityinen yhteys toisiinsa. Onko se sattumaa suurempaa, että nämä ihmiset löysivät toisensa?

Rumpali ja Laulaja lähtevät Kitaristin luo yökylään. Kuulen seuraavana päivänä, etteivät he nukkuneet koko yönä, vaan höpöttivät ja treenasivat.

Nyt meidän pihamökissä on hevikonsertti joka toinen ilta. Se kuuluu kilometrin päähän. Anteeksi, naapurit! Toisaalta, he saavat olla todistamassa jotakin suurta, sillä olen varma, että tästä bändistä vielä kuullaan.

Opetus numero 4: basisti on puuttuva palanen, basistivitsit ovat väärässä!

Katso video Rupista rakkautta -facesivuilta. Jos haluat seurata tarinaa Facebookissa, tykkää sivustoa.