Huolestuttaako puolison juominen? 5 vinkkiä
Oi kesä!
Luonto villiintyy, lapset kirmaavat kesälaitumilla ja aikuiset ovat lomansa ansainneet. Mikä sen ihanampaa kuin siemailla syreeniltä tuoksuvassa puutarhassa, pastellisessa kesäyössä…rauhoittavaa yrttiteetä. Ja herätä aamulla virkistyneenä lintujen viserrykseen. Ilman krapulaa.
Joskus on ollut toisin. Havahduin jokunen vuosi sitten siihen, että punaviinilasillisesta ennen nukkumaanmenoa oli tullut tapa. Viinilasillisesta juhlistamassa tilannetta kuin tilannetta, oli tullut tapa. Se oli huono tapa, sillä viinin rentouttavuus on petollista. Yöunista katosi teho. Sitä paitsi, aika pian huomasin, että yhden lasillisen jälkeen alkoi kovasti tehdä mieli toista.
Aiemmissa postauksissani olen kertonut lasisesta lapsuudestani, joten riippuvuuden mahdollisuus säikäytti. Hyvä niin.
Kesä on valitettavasti aikaa, jolloin myös juomatavat villiintyvät, kun työelämä ei ole häiritsemässä. Kokosin tähän viisi vinkkiä sen varalta, jos läheisesi juominen alkaa huolestuttaa. Nämä vinkit pohjautuvat omiin kokemuksiini lasisesta lapsuudesta sekä EHYT ry:n vinkkeihin. Haluan tuoda tässä esiin etenkin lapsen näkökulmaa.
1. Kysy lapselta
Kysy lapselta, häiritseekö isän tai äidin juominen ja miksi. Vastaus voi yllättää ja helpottaa päätöksen tekemistä.
2. Älä selittele juomista
Onko känni joskus muka ratkaissut jonkin ongelman? Usein alkoholia käytetään lääkkeenä ongelmiin, joiden hoitamiseen tarvittaisiin muita keinoja.
EHYT ry:n ja Mielenterveysseuran kyselyn mukaan noin neljäsosa alkoholia nauttivista käyttää sitä stressistä palautumiseen, vaikka huomattavasti parempia keinoja olisivat vaikkapa ihan vain nukkuminen, luonnossa liikkuminen tai ystävät.
Alkoholi vain pahentaa esimerkiksi uupumus-, masennus- tai ahdistusoireita. Yömyssyt voivat auttaa nukahtamaan, mutta huonontavat yöunen laatua niin paljon, että päivisin tuntuu kuin ei olisi nukkunut lainkaan (*unitutkijat vahvistavat tämän).
Älä siis puolustele iskän tai äiskän juomista lapselle sillä, että ”hänellä on nyt vähän vaikeaa, kurja lapsuus ja niin edelleen”. Alkoholistit ovat hyviä syyllistämään muita juomisestaan, vaikka oikeasti syy on se, ettei hän itse kykene olemaan juomatta.
3. Älä hyssyttele ongelmaa
Muistuta itsellesi, mitä on kohtuullinen juominen. Tee juomatapatesti päihdeongelmaisen puolesta, ellei hän itse pysty tekemään sitä rehellisesti. Onko juominen jo päivittäistä, pakonomaista? Joudutko pyytämään lapsia vaikenemaan kodin ongelmista?
Oletko jo niin tottunut toisen juomiseen, että siitä on tullut uusi normaali? Ajan mittaan rajat paukkuvat, kuten kuuluisassa sammakonkeittoesimerkissä. Ennen kuin huomaatkaan, olet kiehuvassa liemessä, josta tuntuu mahdottomalta hypätä pois.
4. Tunnista hyysääminen
Juominen ei ole yksityisasia. Alkoholisti sanoo: mitä tissuttelemiseni ketään häiritsee? No kun häiritsee! Alkoholisti sanoo: ei tarvitse välittää, ei tarvitse tilata ambulanssia. Vaikea olla välittämättä. Oletko jo huomannut joutuvasi yhä useammin olemaan sairaanhoitaja? Onko hän jo kuin yksi perheen lapsista? Pitääkö lasten ymmärtää krapulasta känkkäränkkäistä vanhempaa tai hoivata sammunutta?
5. Tee onnellisuuskäyrä
Mieti kulunutta vuotta. Piirrä aikajanalle perhe-elämänne nousut ja laskut. Kuinka usein olette olleet onnellisia? Mitä roolia alkoholi näyttelee? Onko se parisuhteen kolmas osapuoli, joka aina vie voiton? Viekö se voiton myös vanhemmuudelta? Näinkö haluat elää elämäsi? Tällaisenko lapsuuden haluat lapsillesi? Jos onnellisuuskäyrä näyttää koko ajan laskevaa suuntaa eikä muutosta ole näkyvissä, on aika pelastaa itsesi ja lapset uppoavasta laivasta.
EHYT ry:n Päihdeneuvonta 0800 900 45.
(*Walker, M. Why we sleep?)
Tuija Siljamäki
Aiemmat samasta aiheesta:
Lasinen lapsuus varjostaa vanhemmuutta