Alkoholia alaikäiselle?
Ranskalaisen ystäväperheen kanssa puhuttiin alkoholikasvatuksesta. Perheessä on teini-ikäinen poika ja alle kouluikäinen tyttö. Ranskassa illallispöytään katetaan viinilasi myös teinille ainakin silloin, kun tulee vieraita. Viini tuntuu olevan ranskalaisille kovin rakas, miltei pyhä asia. Ystävillämme on tapana sanoa: jos viini on huonoa, parempi olla ilman.
Japanilaisen ystäväperheemme mukaan alkoholikasvatus siellä on hyvin erilaista. Vanhemmat itse haluaisivat kasvattaa nuorensa eurooppalaisittain vastuulliseen alkoholinkäyttöön, mutta kun nuorille on katettu viinilasit juhlapöytään, he eivät halua koskeakaan niihin. Kukaan heidän kavereistaankaan ei juo.
Alkoholin nauttimisen ikäraja on Japanissa 20, mutta toisaalta kaduilla on alkoholiautomaatteja, joista kuka tahansa voi ostaa juomia. Silti juuri kukaan alaikäinen ei juo. Juhla-aterioilla ei tarjota alkoholia alaikäisille. Alkoholin nauttiminen – kännäämisestä nyt puhumattakaan – on harvinaista jopa yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Varsinkin nuorten naisten juomista katsotaan erittäin paheksuvasti. Alkoholikielteisen kulttuurin ja sosiaalisen paineen yhdistelmä näyttäisi Japanissa torjuvan juopottelua tehokkaasti.
Lapsuudenkodissani näin, miten alkoholiriippuvuus tuhoaa ihmisen. Se ei itseäni estänyt juomasta. 80-luvulla kaikki teinit ryyppäsivät. Jos kaikki kaverit harrastavat yhteistä hauskanpitoa viinan voimin eli kännisekoilua, kukapa haluaisi jäädä ulos porukasta? Sosiaalinen paine on kulkenut Suomessa eri suuntaan kuin Japanissa.
Miten siis kasvattaa omat lapsensa vastuulliseen alkoholinkäyttöön? Tein päätöksen, kun tiesin tulevani äidiksi: ukilta periytyvä pullon kirous katkeaa kolmanteen sukupolveen eli minuun – jos se vain minusta on kiinni. Vannoin, etten ikinä vapaaehtoisesti tutustuttaisi omia lapsiani alkoholiin. Olen tullut toisiin ajatuksiin kahdesta syystä: 1) teinini ovat poikkeuksellisen järkeviä ja ehkä myös onnekkaita, sillä kaveripiirissä ei harrasteta kännäilyä, 2) kuopuksen diabetes tekee alkoholikokeiluista hengenvaarallisen (lue tästä miksi). Parempi oppia kotioloissa, mitä alkoholi saa aikaan omassa elimistössä. Tätä mieltä tuntuu olevan enemmistö diabeetikkonuorten vanhemmista.
Kyselykierros tuttavapiirissä paljastaa, että Suomessakin alkaa olla yhä tavallisempaa antaa alaikäisen maistaa alkoholia kotona.
Alkoholilaki ei varsinaisesti kiellä sitä. Alkoholilain 90 § toisen momentin mukaan syyllistyy rikokseen, jos: ”tahallaan tarjoaa alle 18-vuotiaalle alkoholijuomaa tai väkiviinaa niin, että tämä siitä juopuu, ja tarjoamista voidaan alaikäisen ikä, kypsyysaste ja muut olosuhteet huomioon ottaen kokonaisuudessaan pitää moitittavana”.
Lakia valmistelemassa ollut sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuominen sanoo Ylen haastattelussa, että ”pykälän tarkoitus ei missään tapauksessa ole puuttua tilanteeseen, jossa kotona esimerkiksi illallisella tai juhlissa 15-, 16-, tai 17-vuotias saa juoda lasillisen viiniä”. Alkoholin tarjoaminen alaikäiselle kotioloissa on siis jätetty vanhempien harkintaan.
THL:n viimeisimmän juomatapatutkimuksen mukaan Suomessa juodaan edelleen humalaan useammin kuin etelä-Euroopan maissa. Tosin humalajuominen on koko ajan vähentynyt. Toivoa alkoholikulttuurin järkevöitymisestä siis on.
Tanskassa 16-vuotias saa ostaa jopa väkeviä. Kymmenen vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan tanskalaisnuorista neljäsosa ja suomalaisnuorista viidesosa joi itsensä humalaan 15-16-vuotiaana vähintään kerran kuussa, kun esimerkiksi italialaisnuorista näin teki vain seitsemän prosenttia. Vaikuttaisi siis siltä, että eteläeurooppalainen tyyli tutustuttaa nuori alkoholiin kotona vähentäisi humalajuomista. Sen sijaan alkoholin hankkimisen salliminen yhtä nuorena kuin Tanskassa ei taida olla järkevää.
Seuraavaan juhlapöytään aion kattaa viinilasin myös 17-vuotiaalle. Ehkä sitä ei kuitenkaan täytetä kuin puoliksi.
Millainen on sinun lapsuusmuistosi alkoholista? Harrastettiinko kotona iloisia illallisia? Vai seurattiinko jännityksellä yhden perheenjäsenen juopumuksen asteita? Oliko alkoholi peräti tuntematon käsite? Millaisella mallilla tai kasvatuksella voisi ehkäistä parhaiten alkoholin ongelmakäyttöä?
Samasta aiheesta: