Hyppää sisältöön

Masennus eli syväjää

Julkaistu
Masennus eli syväjää

Milloin viimeksi nauroit? Milloin viimeksi oli ihanaa olla olemassa? Jos vastasit, ettet muista, saatat olla masentunut tai vaarassa masentua.

Masennus ei ole kuin päänsärky, jonka jyskytystä ei voi olla huomaamatta. Masennus on hidas liuku pimeään.

Kantele painaa 2,3 kiloa. Suurin piirtein saman verran kuin pieni ihminen syntyessään. Kielien veto on noin 300 kiloa, kertoo kanteleenvirittäjä televisiossa ja jatkaa: ”kantele soi kauneimmin silloin kun se on viritetty niin lähelle murtumispistettä kuin mahdollista.”

Samaa en usko ihmisestä. Lähellä murtumispistettä ihmisestä alkaa kuulua rumaa ritinää ja narinaa. Sitten seuraa pieniä räjähdyksiä, jotka ennakoivat romahtamista. Havahdu siis jo ennen kuin kappaleet lentävät.

Havahdu, jos päivästä toiseen tuntuu siltä kuin juoksisit kiinni omaa häntääsi. Havahdu, jos heräät aamuyöstä huolesta kihisten. Havahdu, kun puoliso ei osaa tehdä mitään oikein. Havahdu viimeistään silloin, kun lapset ovat mielestäsi ärsyttäviä tahallaan, vaikka ovat vain vielä lapsia.

Jos ei vielä tuohon havahdu, voi käydä niin, että murtuu sisältä. Rikkinäistä itseä on raskasta raahata päivästä toiseen.

Ei jaksaisi nousta ylös aamulla, sillä edessä on vain samanlainen sumuntäyteinen harmaa päivää, jolla ei ole alkua eikä loppua. Ystävä soittaa ja pyytää teatteriin, mutta näytelmä tuntuu typerältä eikä jaksaisi sitä typeryyksille naureskelevaa typerää yleisöäkään. Suklaakaan ei maistu yhtä hyvältä kuin ennen, ei vaikka sitä vetäisi koko levyn. Sen jälkeen vatsassa tuntuu raskaalta, ja vaikka lenkki keventäisi oloa, ei nyt jaksa sitäkään. Ja kaikki tämä jaksamattomuus vain pahentaa oloa.

Ehkä pahinta on, mitä tapahtuu sen jälkeen kun on ensin sattunut liikaa, liian kauan. Ei enää jaksa tuntea. Ei edes olla olemassa.

Arvaat varmaan, että tiedän tämän omasta kokemuksesta. Toivottavasti Sinä havahdut ajoissa. Selvä uupumuksen merkki on ilon katoaminen perhe-elämästä ja kaikesta muusta ihanasta, mistä aiemmin oli onnellinen. Sitten menevät yöunet ja tulee syyllisyys ja häpeä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan masennus on aikamme rutto. Se on maailman yleisin työkyvyttömyyden aiheuttaja.

Suomessa se koskettaa noin joka viidettä, yleisemmin naisia kuin miehiä. Epäilen, että iso osa masennuksesta jää piiloon: se joko salataan tai sitten ihminen vain ihmettelee, mikä väsyttää.

Ihmisen mielen hyvinvoinnin yhteydessä tuntuu karulta puhua rahasta, mutta tällä hetkellä se on ainoa käytössä oleva mittayksikkömme. Jos se on kallista, se on vakavaa. Ja masennus tulee kalliiksi. On arvioitu, että masennuksen aiheuttamat sairauspoissaolot maksavat yhteiskunnalle lähes 900 miljoonaa euroa vuodessa.

Tässä luvussa eivät näy esimerkiksi uupuneet sairaiden lastensa omaishoitajaäidit tai pienten lasten kotiäidit. Se vasta maksaakin, jos heidän työpanoksensa joudutaan korvaamaan ulkopuolisilla 24/7.

Joskus masennus tulee korvaamattoman kalliiksi. Vakava masennus on nimittäin hengenvaarallista. Suomessa 600 ihmistä päättää elämänsä masennuksen vuoksi joka vuosi.

Miten selvisin?

Läheisten tuella ja terapialla, jonka jälkeen tajusin alkaa hemmotella itseäni. Tuoksuvia kylpyjä, ihania runoja, taidenäyttelyitä ja kultturielämyksiä ystävien kanssa. Lautapelejä koko perheen voimin. Hankimme koiran, jonka kanssa aloin kävellä päivittäin. Koko ajan kirjoitin, mutta nyt osasin pitää huolta siitä, että kirjoitin myös asioista, joista olen kiitollinen. Sinäkin ansaitset kaiken sen!

Voit tehdä mielialakyselyn tästä. Se ei ole diagnoosi, mutta näyttää suuntaa.