Hyppää sisältöön

Yläkoululainen: näin selviät korona-arjesta – lue kasiluokkalaisten vinkit!

Tuntuuko, että olet tulossa mökkihöperöksi ja seinät kaatuvat päälle? Eikö ole mitään tekemistä? Älä huoli, tässä parhaat vinkit kotioloissa selviämiseen!
Julkaistu
Yläkoululainen: näin selviät korona-arjesta – lue kasiluokkalaisten vinkit!

Kuva: Pola Tsuma

Korona-aika on tuonut haasteita jokaisen nuoren arkeen. Koulua käydään etänä, harrastukset ovat tauolla eikä kavereita suositusten mukaan pitäisi nähdä. Kotona tuntee tulevansa hulluksi. Mitä kotona voisi tehdä? Miten karanteenista ylipäätään selviää?  Seuraavat vinkit voivat helpottaa sekä sinun että perheenjäsentesi oloa. 

1. Ulkoile ja liiku päivittäin, mielellään myös ennen koulupäivää ja sen aikana. Ulkoilma virkistää ja rentouttaa. Ota tavoitteeksi vaikka jokin askelmäärä, jonka kävelet päivittäin. Jos aikaa ulkona kävelyyn tai lenkkeilyyn ei joka päivä ole, voit myös urheilla monipuolisesti kotona. Joogaa, tee vatsalihaksia ja vedä leukoja. Muista myös venyttely! Tuntuu mukavalta, kun joka paikkaa ei särje jatkuvasti. 

2. Pidä yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin vaikka videopuheluiden välityksellä. Isovanhemmat varmasti ilahtuvat soitostasi. Piristyt itsekin saadessasi kontaktia ulkomaailmaan. Sosiaalisia suhteita on tärkeää pitää yllä varsinkin tällaisina aikoina. 

3. Pidä arkirutiinit kunnossa. Pue siistit vaatteet ja syö aamupala aivan kuten tekisit normaalissakin arjessa. Pidä ateriarytmistä kiinni, sillä se auttaa sinua saamaan enemmän asioita aikaan päivän aikana. Vaihda aamuisin yövaatteet päivävaatteisiin äläkä jää sänkyyn makoilemaan koko päiväksi. Mene ajoissa nukkuaan ja herää aamulla hyvissä ajoin ennen ensimmäistä etäoppituntia. Aikatauluta arkesi! 

4. Käy koulua ahkerasti, aivan kuten lähiopetuksessa. Tee tehtävät tuntien aikana ja ole ajoissa miiteissä ja aktiivinen tunneilla.  Jos olet erityisen skarppi, arvosanasi saattavat jopa nousta! 

5. Muista rentoutua. Katso leffoja, herkuttele äläkä vaadi itseltäsi liikaa.  Älä ota liikaa stressiä mistään ja elä rauhallisesti tilanteen mukaan. WC-paperi ei lopu, suklaa ei lopu, ilma ei lopu. Nyt on hyvin aikaa keskittyä asioihin, joita itse tykkää tehdä. Muista ennen kaikkea nukkua hyvin! Mikään ei korvaa hyviä yöunia. Hyvin nukutun yön jälkeen olo tuntuu pirteältä, ja päivästä saa enemmän irti.

6. Nauti ruoasta mutta muista syödä terveellisesti. Älä sorru jokapäiväiseen herkutteluun, niin olo pysyy kevyenä. Suunnittele viikon ateriat valmiiksi ja tee lempiruokiasi. Kokeile myös erikoisia ruokia, joita et yleensä jaksa kokata. Jos et vielä osaa leipoa tai laittaa ruokaa, on nyt hyvä aika opetella! 

7. Pidä ympäristösi siistinä. Nyt on hyvin aikaa vaikka järjestää kaappeja. Tee suursiivous, heitä turhat tavarat pois ja osta uusia tilalle. Joudut viettämään paljon aikaa sisällä, ja sotkuinen huone alkaa ennen pitkää ahdistaa. Sotku lietsoo myös levottomuutta. Nyt on aikaa siivota joka nurkka! 

8. Lue kirjaa. Käy katsomassa, löytyykö kaapeista kiinnostavia kirjoja. Jos yleensä ei ole aikaa lukemiseen, nyt sitä ainakin on. Lukeminen helpottaa paljon koulukirjojen lukemista, sillä kehityt siinäkin kuten kehityt esimerkiksi luistelussa. Jos sinua ei kiinnosta mikään kotona olevista kirjoista, netistä löytyy myös kirjoja. Katso lukemistasi sijoittamisena tulevaisuuteen, vaikka kirja kertoisikin lohikäärmeistä. Kirjan lukeminen kehittää mielikuvitusta ja saat aikasi kulumaan. 

9. Katso paljon leffoja ja sarjoja. Nyt on hyvä hetki ottaa kiinni Salkkarijaksot. Jos katsoit viimeisen jakson vuonna 1999, on sinulla rennot 3000 jaksoa katottavana. Katso kaikki lempielokuvasi ja elokuvat, jotka olet aina halunnut katsoa. Katso kaikki Harry Potterit, Star Warsit, Nälkäpeli tai Twilightit  putkeen. 

10. Pelaa videopelejä, ne ovat hyvää ajanvietettä. Pelejä on olemassa erittäin laaja valikoima. Kymmenistä kategorioista löytyy varmasti jokaiselle mieluinen peli. Videopelien avulla on helppo myös pitää yllä sosiaalisia suhteita, sillä pelaaminen on hauskinta kavereiden kanssa. 

11. Etsi omaa tilaa. Aina ei jaksa katsoa samaa naamaa 14 tuntia päivässä, joten etsi jokin paikka, missä saat olla yksin. Jos jaat huoneesi sisarusten kanssa, mene vaikka saunaan istumaan tai parvekkeelle vilttien kanssa. Kunhan vain pääset olemaan yksin. 

Jos ei omaa tilaa löydy, muista, että kuulokkeet ovat paras ystäväsi! Jos et jaksa kuunnella muita, laita vain musiikkia soimaan tai ota vaikka äänikirja kuunteluun. Vaikka et kuuntelisi mitään, tekevät kuulokkeet sinusta vaikeammin lähestyttävän. Katso suoraan eteesi ja vastaa lyhyesti, jos on pakko.

12. Opettele uusi luova taito, oli se sitten piirtäminen tai runojen kirjoittaminen. Kirjoita vaikka päiväkirjaa. Tällaisena historiallisena aikana päiväkirjan sivuille löytyy varmasti paljon jaettavaa. 

13. Lataa TikTok! Siellä on hauskoja videoita, ja muutama tunti kuluu kivasti niitä katsellessa!

14. Panosta parisuhteeseen, jos sinulla sellainen on! Niin se meilläkin meni. 

Sompion koulun 8F-luokka