Hyppää sisältöön

Yksi joo kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Julkaistu

”Joo”, sanoin pojalleni ja jatkoin porkkanoiden pilkkomista samalla kun silmäilin välillä uunissa kypsyvää ruokaa ja hellalla kiehuvaa kattilaa. Hän oli juuri selittänyt, kuinka tekee kokeita vessassa. Ihmettelinkin aiemmin, miksi sinne vessaan piti kantaa kolme kattilaa ja tyhjä pilttipurkki. Jälkiviisaana voisi sanoa, että luulisi minun miettineen vähän enemmänkin. Kaikki meni silti silläkin kertaa suhteellisen hyvin, eikä jälkien siivoaminen ollut kohtuuton vaiva.

Joo on tavattoman monikäyttöinen sana. Yksi, hyvin yleinen käyttö sille on tuo lakoninen ja ilman tunnetta tai merkkiä kiinnostuksesta sanottu joo juuri ennen kuin jatkaa sitä mitä oli tekemässä. Toinen on se tunteen täyttämä ja salamana eläytyvä, kiihkeä joo, kun lapsi pyytää tekemään jotain ja siihen heittäytyy mukaan.

Hiukan skeptinen joo-o on käyttökelpoinen ala-asteikäisten kanssa useammin kuin moni osaa kuvitellakaan. Sen ikäisen lapsen maailmassa moni suunnattoman typerä asia ei tunnu sitä tehdessä lainkaan typerältä. Lapsen tunne sen tekemisen mielekkyydestä kilpistyy vasta tuohon joohon, henkiseen käsien puuskaan laittamiseen.

Vielä välinpitämätöntä, mutta kuitenkin läsnäolevaa olevaa joota vaarallisempi on kuitenkin se kiireessä tokaistu joo joo, joka tarkoittaa, että lapsi on yksin oli vanhempi fyysisesti läsnä tai ei. Sen joo joon jälkeen jotain hajoaa tai joku loukkaa itsensä.

Ja joo toimii monipuolisena ilmauksena toiseenkin suuntaan.

Pojan sanoma reipas ja kuuluva ”Joo!” silmiin katsoen kertoo siitä tuohtumuksesta kun olen suvaillut epäillä, että hän on unohtanut tehdä jotain, tehnyt jotain huolimattomasti tai tehnyt sen väärin, eikä näin ole. Maahan vilkuillen sanottu puoliksi nielaistu joo puolestaan tarkoittaa useimmiten sitä, että kannatti kysyä.

Ohimennen innostuksesta pinkeällä äänellä huikattu joojoo puolestaan tarkoittaa usein sitä, että jotain saattaa pian hajota. Toisaalta se voi tarkoittaa sitäkin, että meneillään on jotain erityisen hauskaa ja tärkeää. Joskus se tarkoittaa näitä molempia. Siihen puuttuminen tuntuu vaistomaisesti oikealta reaktiolta, mutta ei aina ole sitä.

Perhe on niin tiivis yhteisö, että pieniinkin sanoihin mahtuu valtava määrä merkityksiä. Vanhemmuus ei sinänsä vaadi kauhean paljoa erityisosaamista. Se ei ole rakettitiedettä kunhan nyt kodin hommat hoituvat. Vaatii silti kauheasti yhdessäoloa, hakemista, tasapainoilua ja opettelua, että joo muodostuu perheen sisäisessä maailmassa noin vivahteikkaaksi ja monipuoliseksi sanaksi.

Pasi Huttunen