Hyppää sisältöön

Vieraskynä: Voiko kelvoksi isäksi vielä tulla?

Voiko riittävän hyväksi isäksi tulla, vaikka lapsi on jo aikuinen, pohtii yrittäjä Mikko Juvonen Lapsellisten miesten vieraskynäkirjoituksessa.
Julkaistu
Vieraskynä: Voiko kelvoksi isäksi vielä tulla?

Voiko kelvoksi isäksi vielä tulla, vaikka lapsi on jo yli kaksikymmentä? Tätä mietiskelen, kun muistelen, miten toimin hänen ollessa pieni. En pistä isäni piikkiin toimintaani, mutta tunnistan kopioineeni hänen reaktioitaan. Lapsi määräsi suunnan ja isä vauhdin.

Kun meni hyvin, niin eipä siinä kellään hankalaa ollut. Kun väsytti, niin lapsi tiesi, kuka ajattelee määräävänsä, tai ei ehkä tiennyt, mutta koki. Koki huutoa ja tiukkoja otteita.

Jos jokin homma ei mennyt minun mieleni mukaan, eikä puhumalla muutosta syntynyt, nostin tyttären asuntomme, vanhan koulun, porrashuoneeseen. Viidentoista vuoden päästä pois muuttaessamme katsoin tuota ovea, jossa oli vielä hänen kirjoituksensa: ”AUTTAKAA!”

Olin muutaman kuukauden vanhempainvapaalla, tiskasin, pyykkäsin, siivosin, tein ruokaa, puin. Mikään ei valmistunut ja samat tehtävät uudelleen päivästä toiseen. Jo parin kuukauden päästä olin väsynyt ja turhautunut.

Hän, kovapäinen, niin ajattelin, ei totellut. Yhtenä päivänä en puhunut, en reagoinut, ajattelin, että siten hän ymmärtää, että omapäisyys ei ole toimiva tapa. Luulen, että hän koki itsensä hylätyksi. Menikö jokin rikki, en tiedä.

”Miksi tuo nuorin saa tehdä, miksi et pidä tiukkaa linjaa nyt?” hän kysyi.

Silloin, ja muutaman muun kerran olemme jutelleet. Sanoin, että hän on ollut harjoituskappale, hän on harjoittanut minua isyyteen. Iän myötä on tullut rauhoittuminen. Havainnointi ja luettu tieto ovat kasvattaneet minua.

Onni ja lahja siinä, että usein huomasin toimineeni väärin. Pyysin anteeksi ja tahdoin hartaasti toimia jatkossa paremmin.

Jos hän olisi tulos vain minun virheistäni ja vääristä toimistani, niin mitähän hänestä olisi tullut? Mutta hän on mahtava tyyppi! Rakas lapsi, vaikka jo aikuinen. Rakas lapsi niin kauan kuin elän.

Voiko kelvoksi isäksi vielä tulla? Uskon niin, ja koen niin. Kun olemme jutelleet, niin olen sanonut, että nyt toimisin toisin, olen pyytänyt häntä ymmärtämään puutteitani. Ja niin hän on tehnyt.

Mikko Juvonen

Kirjoittaja on opintovapaalla oleva yrittäjä