Hyppää sisältöön

Tuure Boeliuksen esiintyminen Suomen suven avauksessa tukee lapsuutta

Muutama joensuulainen kristillinen kauhistui Tuure Boeliuksen esiintymisestä. Heillä on siihen täysi oikeus, mutta kauhistelu tuntuu hiukan takapajuiselta.
Julkaistu
Tuure Boeliuksen esiintyminen Suomen suven avauksessa tukee lapsuutta

Tuure Boelius esiintyi Joensuun seudulla Jakokosken kanavateatterissa Tuhat ja yksi työtä -revyyssä vuonna 2016. Sen kristilliset kestivät kirjoittelematta mielipidepalstoille. Kuva: Pasi Huttunen / Pielisjokiseutu

Keväiseksi perinteeksi Joensuussa on muodostunut se, että kristilliset julkisesti paheksuvat Suomen suven avauksen ohjelmistoa. Vuonna 2018 lapsia uhkasi Robinin siveettömyys ja nyt lapsille on vaaraksi Tuure Boeliuksen seksuaalinen suuntautuminen. Huolen Boeliuksen esiintymisestä puki sanoiksi kuntapoliitikko ja varakansanedustaja Anne ”Kikkis” Mikkola (kd.) kaupunkilehden mielipidepalstalla.

Boeliusta ei luultavasti buukattu esiintymään seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Tapasin hänet muutama vuosi sitten ja hän vaikutti hyvältä, vetovoimaiselta esiintyjältä. Hän on ilmeisen suosittu juuri sen porukan keskuudessa, jotta Laulurinteellä Suomen suven avauksessa tuhatpäin on. Ja kovasti julistetaan, että juuri lasten tapahtuma se on.

Miten lapsuutta tuetaan?

Kiinnostavaa käytetyssä retoriikassa on puhe siitä, miten ohjelmiston pitäisi ”tukea lapsuutta”. Näiden muutamien kristillisten mukaan eivät Robin ja Boelius kuulemma sitä tee. Mutta miten tuetaan lapsuutta?

Itse lähtisin ehkä siitä, että lapsuutta tuetaan rohkaisemalla lasta olemaan oma itsensä ja vakuuttamalla että ihmisarvo ei riipu siitä ketä rakastaa.

”Ihminen on itsessään arvokas”

Näin toteaa eräs Kikkis Mikkola vaalisivullaan. Kikkiksen tavoin kannatan lämpimästi ”sensitiivistä kasvatusta, jossa jokainen kohdataan kunnioittavasti, omana ainutlaatuisena persoonanaan.” Ristiriita Kikkiksen toimissa vaikuttaa ilmeiseltä, mutta hänen asemassaan tasapainoilu lienee hankalaa.

Tässä kontekstissa on todella, todella vaikea ymmärtää, kuinka Tuure Boeliuksen esiintyminen olisi vastoin ”lapsuuden tukemista”. Huomionarvoista on myös se, että kukaan ei ole edes väittänyt ainoankaan lapsen olevan asiasta huolissaan. Huolissaan ovat aikuiset.

Kristillisten pelot perusteltuja!

Tuure Boelius on hyvä ja vetovoimainen esiintyjä. Hän ei vaikuta erityisen vaaralliselta lapsille. Kuva: Pasi Huttunen / Pielisjokiseutu

Kyse on tietysti siitä, että osa KD:n äänestäjistä vastustaa uskonnollisin perustein homoutta ja heiltä on tullut painetta Mikkolan suuntaan. Heidän pelkonsa saattavat hyvinkin olla aivan perusteltuja.

Boeliuksen esimerkki todellakin saattaa rohkaista jotakuta olemaan juuri sellainen kuin sisimmässään tuntee olevansa. Joku lapsi tai nuori ehkä uskaltaa avoimesti rakastaa paitsi itseään myös toista ihmistä, oli se konservatiivikristillisten normien mukaista tai ei. Ja siitäkin huolimatta, että joku kuntapoliitikko on siitä kovin huolissaaan.

Ihmisellä on täysi oikeus ajatella, että homous on paha asia. Mutta kun ryhdytään julkisuudessa vaatimaan kaupungilta seksuaalivähemmistöjä vastustavia toimenpiteitä, kuten sellaisia ohjelmavalintoja julkisiin tapahtumiin, joissa eivät seksuuaaliset vähemmistöt näy, on toiminta minun nähdäkseni sellaista, että se ei tue lapsuutta eikä etenkään nuoruuden hauraita itsensä etsimisen vaiheita.

Pasi Huttunen, @paspah