Hyppää sisältöön

Tasa-arvoisen vanhemmuuden kehitysmaa

Julkaistu

Muistan kuinka paljon se Espanjassa aikanaan tympi kun yritti saada vauvalta pyllyä pestyä ja vaippaa vaihdettua jossain kahvilan miestenvessassa, jossa ei todellakaan ollut mitään hoitotasoa tai muuta varustusta. Koko ajan tiesi, että viereisessä naistenvessassa on. Seitsemänkuisen kanssa reissaaminen oli elämys hyvin monella tavalla.

Osallistuvaa, hoivaavaa isyyttä ei aina tehdä helpoksi.
Lastenhoitotilat vain naisten vessassa.
Kuva Toivalan liikenneasemalta Kuopion läheltä,
mutta samaa näkee paljon.

Silloin muistan miettineeni, että Suomessa sentään on asiat paremmin. Julkiset vessat ovat keskimäärin vähän siistimpiä ja lastenhoitotila on muuallakin kuin naistenvessassa. Ulkomailla käy helposti niin. Kotimaata alkaa ajatella aika ruusuisen filtterin läpi. Sillä eihän täälläkään silloin oikeasti ollut kovin hyvä tilanne asian suhteen, eikä ole vieläkään. Edelleen näyttää olevan ihan hyväksyttävää olettaa, että vain naiset haluavat hoitaa lapsia julkisilla paikoilla. Toivalan liikenneasema ei todellakaan ole ainut, enkä halua sitä nostaa mihinkään tikun nokkaan. Se nyt vain sattui epäonnekseen matkani varrelle ja asia pisti silmään.

Lapset eivät ole meillä enää siinä vaiheessa, että tämä ongelma juuri minua koskettaisi, mutta ärsyttää se joka kerta. Tämä on yksi esimerkki sellaisista rakenteellisista ongelmista, jotka hankaloittavat elämää ja kannustavat jättämään lasten hoivaamisen äitien kontolle. Saatoin itsekin joitakin kertoja hyödyntää tätä toteamalla puolisolle, että hoida sinä kun en viitsi naistenvessaan mennä. On toki ilahduttavaa huomata, että parempaan suuntaan mennään tässäkin. Usein vauvanhoitotilat ovat molemmissa vessoissa tai omassa huoneessaan.

Ei meillä mikään huono tilanne ole maiden välisessä vertailussa, mutta kehitysmaa Suomi tässä asiassa vielä on. Onneksi se kai kuitenkin kehittyy. Tämän postauksen kommenttikentässä olisi mukava kuulla paikoista, joissa asia on hoidettu hyvin.

Pasi Huttunen