Hyppää sisältöön

Pidä arki pyörimässä ja huolehdi sekä itsestäsi että lapsesta – psykologien ohjeet epidemiasta selviytymiseen

Psykologien sosiaalinen vastuu ry:n tekemä opas helpottaa lapsiperheen ahdistusta koronaepidemian aikaan.
Julkaistu
Pidä arki pyörimässä ja huolehdi sekä itsestäsi että lapsesta – psykologien ohjeet epidemiasta selviytymiseen

Kuva: Pasi Huttunen

Ainakin alkuvaiheessa moni lapsi on innoissaan kun ei tarvitse raahautua kouluun. Koronan ja poikkeusolojen aiheuttama epävarmuus aiheuttaa silti myös huolta ja ahdistusta. Aikuisella voi olla hermot koetuksella, mutta niin myös lapsella jossain vaiheessa. Vanhempanahan sitä joutuu silloin sullomaan omat ahdistuksensa syrjemmälle ja huomoimaan sen lapsen tilannetta.

Jokainen lapsi reagoi epidemiaan omalla tavallaan

Psykologien sosiaalinen vastuu ry:n Joensuun paikallisryhmä kirjoitti oivan ja nasevan oppaan sitä, kuinka voimme huolehtia omasta ja läheisten psyykkisestä hyvinvoinnista myös koronaepidemian aikana. Ja lapset ovat ilahduttavaa kyllä saaneet oppaaseen oman osionsa.

Mistään maailmoja mullistavasta ei ole kyse, vaan se on hyvä muistilista perusasioista. Kuten oppaassa todetaan, jokainen lapsi reagoi epidemiaan omalla tavallaan. Joku huolestuu, joku huolestuu vielä enemmän, kolmas ei ole millänsäkään. Silti vinkit ovat hyvin sovellettavissa kodeissa.

Näin voit tukea lasta

  • Ymmärrä lapsen reaktiota
  • Ole saatavilla
  • Pidä arki pyörimässä
  • Rauhoittele
  • Toimi esimerkkinä
  • Huolehdi itsestäsi

Ote oppaasta. Ohjeita lapsen tukemiseen. Klikkaa kuva suuremmaksi. (Psykologien sosiaalinen vastuu ry, Joensuun paikallisryhmä, 2020)

Useimmat meistä tietävät nämä asiat, mutta kun ammattilaiset ovat koonneet ne hienoksi koosteeksi niin arjessa apu voi olla merkittävä. Tällä hetkellä mielen päällä on aika monta asiaa, joten tämäkin apu kannattaa ottaa vastaan jos se lainkaan tarpeelliselta tuntuu.

Koko opas löytyy vaikkapa täältä: Kyllä me selvitään (PDF)

Pasi Huttunen, @paspah