Hyppää sisältöön

Päivä, jona isä oli erityisen kärttyinen

Julkaistu
Minä ja isä lentoasemalla
Meidän isä on todella vähäpuheinen aamulla. Sen hiukset on hassusti ja sillä on suussa purentakiskot. Isä menee aamupesulle kanssani peskariin. Hän pitää kädestäni kiinni, etten karkaisi kesken hampaidenpesun. Isä sanoo, että minun perässä on todella rasittavaa juosta. Isä rentoutuu, kun saa pari kuppia kahvia koneeseen.

Eräänä aamuna Isä käyttäytyi erikoisesti. Säntäili sinne tänne ja tuntui hätääntyneeltä. Hän hermostui minulle ja siskolleni ainakin kymmenen kertaa aamupalan aikana. Eikä me tehty mitään erityistä. Aamukahvikaan ei purrut.

Minulle aamu oli tuiki tavallinen. Joku niistä päivistä, jona äitini oli lähtenyt töihin ja isosiskoni haettiin naapurin autolla kerhoon. Isälläni on tapana imuroida siskon kerhopäivinä. Hyörin ja pyörin tavalliseen tapaani isän jaloissa. Leikin imurilla ja pöllyytin hiuksia imurin poistoilmavirrassa. Isäni stressi alkoi rasittaa minua ja aloin tehdä kiusaa. Sammutin imurin. Isä laittoi imurin käyntiin ja minä taas sammutin sen. Sama kuvio toistui ainakin sata kertaa. Isä alkoi suojata imurin virtakatkaisinta siirtymällä eteeni. Oli hauskaa katsella isän tanssia imurin ympärillä, kun tein äkkinäisiä hyökkäyksiä. Isä näytti tukijalan varassa pyörivältä koripalloilijalta. Olin liian vikkelä ja lopulta isä lopetti imuroinnin. Hän sähisi huultensa välistä jotakin, mitä en kuullut kunnolla. Isän kasvot näyttivät punaisilta ja hänellä oli hassu ilme.

Meille oli jo edellisenä päivänä ilmestynyt eteiseen iso ja musta matkalaukku. Siinä oli pienet pyörät alla ja nappia painamalla sen kahva venyi. Isä aukaisi pitkän vetoketjun ja laukku halkesi kahtia. Isä alkoi kasata vaatteita laatikkoon. Halusin kokeilla laukkua, joten siirsin kaikki vaatteet laukusta lattialle ja kömmin sisään. Leikin koirtanpentua ja vähän aikaa kissaa, kunnes isä tuli uuden vaatekasan kanssa. Leikki laukun kanssa loppui siihen.

Sisko haettiin kerhosta, söimme makaronimössöä ja kohta istuimme jo autossa. Iso laukku oli kyydissä ja mä en ollut malttanut nukkua päiväunia. Isä soitti äidille ja kuulosti tosi kiukkuiselta. Sitä harmitti tosi monet asiat. Puhelun aikana me kiljuimme siskon kanssa takapenkillä niin kovaa kuin osattiin ja nauroimme päälle. Vedin siskoa hiuksista, koska halusin nähdä isän hassun ilmeen. Yllättäen isä antoi meille muumitikkarit. Imimme niitä hiljaa loppumatkan. Isä kuunteli radiota, eikä kukaan sanonut sanaakaan.

Olimme perillä ja jätimme auton isolle parkkipaikalle. Autoja oli paljon joka puolella. Isä sanoi, että saavuimme lentoasemalle. Äiti oli vastassa meitä. Hän oli tullut suoraa töistä ja näytti jotenkin erityisen tyylikkäältä.

Lentoasema oli ihana paikka. Lähdin heti juoksemaan ja tutkimaan paikkoja. Tilaa oli älyttömästi. Lentoasemalla oli liukuportaita ja tasaista. Minulle oli otettu siniset Briot mukaan, jotta minut voitaisiin kahlita niihin. Isä alkoi kammeta minua vaunuihin, mutta vedin itseni levyksi, kiermurtelin ja huusin täyttä kurkkua. Isä antoi periksi, koska ei halunnut herättää liikaa huomiota. Sain taas juosta vapaana ja isä seurasi kuin varjo perässä.

Olen tosi hyvä rimpuilemaan. Isä vertaakin minua painija Petra Olliin. Isä sanoi, että meidän täytyy edetä nopeasti. Lentokone lähtee ja myöhästymme. Isä käyttää usein samaa huijausta. On muka lähtevinään ja sanoo heippaa. En mene vanhanaikaiseen. Ei se minua jätä yksin, ei se uskalla eikä halua jättää. Lutunen vässykkäisä.

Äiti kertoi, että olemme lähdössä Sveitsiin tapaamaan siskon kummitätiä ja hänen perhettään. Äiti osti meille karkkia, mutta niitä sai syödä vasta lentokoneessa. Isä halasi ja pusutti minua. Pyysi anteeksi äreyttä ja äksyilyä. Tässä sitä taas ollaan, sillä aika usein käy näin. Isää taisi jännittää lentoasema ja Sveitsi, vaikka minun mielestäni ainakaan lentoasema ei ole yhtään pelottava.

Kukahan se Sveitsi on?

Antti Kanto

Kuvitteellinen kirjoittaja on kohta kaksivuotias tyttö. Hänen päätyönään on monenlaisiin asioihin tutustuminen, vipujen vääntely ja nappien painelu. Hän siirtelee mielellään tuoleja ja nousee eri tasoille. Tytöllä on kantava ääni, jota hän osaa käyttää tarpeen tullen. Hän on myös hyvin voimakas.