Hyppää sisältöön

Olisipa enemmän uutisia lapsille – mieluiten painettuna!

Hesarin Lasten uutiset näyttää kiinnostavan ainakin meillä. Olisipa muillakin maakuntalehdillä vastaavaa.
Julkaistu
Olisipa enemmän uutisia lapsille – mieluiten painettuna!

Kuva: Pasi Huttunen

Niin paljon kuin printtilehtiä rakastankin, olin silkkaa pihiyttäni sivuuttanut täysin ajatuksen Hesarin Lasten uutiset -lehden tilaamisesta. Mutta kun lapseni ilmoitti, että se pitäisi tilata, en keksinyt syitä sanoa ei. Nyt se on sitten tullut meille muutaman kuukauden ajan ja edelleen nuo pennut ilahtuneena toteavat, että hei on tullut uusi Lasten uutiset! Yllättävän usein se on Aku Ankan tilalla aamu- tai välipalapöydässä. Ei kuitenkaan niin paljon, että tarvitsisi huolehtia Aku Ankan sivistävän vaikutuksen hukkaamisesta.

Lapsille suunnatun sanomalehden yhteiskunnallinen tehtävä on minun nähdäkseni ilmeinen.

On oikeastaan vaikea sanoa, kuinka paljon uutta tietoa lapseni saavat Lasten uutisten printtiä lukemalla. Nuo varhaisteinit seuraavat sellaisia kanavia netissä, joista minulla ei edes ole tarkkaa tietoa ja yllättävän paljon tietoa sieltä heille selvästi tarttuu mukaan. Osin tämä voi olla vain tietämättömyydestäni johtuvaa epäluuloa, mutta siellä ei välttämättä ole silti aina journalistinen etiikka ja faktantarkistus käytössä ihan samalla tavalla kuin Lasten uutisissa.

Jos ei siis muuta, niin ainakin lapseni saavat tuosta printtilehdestä luotettavalla tavalla syvennettyä ja jäsenneltyä tietojaan ja käsityksiään. Lisäksi Lasten uutisissa ilahduttaa selkeä painotus ymmärrettävyyteen. Suoraan sanoen sen aktiivinen lukeminen voisi tehdä hyvää monelle poliitikollekin. Monella on selvästi vaikeuksia faktojen ja niihin perustuvan tiedon omaksumisessa.

En sinänsä tunne tarvetta mainostaa yhtä maakuntalehteä ylitse muiden, mutta kun ei muilla tällaista printtilehteä lapsille ole tarjolla, niin minkäs teet.

Lehti on osallisuuden väline

Lapsille suunnatun sanomalehden yhteiskunnallinen tehtävä on minun nähdäkseni ilmeinen. Laki vaatii kuuntelemaan lapsia heitä koskevassa päätöksenteossa ja mikäpä päätöksenteko missään koskaan ei tavalla tai toisella koskisi myös lapsia? On siis kyse siitä, kuinka hyvin demokratiamme toimii.

Asiat voidaan kertoa niin, että lapsikin ymmärtää ja silloin lapsikin voi olla mukana myös päätöksenteossa.

Yhteiskuntaan osallistumista tietysti merkittävästi estää se, ettei tietoa ja ymmärrystä välttämättä ole riittävästi. Ja asiat ovat rakettitiedettä jos ne siltä halutaan saada näyttämään. Tai sitten asiat voidaan kertoa niin, että lapsikin ymmärtää ja silloin lapsikin voi olla mukana myös päätöksenteossa.

Mikä sitten puuttuu Lasten uutisista? No, se mitä ainakin minä etupäässä maakuntalehdestä haen: paikallisuus. Jos siis ei asu pääkaupunkiseudulla. En tiedä sellaisen taloudellisesta realismista, mutta ilolla toivottaisin tervetulleeksi (ja tilaisin!) jos omalla alueellani aloittaisi vastaava lapsille suunnattu printtimuotoinen sanomalehti.

Pasi Huttunen, @paspah