Hyppää sisältöön

Isyyspäiväntasaus

Syyspäiväntasaus on silloin, kun yö ja päivä ovat yhtä pitkiä, isyyspäiväntasaus silloin, kun isän ja äidin työpäivä on yhtä pitkä.
Julkaistu
Isyyspäiväntasaus

Meidän perheessä mies huolehtii kosteikkovahveroiden keräämisestä.

Tässä postauksessa mennään kohti isyyspäiväntasausta ja esitellään kotitöiden jakamisen malli, joka pelastaa insinöörin parisuhteen ainakin hetkeksi.

TAPAUSESIMERKKI.

Miehiä tuntuu naisia useammin vaivaavan käsitys, että työn arvo mitataan sillä, paljonko siitä saa rahaa. Otetaan esimerkki: Suurehkon perheen isä ja äiti käyvät molemmat töissä. Isä on insinööri – sanotaan vaikka sotateollisuudessa – ja tienaa tuplasti sen, mitä äiti hoiva-alalla. Työpäivän jälkeen äidillä alkaa toinen työpäivä kotitöiden parissa: ruoka, tiski, pyykit, vaatehuolto ja niin pois päin. Isä katsoo oikeudekseen keskittyä iltaisin harrastukseensa, sillä hänhän se varsinaisesti tuo leivän pöytään.

Nyt valistunut, moderni lukija siellä ehkä kuvittelee, että puhun jostain 80-luvusta, mutta olen pahoillani: esimerkki on (tunnistamattomaksi etäännytettynä tosin) ihan tästä päivästä.

Eikö muuten olekin jännä luonnonlaki, että paljon naisten tekemää kansantalouden kannalta täysin olennaista, tuottavaa työtä on BKT:n ulkopuolella. No ei se tietenkään mikään luonnonlaki ole. Meidän kulttuuri on muovautunut ja muovattu tällaiseksi. Se voisi olla toisenlainenkin.

Oletetaan, että esimerkin nainen jonain päivänä kyllästyy insinöörimiehensä iltapuuhiin ja sanoo, että ”joko osallistut kotitöihin tai saat kohta harrastaa täällä yksinäsi”. Mies ensin torjuu, puolustelee, vähättelee, ehkä syyttääkin vaimoaan, että ”mitä sä siinä jäkätät”, mutta kun vaimo pysyy kannassaan, hän alkaa pohtia, millaista elämä olisi ilman valmiita päivällisiä ja seksiä saunan jälkeen. Mies hätääntyy ja miettii, mitä hänen olisi tehtävä.

Lapselliset miehet neuvovat. Ensimmäinen askel on

KOTITÖIDEN JAKAMINEN.

  1. Avaa läppäristä taulukkolaskentaohjelma.
  2. Kirjoita vasempaan sarakkeeseen kaikki taloutenne kotityöt. Pyydä tässä vaimolta apua. Älä unohda ulkotöitä.
  3. Painota kotityöt kertoimella sen mukaan, montako tuntia viikossa niihin kuluu aikaa.
  4. Tee oikealle kolme saraketta, ”nainen”, ”mies” ja ”molemmat”.
  5. Aseta rasti siihen sarakkeeseen, joka on kunkin kotityön kohdalla yleisin vaihtoehto.
  6. Laske, kuinka kotityö jakautuvat ja aloita keskustelu siitä, mitä töitä voisit ottaa hoitaaksesi, jotta lukusuhde lähenisi isyyspäiväntasausta. Astu rohkeasti epämukavuusalueelle, osoita vaimolle, että selviät.

Tällä kertaa kotitöiden jakaminen auttoi kriisin yli, mutta aina se ei riitä.

Eräällä luennolla psykologian dosentti Merja Korhonen kertoi tekemästään elämäkertatutkimuksesta, johon hän oli haastatellut sekä äitejä että isiä. Äidit olivat haastattelussa miltei järjestään valitelleet sitä, kuinka kotityöt kaatuvat heidän niskaansa. Vastaavasti isät kertoivat, mitä kaikkea he tekevät kotona. Kumpi tässä oikein valehtelee, Korhonen oli ihmetellyt, kunnes yksi hoitovapaalle jäänyt mieshaastateltava oli kertonut, kuinka kotityöt kaatuvat hänen niskaansa.

Kumpikaan ei valehdellut, vaan Korhonen oivalsi, ettei äitejä – ja tätä yhtä isää – rasita se, että heillä on paljon töitä. Heitä rasitti kokonaisvastuu, joka kiertyi häkkinä pään ympärille. Kuinka vastuu jaetaan? Toinen askel on

VASTUIDEN JAKAMINEN.

Referoin aiempaa kirjoitustamme:

  1. Keskustelkaa vastuunjaosta ja kuormittavista, muistamista vaativista asioista. Puhumalla ne tulevat näkyviksi.
  2. Ottakaa käyttöön jaettua kalenteria, jossa näkyy kaikkien menot.
  3. Tehkää kauppalista.
  4. Pitäkää vaikka sunnuntaina viikkopalaveri, jossa käytte läpi tulevan viikon menot.

***

Jos haluat vesittää jutun, älä tee sitä jutun alussa, vaan lopussa.

Meillä ei ole tehty taulukkoa kotitöistä, ei pidetä kauppalistaa eikä viikkopalaveria. Elämä ihmisenä ihmisen kanssa on sen verran monimutkaista, ettei sitä voi exceliin tyhjentää. Lisäksi elämä on paljon muutakin kuin (koti)töitä, pääasiassa muuta. Molemmat tekevät sen, minkä ennättävät ja mitä pitävät tärkeänä, ja kouluikäiset lapset jeesaavat monissa jutuissa kuten tiskissä, ruuanlaitossa ja siivoamisessa. Pidän tyytyväisyyttä tämänhetkiseen tilanteeseen hyvänä kotitöiden ja vastuiden jaon mittarina. Paremminkin voisivat työt jakautua ja sen verran tunnen itse asiassa nyt syyllisyyttä, että lähdenkin tästä tyhjentämään räystäskouruja. Homma on ollut työlistalla kauan.

Topi Linjama