Hyppää sisältöön

Ihanat teinit!

Teini-ikäisten vanhempana on fantastista olla. Lapselliset miehet kertoo, miksi muun muassa.
Julkaistu
Ihanat teinit!

Teinejä moititaan laiskoiksi ja hankaliksi. He kapinoivat ja osoittavat mieltä, he eivät kunnioita rakenteita eivätkä ymmärrä elämän realiteetteja, heidät on hemmoteltu pilalle ja niin edelleen. Toisinaan tuntuu, että teinit ovat kuin kirkko tai maahanmuuttajat: kaikkia näitä voi suhteellisen kevyesti syyttää melkein kaikesta.

Teini-ikäisten vanhempana Lapsellisten miesten on yleensä vaikea tajuta, mikä niissä teineissä on niin kamalaa (vai elämmekö me blogistit kuplassa?). Kokosimme muutamia syitä, miksi teinien vanhempana on fantastista olla.

 1. Teinit ovat itsenäisiä. Teinit osaavat tehdä omin päin aika monimutkaisiakin juttuja kuten pizzaa tai lasagnea. Kun lapset ovat teini-iässä, vanhempien ei tarvitse pestä vaippapyykkiä eikä alituiseen valvoa lapsia (sillä teinit valvovat ihan itse – ja tässä olikin sitten tämän jutun ainoa ironinen kohta).
 2. Teineille voi sälyttää vastuuta. Liittyy kohtaan yksi. Parhaimmillaan vastuun antaminen on sekä vanhemmista että teineistä mukavaa, ajatellaan vaikka tilannetta, jossa vanhemmat lähtevät viikonlopuksi reissuun ja teinit saavat kerrankin olla rauhassa kotona ilman vanhempien holhousta.
 3. Teinit muistuttavat meitä vastuusta ja elämän jatkumisesta. Kun me kasvamme horsmaa, he jäävät tänne siivoamaan meriä, ilmakehää ja maaperää. Kaikkea ei voi eikä saa sälyttää teinien niskaan.
 4. Teinit keskustelevat fiksusti. Teineillä on tuore tulokulma maailmaan. Heillä on mielipiteitä, ajatuksia ja kysymyksenasetteluita, joista nelikymppinen ei tiedä mitään.
 5. Teinit ovat kärryillä uusista ilmiöistä. Ilman teinejä en tietäisi, mitä ovat UP tai TikTok tai keitä ovat Atte Ahokas tai Ville Mäkipelto. Ilman teinejä en tietäisi, mitä on servaaminen, roustaaminen ja bränkkääminen. Ilman teinejä en ymmärtäisi, mitä ympäristökriisi voi merkitä tunnetasolla.
 6. Teinit pitävät vanhemmat nuorina. Sillä edellytyksellä, että vanhemmat malttavat kuunnella teinejä. Toisaalta teinit muistuttavat vanhempia siitä, että nämä vanhenevat.
 7. Teinit haastavat. Teinit haastavat vanhempien maailmankuvan, he koettelevat hermoja ja nostavat tikun nokkaan vanhempien ajattelun ja käytöksen epäjohdonmukaisuuksia. Vanhemmille haastaminen tarjoaa valtavasti oppimisen mahdollisuuksia. Mikä voisi olla koukuttavampaa kuin uuden oppiminen!
 8. Teineillä on fiksuja kavereita. Teinien kavereiden kautta kotiin tulee lisää fiksuja keskusteluita ja älytöntä läppää.

  Nuorten kirjoittajaryhmässä tehty luovan kirjoittamisen harjoitus juuri ennen koronakaranteenia.

 9. Teinit opettavat inhimillisyyttä. Kyynistyneelle keski-ikäiselle teini tuo tuulahduksen ajasta, jolloin asiat vielä tuntuivat joltakin. Vai muistatko muka vielä, miltä tuntui rakastua tai saada jälki-istunto?
 10. Teinit ovat avarakatseisia. Teineiltä voi oppia vaikka sen, että seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan samoin kuin oikea- ja vasenkätisiin.
 11. Teinit ovat aitoja ja kauniita. Kauneus ja aitous ulottuvat esimerkiksi teinien epävarmuuteen. Aikuiset luulevat, että epävarmuus on häpeällistä, vaikka aito epävarmuus kertoo näyteltyä varmuutta rehellisemmästä suhteesta todellisuuteen.

Teinit, älkää koskaan unohtako, että olette ihania <3

Blogistien ajatuksia yhteenkokosi

Topi Linjama