Hyppää sisältöön

Haluatko olla parempi ihminen?

Julkaistu
Poro ja lapsi

Kun suomalaisella on vapaa-aikaa, hän suuntaa katseensa Lanzarotelle, Roomaan, Thaimaahan, Intiaan tai Lontooseen. Ihmiset taluttavat ahdistuneina laukkujaan Helsinki-Vantaalla. Suomesta on päästävä pois!


Joku hakee elämyksiä Euroopan meluisista ja saasteisista kaupungeista. Ruuhkavuosien uuvuttama perhe matkustaa pakettimatkalle Teneriffan lämpöön, kun taas paremman elämän etsijät hinkuvat hiljentymistä pyhimysten hellään huomaan.

Vastausta elämän suurimpiin kysymyksiin haetaan Italian ja Espanjan luostareista. Santiago de Compostelan vaellukselta toivotaan vastausta elämän tarkoitukseen. Ihmiset palaavat pettyneinä takaisin matkoiltaan, sillä säät eivät suosineet Kanarialla, hotellin henkilökunta oli töykeää Pariisissa, ripuli nasahti Intiassa tai mestaripyhimykset pyhillä paikoilla eivät antaneetkaan tarkkaa vastausta elämän syvimmästä olemuksesta.

Älä sure. Äläpä hättäile! Tiesitkö, että paremman elämän avaimet löytyvätkin ihan läheltä? Suomesta.

Kun kellot siirretään kesäaikaan, virpojat raplaavat muniaan ja sipulikasvit heräävät henkiin työntäen vaaleanvihreää, alkaa murtsikkakättäni kolottaa. Monojalkaani alkaa vippasta viimeistään silloin, kun citymaasturit rouhivat boxeineen kolmen kaistan leveydeltä kohti pohjoista. Laskettelukiimani ottaa kierroksia ensimmäisten peipposten ja töyhtöhyyppien kujerrellessa Uudenmaan teholannoitettujen peltojen yllä.

Kun Tampereen eteläpuolella kaivetaan kaapeista shortseja ja pikepaitaa, Lapissa on toppakamppeille käyttöä. Kun skeittarit ja rullaluistelijat rullaavat Turun juuri puhdistetuilla kaduilla, Lapissa hiekoitetaan ja aurataan talvisia teitä. Suomi on pitkä maa.

Pariisin, Lontoon, kehäteiden ja taajamien katupölyissä voit pysyvästi huonosti. Melu nostaa verenpainetta ja ainainen kiire edistää kaljuuntumista. Suomen Lapissa vedät keuhkosi täyteen maailman puhtainta tunturi-ilmaa. Jokaisella hengenvedolla elinikäsi pitenee päivällä. Ja jos et usko, tutki pohjoisen kuusta. Siinä huojuu ihanasti tunturituulessa tuo puhtauden symboli, naava.

Tässä vaiheessa, hyvä lukija, olet jo päättänyt tulla paremmaksi ihmiseksi ja matkustaa seuraavalla lomalla Lappiin. Hienoa! Siksi annankin tässä muutamia vinkkejä, jotta loma sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuvan henkilö etsii elämälleen tarkoitusta Lapissa

Sesonkiajan mökit revitään käsistä, joten varaa asumus ajoissa. Mieluisa kelomökki kaikilla herkuilla kannattaa varata jo edellisenä pääsiäisenä.


Varusteet kuntoon! Suksien voitelu ja huolto on syytä tehdä ennen reissuun lähtöä. Vaikkakin hyvin varustelluista uusista mökeistä löytyy hulppeat voiteluhuoneet, ei aurinkoisia hankikelejä kannata haaskata fluorivoiteiden käryisissä sisätiloissa. Viisinkertainen lämpövoitelu pitäisi riittää.
Useimmille Lappiin matkustaville matka on erittäin pitkä. Helsingistä on yhtä pitkä matka Ylläkselle kuin Milanoon. Jos matkustat autolla, varaa mukaan ainakin äänikirjoja, irtokarkkimässyä, sokeria, kuritusopas, kasvatusopas (kaiken maailman jarisinkkosia tai muuta ohutta yläpilveä), pikkuporkkanaa, musiikkia, pitkää pinnaa ja huumoria. Nelivetoauto reilulla maavaralla olisi hyvä olla ihan jokaisella.

Tekemistä Lapissa riittää. Voi hiihtää, lasketella, laskea mäkeä, kävellä lumikengillä, pilkkiä, tulistella laavulla, ajaa moottorikelkalla, syöttää kuukkelia, järsiä kuivaalihaa, valloittaa tuntureita, nauttia virvokkeita latukahviloissa, saunoa, ihastella, louhia ametisteja, jututtaa paikallisia poromiehiä, laskea pehmeällä puuterilumella, kurvailla sileillä rinteillä tai ajaa koiravaljakolla.

Ylläs ja Levi ovat villejä sinkkuihmiselle sopivia resorttikaupunkeja. Rauhallista menoa kaipaaville suosittelen Pallasta, Saariselkää, Pyhätunturia, Äkäslompoloa tai Luostotunturia.

Lapset pitävät erityisesti Poropuisto Koparan visiitistä. Pienellä pääsymaksulla pääsee poropuistoon syöttämään ihka eläviä puolivillejä kotieläimiä. Kun elävät porot alkavat kyllästyttää, voit viedä lapset syömään herkullista porokeittoa tai maukasta poronkäristystä.

Iltaisin voi Luostotunturin rinteessä makoillen ihailla tähtikirkasta taivasta tai leiskuvia revontulia. Jos makoilu rauhallisessa luonnonpuistorinteessä kyllästyttää voit vuokrata tehokkaan moottorikelkan ja hurauttaa seesteiseltä Pyhätunturilta Levin kiihkeään sykkeeseen.

Omaa aikaa kaipaavat vanhemmat voivat laittaa lapset päiväksi hiihtokouluun. Voitte ottaa rauhallisen hetken ja mennä kuuntelemaan pääsiäismusiikkia tunturikirkkoon tai hiljentymään Revontulikappeliin. Lapset voivat töllöttää sillä aikaa telkusta laadukkaita sarjoja. Esimerkiksi Suomen hauskinta tavista. Vanhemmat saavat omaa aikaa myöskin palkkaamalla shamaanin, noidan tai huru-ukon kertomaan Lappiaiheisia saagoja lapsille. Lapset kuuntelevat mielellään juttuja Lapin tietäjistä, noidista, Laestadiuksesta ynnä muista erikoisista parantajista.

Siispä kehoitan sinua lähimmäiseni viettämään viikon tai pari Lapissa. Näin tulet paremmaksi vanhemmaksi, kumppaniksi ja ihmiseksi.

Kuvan henkilöt hymyilevät iloisesti Lapissa

Mutta kuulepa sie lappilainen. Käy kerta vuoteen etelässä, vaikkapa Helsingissä. Huomaat, ettei kesällä tarvitse lumilinkoa, pilkkihaalareita, lapikkaita eikä poronääliöt papanoi pitkin pyöräteitä. Havaitset, että nuoriso kulkee kouluun mopoautoilla eikä moottorikelkoilla. Ymmärrät myös sen, ettet tarvitse itsepuolustuksheen puukkoa ja lapset saavat jalkapallopeleihin täydet kentälliset.


Meiltä täältä Nurmijärveltä on Pyhätunturille 918 kilometriä. Se on Skodalle ja peräpukamille fyysisesti raskas matka. Niin paljon tykkäämme Lapin lumosta, että henkisesti välimatka on lyhyt ja kevyt. Toivottavasti myös pysyykin sellaisena!

Antti Kanto