Hyppää sisältöön

Fantastista miestenpäivää hyvät miehet!

Ehkä jostain niinkin joutavasta kuin kansainvälisestä miestenpäivästä voi tehdä mielekkään.
Julkaistu
Fantastista miestenpäivää hyvät miehet!

Luonto osoitti vireyttään Joensuun Kuhasalossa syyskuussa 2017. Tällä kuvalla juhlistettakoon kansainvälistä miestenpäivää. Kuva: Pasi Huttunen

Nyt on kansainvälinen miestenpäivä. Jipii! Sen kunniaksi tein lapsilleni perunamuusia ja kalapyöryköitä töistä päästyäni. Laitoin tulen leivinuuniin. Saatan hurjastella illalla kirjan parissa. Neil Gaimanin Pohjoisen mytologia on nimittäin aika vetävästi kirjoitettu. Minä voin tehdä tämän kaiken. Helposti. Tosin täysin riippumatta siitä, olenko mies vai en, mutta kuitenkin. Jipii!

Suomessa ei virallisesti vietetä kansainvälistä miestenpäivää ja asiaa pohtiessa ensimmäinen reaktio on, että aivan sama. On todella vaikea hakea sitä fiilistä, että tässä hiukan häilyvärajaisessa sosiaalisessa ja biologisessa ilmiössä olisi mitään sellaista, että siitä tarvitsisi antaa erityistä tunnustusta juhlapäivän muodossa.

Nämä samat ajatukset voi laajentaa koskemaan myös naistenpäivää, jolla on vielä hiukan miestenpäivää virallisempi status. Naistenpäivällä on toki oma, pitempi historiansa, joka tekee siitä vähän monimutkaisemman kysymyksen, mutta ei mennä nyt siihen. Nyt miehiin!

Kivekset ja joukko pinttyneitä tapoja

Kivekset ja joukko pinttyneitä niiden kantamiseen kytkeytyviä tapoja ovat toki usein myös ihan hieno asia, en minä sitä. Mutta kansainvälinen juhlapäivä tuntuu liioittelulta. Toki se olisi syytä nostaa samaan arvoon kuin kansainvälinen naistenpäivä, koska se nyt olisi vain tervettä järkeä.

Ehkä tästä voisi kuitenkin jalostaa jotain mielekästä. Kuten ympäri sosiaalista mediaa on tuotu esiin, voisi tämä päivä hyvin olla se päivä, joka kiinnittää todella huomiomme näiden kaikkien sukupuolinormien älyttömyyteen. Kuten nyt vaikkapa Feministinen puolue twiitissään toteaa:

Miesten joukko on moninainen. Seksuaalinen suuntautuminen, kokemus sukupuolesta, varallisuus, etnisyys, ihonväri, vakaumus, ikä ja toimintakyky vaihtelevat. Moni kokee epätasa-arvoa, koska ei mahdu ahtaisiin muotteihin.

Sen jälkeen tuleva käytännön ehdotuskin vaikuttaa ihan hyvältä. Tuodaan miehet osaksi perhe-elämää uudistamalla perhevapaita, lisätään resursseja mielenterveyspalveluihin, muutetaan asepalvelus sukupuolineutraaliksi ja lisätään normikriittistä opetusta.

Huomio olennaiseen miestenpäivänä

Sopivasti sukupuolinormiin istuville miehille – joihin useimmiten itsekin lukeudun – valtaa on myös keskittynyt kautta historian. Tämän porukan mahdollisuus edistää asioita on siis aika hyvä.

Jos näihin saadaan huomiota kansainvälistä miestenpäivää viettämällä, niin kaikin mokomin. Kyllä kai silloin voi juhlia niinkin joutavanpäiväistä asiaa kuin yhtä monista sukupuolista. Jipii!

Pasi Huttunen, @paspah