Hyppää sisältöön

Ehkäisevän lastensuojelun Perheentalo

Julkaistu

Saanko esitellä ehkäisevän lastensuojelun innovaation idästä: Joensuun Perheentalo!

Perheentalolla on lähes aina kesä.

Perheentalo on yhteisötalo ja kohtaamispaikka lapsille ja heidän läheisilleen. Kauppaneuvos Parviaisen vuonna 1886 rakennuttama hirsirunkoinen talo sijaitsee idyllisessä puutalokorttelissa vain kivenheiton päässä Eliel Saarisen suunnittelemasta Joensuun kaupungintalosta. Vehreä puisto erottaa Perheentalon Pielisjoesta, johon arvokalojemme aateli laskee mätimunansa. Viihtyisälle ja elämää kuhisevalle Joensuun torille on matkaa kortteli.

Mutta mennäänpä asiaan.

Maaliskuussa 2013 avattu talo on laajan yhteistyön ja sinnikkäiden ponnisteluiden tulos. Taloa pyörittää Pelastakaa Lapset ry, mutta toimintaa on tekemässä yli 30 tahoa järjestöistä, oppilaitoksista ja julkiselta sektorilta. Raha tulee lähinnä Veikkaukselta, joka myönsi 2017 alusta Perheentalolle viiden vuoden avustuksen.

Aukioloaikana (ma klo 9-12, ti-pe klo 9-15) Perheentalolla käy keskimäärin 60 ihmistä päivässä. Puolet kävijöistä on pieniä lapsia. Iltaisin on vertaisryhmiä, koulutuksia ja muuta toimintaa. Vuositasolla ihmisiä käy talolla lähes 30 000. Kolmannes kertyy suositusta polkuautopihasta kesä-elokuussa.

Autonkuljettaja Perheentalon liikennepuistossa.

Olen tavalla tai toisella ollut mukana Perheentalo-projektissa viitisen vuotta, ensin ohjausryhmässä, sitten toimittamassa esitelehtistä. Vuodesta 2014 työpisteeni on sijainnut Perheentalolla. Kaikesta hyvästä, mitä talolla tapahtuu, poimin tähän kolme kaikkein timanttisinta. Kopioikaa nämä, kehittäkää vieläkin paremmiksi, viekää omalle kylällenne ja ottakaa osaksi kuntavaalikampanjoitanne.

1. Avoin toiminta

Perheentalon perusidea on yksinkertaisuudessaan nerokas: vanhemmat voivat tulla talolle lasten kanssa aikaa viettämään ilman, että heidän tarvitsee maksaa mitään tai pyydellä anteeksi lasten hälinää ja olemassaoloa. Talolle voi vaikka sopia tapaamisen ystäväperheen kanssa, käydä vaihtamassa lapselta vaipat, hörppäämässä kupin kahvia ja syömässä eväitä lounaaksi. Talo on myös mallioppimisen tila, jossa näkee, millä tavoin toiset vanhemmat ovat lastensa kanssa.

Perheentaloa pyörittää järjestö, ja kaupunki on mukana, mutta kuvio toimii toki myös toisinpäin, esimerkiksi perhekeskusmaisesti niin, että vetovastuussa on kunta ja järjestöt tuottavat sisältöjä.

2. Aamukahvit ja asiaa – oivalluksia lapsiperheen arkeen

Keskiviikkoaamuisin Perheentalolla tarjotaan äideille ja isille aamukahvit ja jutellaan asiantuntijan johdolla lapsiperheen arkeen liittyvistä asioista. Lapset leikkivät sillä välin lastenhoitajien kanssa toisessa huoneessa. Yhteisen osuuden jälkeen on yleensä tilaisuus kahdenkeskiseen keskusteluun asiantuntijan kanssa.

Leikkitilassa näkyy lasten käden jälki.

Kuluvan kevään teemoina on muun muassa uusperheen arki, kiintymyssuhteen merkitys ja unipulmat. Konsepti mahdollistaa lähisuhdeväkivallan tai parisuhteen pulmien kaltaisten vaikeiden aihepiirien käsittelemisen, sillä aamukahveille tullakseen ei tarvitse olla ongelmatapaus. Aamukahvit tarjoaa vapaamuotoisen foorumin ja pullanpehmeän porrasaskelman viranomaisen tai ammattilaisen ja vanhempien välille.

Tilaisuus palvelee monia osapuolia: sairaanhoitajaopiskelijat hoitavat lapsia ja erityisammattikoulun opiskelijat järjestävät kahvituksen, vanhemmille tilaisuus on parhaimmillaan sekä rentouttava että hyödyllinen, ja ammattilaiset voivat kertoa palveluistaan.

3. Yökylä

Noin kerran kuussa Perheentalolla järjestetään yökylä, jonne osa lapsista tulee kaupungin lastensuojelun kautta, osa Pelastakaa Lasten toiminnan piiristä. Iltaviidestä seuraavaan päivään puolille päivin kestävä yökylä on tiukassa elämänvaiheessa oleville vanhemmille tärkeä hengähdystauko. Sikäli kuin tiedän, myös lapset odottavat yökylää innolla.

Tämäntapaiselle (ilmaiselle tai edulliselle) toiminnalle on kysyntää myös sellaisissa perheissä, jotka eivät koskaan päädy lastensuojelun asiakkaiksi tai tukiperhejonoihin.
***
Mikäli haluat tietää Perheentalosta enemmän, lue tämä lehtinen. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Perheentalon henkilökuntaan. Jos olet millään tavalla tekemisissä ehkäisevän lastensuojelun kanssa, printtaa Heckmanin käyrä, teippaa se seinälle tai vie seuraavaan kokoukseen, jossa päätetään lasten asioista.

Tutustu ihmeessä myös Lähiötaloon Joensuun Rantakylässä. Perheentaloa kodinomaisempi Lähiötalo tarjoaa myös ruoka-apua. Perheentalo tulisi olla joka kaupungissa, Lähiötalo joka kaupunginosassa.

Topi Linjama