Hyppää sisältöön

Ananas

Julkaistu
Ananas
Oli kauan odotettu ja kaivattu perjantai-ilta. Raskas arkiviikko oli rämmitty läpi iloineen ja murheineen. Olin valmistanut tavallista arkiruokaa hieman täyteläisemmän pastapäivällisen perheelle. Runsaampi loraus kuohukermaa, muutama kynsi valkosipulia ja tarkoin mietittyjä mausteita. Perheelle maistui ruoka, atmosfääri oli seesteinen ja lapset leikkivät omissa oloissaan.


Vaimoni oli jemmannut jääkaapissa juuri tällaista hetkeä varten tuoretta ananasta. Ananaksesta oli tarkoitus valmistaa ihanan pehmeä jälkiruoka. Terveyssmoothie. Oikein kunnon jytky.


”Minkähän värisellä leikkuulaudalla sipulit pitikään leikata?” 
Vaimoni alkoi leikata tuoreenpehmoista ananasta paloisi ja heitti siinä siivutustyön lomassa muutaman annospalan suuhunsa. Koepaloista ensipuraisu ei ollut odotetun ihana, vaan suuhun levisi karvaanilkeä valkosipulin maku.

Tästä seurasi kohu. Minusta tehtiin syntipukki, koska meillä oli sovittu, että vaaleanvihreällä leikkuulaudalla ei leikata sipulia. Sipulia leikataan aina mustan leikkuulaudan päällä. En muistanut tällaista sopimusta tai en ole ollut kuulolla, kun olisi pitänyt. Minulla on muistissa häikkää tai töhnää korvissa, sanottiin.

On totta, että olin leikannut laudalla sipulia ruokaa varten ja pesu oli ollut nopea huljautus. Syytökset tuntuivat kuitenkin kohtuuttomilta, koska olin vastannut perheen ruuanlaitosta kuluneen viikon ajan. Mitä nyt mesoaa yhdestä sipulille maistuvasta ananaksesta, kun ilman minua perhe olisi nääntynyt nälkään?


Kohu jatkui ja minua vaadittiin pikaisesti hankkimaan uusi leikkuulauta. Kohtuutonta piiskaamista, ajattelin ja päätin, että ostan tästä lähtien joulu- ja synttärilahjoiksi pelkkiä leikkuulautoja. Saa siinä sitten leikellä ananaksiaan.

Kun leikkuulautakaplakasta oli kulunut pari viikkoa ja olimme jo unohtaneet mitättömän kinan, viisivuotiaamme kysyi aivan yllättäen: ”Oletko iskä jo ostanut uuden leikkuulaudan äidille?”.

Käsittämätöntä! Miten ihmeessä hän oli kuullut kiistelymme? Miten hän muisti koko jutun? Lapsihan oli ollut omissa leikeissä ja muistaakseni vieläpä omassa huoneessaan. Hämmentävää.

Tällaiset satunnaiset leikkuulautariidat tuskin tekevät hallaa lapselle. Riitaa syntyy kaikille eivätkä lapsiperheessä ruuhkavuosien keskellä kamppailevat vanhemmat kinaa kaikista vähiten. Lapsen kannalta on varmasti tärkeää, miten vanhemmat riitelevät ja hoitavatko he myös riidan sopimisen lasten kuullen. Riidat on riideltävä pois, mutta jatkuva ja repivä riitely ei ole terveellistä kenellekään.

Leikkuulautariitaperjantaina emme saaneet jälkiruokaa. Ajattelin korjata tilanteen ja yllättää perheeni tulevana ystävänpäivänä ihananpehmeällä ananassmoothiella. Reseptin löysin osoitteesta www.anna.fi.

400g ananasta tuoreena tai säilykkeenä
1,5 dl ananasmehua

4 dl vaniljajogurttia


”Ananassmoothie saa kropasta nesteet liikkeelle ja toimii kuntoilun jälkeen palautusjuomana. Nosta paloiteltu ananas, ananasmehu ja vaniljajogurtti tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi kuohkeaksi juomaksi. Tarjoile heti kylmänä.”

Ihanaa, terveellistä ja riidatonta ystävänpäivää kaikille!Antti Kanto