Hyppää sisältöön

Älä pelkää päiväristeilyä

Julkaistu

Lähdin kahden nuoremman lapsen kanssa päiväristeilylle Tallinnaan. Menossa mukana lisäksi siskoni, pojan kummitäti. Mukavaa oli, nyt taas Viikkarin tasaisessa kyydissä. Helsingin valot pilkottavat jo.

Koska nk. irtiotot arjesta lasten kanssa kääntyvät joskus tarkoitustaan vastaan eivätkä tule virkistykseksi vaan hapotukseksi, autan pienellä muistilistalla mahdollisia kanssaristeilijöitä. Uskallan sen nyt tehdä, koska tänään kaikki sujui niin sukkelasti; huomenna kaikki voisi olla toisin. Lista on laadittu turvallisesti ja kohderyhmä huomioiden älä-muotoiseksi. Näin varmistat onnistuneen päiväristeilyn piiperoisten kanssa.

1. Älä lähde aikaisimmalla laivalla

Jos kiskot lapsia sängystä aamukuudelta ja säntäät aamuruuhkaan vihaisten lasten ja tyhjien vatsojen kanssa, on ennuste päivälle huono. Been there, done that. Saatat selvitä laivaan ja vielä maihinkin, mutta kuule; kestävyyskunto loppuu. Isältä vaaditaan kovaa peruskestävyyttä ja kantokykyä vielä illalla, kun juniorin jalat eivät kanna ja marina raastaa korvia. Siksi rauhallinen aloitus takaa paremman loppukirin. Tyyliin Iivo ja 50 km.

2. Älä anna liikaa vaihtoehtoja

Pätee niin päivän aktiviteettien kuin ravintolan ruokalistankin kanssa. Sinä olet aikuinen, sinulla on harkintakykyä. ”Tässä ravintolassa saa tällaista pizzaa” kelpasi tänään argumentiksi ja hyvin hävisi ruoka lautaselta. Itse asiassa alan epäillä, että olen jo vuosikausia stressannut lapsiani sillä, että olen antanut heidän valittavakseen asioita, joiden valitseminen kuuluisi minulle. Lapsi kaipaa selkeyttä, eikä se ole hänen ihmisoikeudestaan pois, jos vanhempi päättää hänen puolestaan asioita.

3. Älä aliarvioi lapsen intressejä

Kiinnostavinta tänään viisivuotiaan energiapakkauksen mielestä olivat viikinkiaikaiset miekat ja kolikot sekä laivojen pienoismallit Merimuseossa ja toisaalta Tallinnan vanhankaupingin kauniisti maalatut ulko-ovet. Intressinsä lapsi valitsee itse ja tekee sen spontaanisti, mutta minä voin valinnoillani toimia hyvänä mahdollistajana. Lapset eivät ole tyhmiä. He ovat loputtoman uteliaita pieniä olentoja, jotka osaavat kiinnostua laajalla skaalalla asioista ja meidän vanhempien pitää muistaa se.

4. Älä pumppaa lapsia täyteen sokerituotteita

Tämä ei selitysosaa kaipaa. Tiedättehän: sokeri, ruuhkat, sokkeloiset satamat, parkour-tyyppinen eteneminen, duracel-tyyppinen virransyöttö. Total disaster.

5. Älä suorita

Älä aseta reissulle tavoitteita. Älä kuvittele ehtiväsi siihen ja siihen kivaan putiikkiin. Yleensä et ehdi. Sen sijaan ehdit nähdä kaikkea kivaa ja pientä, kun juniori osoittelee havaintojaan vain havainnoimisen ilosta. Miljoonas ”isi kato” oli tänään tavallaan rasittava, mutta paatunutta isää se myös jännästi elähdytti: tuo lapseni näkee kaikkea jännää ja haluaa jakaa sen kaiken minun kanssani. Ehkä kaikki sujui tänään niin sukkelasti, kun en kuvitellut etukäteen mitään. Taisin saada enemmän kuin osasin kuvitella.

Heikki Nenonen