Hyppää sisältöön

11 tapaa viettää hiihtoloma

Julkaistu
Kuvan slalom-laskettelija nauttii kevätauringosta täysin rinnoin.

11 tapaa -sarja on saanut ällistyttävän paljon lukijapalautetta. Viesteissä on kysytty neuvoa kiperiin kasvatustilanteisiin, kannustettu jatkamaan tätä sarjaa ja annettu käyttökelpoisia juttuvinkkejä. Olen todella kiitollinen kaikista viesteistänne.

Hiihtolomaviikko lähestyy. Kinuavatko lapset Lappiin? Kärttääkö kumppani kylpylään? Haluaisitko kaivautua kieppiin? Ahdistutko rahanmenosta?Kansa janoten vaatii vinkkejä ja uudenlaisia tapoja viettää lomaa talven routaisessa ytimessä. Tällä kertaa otankin huuruiseen käsittelyyni hiihtoloman ja olen laatinut listan kirpsakanmukavista talvipuuhista.

Vedä käteesi rukkanen, selätä routa ja pakkanen. Nauti laavulla suolaista poroa, pese kätesi ja vältä noroa. Paista tulella pulleaa lenkkiä, estä karies ja jauha Jenkkiä. Ehkä tämä on mielestäsi hassua, suosittelen kokeilemaan tasatyöntöä ja wassua.

1. Hanki ripuli tai vietä erilainen viikko noron kanssa. Liiku julkisilla, tepastele kauppakeskuksissa ja koskettele ovenkahvoja. Vieraile ruotsinlaivalla, ABC-huoltamon leikkipaikassa, peruskoulussa tai päiväkodissa. Vältä käsienpesua ja ime erilaisia sormia. Nuoleskele liukuportaiden kaiteita ja kättele koiratkin. Noron jyllätessä perheenjäsenestä toiseen tuntuu arkeen paluu satumaisen kevyeltä.

2. Vie perheesi kylpylähotelliin. Aika kuluu sutjakkaasti ysäritunnelmaisessa pastelliresortissa. Viikko valkoisissa aamutakeissa antaa elimille ilmaa ja kaivatun vapaudentunteen. Tuon tuostakin pulahdat trooppisenlämpimään ja eritteillä kyllästetyn porealtaan syleilyyn. Sinun ei tarvitse miettiä aamupaloja tai arkilounaita, vaan kaikki on tehty valmiiksi. Munakokkelia, prinssinakkeja ja pekonia poskeen.

3. Lennätä perheesi mahdollisimman mielenkiintoiseen ja eksoottiseen maahan. Loman jälkeen perheen alakoululainen loistaa ruskettuneena päiväntasaajalta hankituissa pikkuleiteissä ja kertoo surffauskokemuksesta delffiinien kanssa. Muiden lomakuulumiset ovat säälittäviä mäenlaskuretkiä risaisissa kokohaalareissa paikalliselle soramontulle. Onhan se aivan eri juttu ajaa Jeepillä aavikolla kuin laskea haljenneilla minisuksilla hyljätyllä montulla. On täysin toisenlaista imeä pillillä kookospalmusta guaranajuomaa kuin ryystää vanhasta Airamista laihanhaaleaa kaakaota.

4. Lappiin! Vain Ylläs, Levi tai sen sellaiset resortit kelpaavat. Helmikuussa on Pohjois-Suomi takuuvarmasti tulipalopakkasten riivaamana. Kertalasku jäisessä rinteessä pakottaa sinut alahissiaseman lämpimään bistroon. Kahdenkympin nahkeat ranskalaiset majoneespedillä alkavat jo vääntää vatsaa eikä minttukaakaokaan enää tahdo antaa lisälämpöä ruumiiseen. Pakko jaksaa koko rahan edestä, sillä uudet Atomicit, kausikortti ja kelomökki hankittiin pikavipillä.

5. Kosta lapsuutesi hiihtotrauma jälkipolville ja pakkohiihdätä perhettä puusuksilla umpihangessa. Pue perheesi sarkahousuihin, polvisukkiin ja karvareuhkoihin. Tarjoa tauolla tuohikontista mustikkamehua ja piimää. On täysin normaalia, että väki alkaa jossakin vaiheessa väsyä. Piristä ja viihdytä perhettä kertomalla ponnekkaasti vanhoja suomalaisia eläinsatuja.

6. Mikään ei voita risteilyä. Varsinkin suurperheellisten kannattaa keinahdella sinivalkokeltaisille aalloille, sillä perheen voi huoletta laskea omin päin kansille seikkailemaan. Vanhemmat saavat rauhassa viettää laatuaikaa hytissä, lasten kirmatessa pitkin ostospromenadea ja taxfreetä. Rahaa taskuun taaperollekin.

7. Vaihda nuorempaan. Vaihda parempaan. Tämän listan ehdottomasti rohkein vinkki. Talvilomalla on aikaa pohtia elämää ja tehdä radikaalejakin ratkaisuja. Ole rohkea ja käännä uusi sivu elämässäsi. Suosittelen vilkasta japanilaista, säntillistä saksalaista tai coolia ruotsalaista. Autoliikkeen myyjät auttavat mielellään uuden auton vaihtamisessa.

8. Osallistu hiihtolomalla erilaisiin tapahtumiin. Tässä listana omat suosikkini. Jäänalainen sukelluskipailu Pyhäselällä, jäkälänsyöntikisa Pudasjärvellä, joukkopainitapahtuma Arpelassa, potkurinrakennuskilpailu Ounasvaaralla, radio-ohjattavien moottorikellkkojen mm-kilpailut Äkäslompolossa ja lihansyöntikilpailu Helsingissä.

9. Hiihtolomalla on oiva tilaisuus aloittaa uusi talviharrastus. Ehdotan tässä muutamia hieman harvinaisempia lajeja, joita suosittelen kokeilemaan. Keltaisen lumen syöntikilpailu, jääspeedway, uppopallo avannossa, rautakankien nuoleskelu (pakkasta tulisi olla vähintään -15), keho märkänä moottorikelkalla ajaminen merenjäällä, latukoneen vetäminen hampailla ja paljaalla pyllyllä mäenlasku Kolin rinteillä.

10. Viettäkää perheellä viikon somepaasto. Tätä ei tarvitse selitää enempää.

11. Rakenna työväenopiston nikkarikerhossa isohko ahkio lasikuidusta. Kun ahkio on valettu ja valmis, pakkaa kyytiin riistapyydykset, kenttälapio, kivääri, suolaa ja voita. Kiedo perheesi ryijyyn ja osoita kullekin paikka ahkiosta. Asenna valjaat vyötäisille ja vedä perhe tunturiin. Kaiva Pallaksen etelärinteeseen lumikieppi, viritä pyydykset ja aloita rauhallinen joiku. Taivaskerolla, jossa sytytettiin olympiatuli vuonna 1952, ulvoo yksinäinen susi. Pian perhe nukahtaa eeppiseen ja kiireettömään uneen.

Mukavaa hiihtolomaa kaikille!

Antti Kanto