Hyppää sisältöön

11 tapaa iloita vanhemmuudesta

On jälleen aika jatkaa huippusuosittua 11 tapaa -sarjaa. Pikkulapsiarjesta kuulee puhuttavan usein melko negatiiviseen sävyyn. Ei ole hyvä rypeä ankeissa ajatuksissa. Siispä näin isänpäivän tietämissä on tärkeää kerrata, mikä tässä vanhemmuudessa on hyvää.
Julkaistu
11 tapaa iloita vanhemmuudesta

Kuvan lapsi iloitsee 11 tapaa -sarjan jatkumisesta

Asia on on kuitenkin niin, että on paljon syitä olla onnellinen ja iloita. Uskon että tämän alla olevan listan ansiosta alhainen syntyvyys on taakse jäänyttä aikaa ja ihmiset alkavat jälleen lisääntyä. Ennen varsinaista listaa kuitenkin – jo perinteeksi muodostunut – hyvin kaunis runo:

Ympärillä ohjeita ja neuvoja on paljon,

jättää ne meihin syyllisyyden kelmeän varjon.

 

Silti on olemassa ohjeita hyviä,

joissa piilee viisauksia älyttömän syviä.

 

Siis ota tämä lista käteesi ja nauti,

lähtee sinusta velttous ja tauti.

 

11 tapaa ottaa ilo irti vanhemmuudesta:

 1. Käy lasten kanssa uimahallissa. Lasten kanssa mahdollistuu tämäkin kiva asia. Ilman lapsia nimittäin ei välttämättä kannata makoilla pitkiä aikoja matalassa ja lämpimässä lastenaltaassa leikkien kylpyankalla. Voi tulla häätö.
 2. Jos pidät syömisestä, mene lasten kanssa ravintolaan. Saat syödä oman annoksesi ja lapsimäärästä riippuen aika monet kanakorin jämät. Tulet varmasti kylläiseksi ja iloiseksi. Lisäksi sinuun kertyy hyviä rasvoja kovien pakkasten varalle. Kylläinen ihminen on onnellinen.
 3. Jää hoitovapaalle. Saat polttaa kalenterin kaukolämmöksi ja myydä herätyskellon vuorotyöläiselle. Jos olet isä, onnittelen: sinä saat erityishuomiota ja eläkeläismummot silmänruokaa. 
 4. Lasten kautta voit osallistua seuratoimintaan. Talkoopuffetissa tutustut uusiin ihmisiin. Makkaroita käännellessä saattaa löytyä uusi sydänystävä tai ihastus. On jännää, kun elämässä on groovea.
 5. Ota mallia lapsista ja opi elämään lapsen lailla. Lapsille nimittäin matka on päämäärää tärkeämpi. Olet ehkä huomannut tämän tuulikaapissa tai matkalla päiväkotiin. Lapsia ei vaivaa hoppu. Aikuisilla sen sijaan on aina kiire. Mutta minne? Hautaanko?
 6. Lapsi on hyvä tekosyy kieltäytyä monista inhottavista menoista. Talkoot ja tieosuuskunnan kokoukset voit skipata hyvällä omallatunnolla valehdellen lapsen sairastuneen. Ilon määrä kasvaa lisääntyneestä vapaa-ajasta.
 7. Lasten kanssa on kiva matkustaa. Reissatessa on useita syitä iloon: perheet saavat ohitella jonoissa ja ryhmäliput tekevät reissaamisesta lähes ilmaista. Monissa kohteissa on lapsille järjestettyä ohjelmaa, joten saatat saada itse vapaata.
 8. Lapset vievät sinut aikamatkalle – voit elää lapsuutesi uudelleen. Saat nauraa makeasti hauskoille koululaisvitseille ja sketsihahmojen hokemillle. Vanhoissa laulelmissa on tosiaankin hyviä oivalluksia: “Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan. Siellä hampaat revitään, ikenet vain jätetään.” Hauska laulu tämänkin.
 9. Lapsilisät, vanhempainrahat, kuntalisät. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Yhteiskunta syytää sinulle rahaa. Rikastut. Varakas on usein myös onnellinen.
 10. Lasten kautta saat yhteyden nukuksissa oleviin tunteisiin: ärtymys, viha, rakkaus, kiintymys ja ilo. On kiva, kun on tunnetta elämässä
 11. Kun olet vanhus, lapset tulevat hoitamaan sinua. Voi kuinka he ilahduttavatkaan käynneillään! Tuovat rauhallisia lastenlapsiasi näytille ja maksavat fysioterapeutin notkistamaan jäykistyneitä jäseniäsi. Tämä on mukava piirre lapsissa.

Voisin jatkaa listaa vaikka kuinka pitkään, mutta 11 tapaa -sarja ei anna mahdollisuuksia tätä enempää. Millainen olisi sinun laatima lista vanhemmuuden iloista?

Viimeistelen tätä tekstiä kylmässä autossa wanhan Willatehtaan paikoitusalueella ja odottelen lapsen harrastuksen päättymistä. Kohmeiset ajatukseni harhailevat isänpäivään: salaperäistä kuiskailua keittiössä, vaimeaa laulua makuuhuoneessa ja itse tehtyjen lahjakääröjen avaamista. Isänpäiväkin on ilon päivä. Vaikka vanhemmuus on maailman vaativin tehtävä, se on silti parasta, mitä tiedän.

Hyvää ja iloista isänpäivää kaikille!

Antti Kanto