Hyppää sisältöön

Sadepäivän rakenteluhetki

Julkaistu
Sadepäivän rakenteluhetki

Vietimme tänä vuonna juhannusta saaressa ystäväperheiden kesken. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti.

Juhannusaattona taivas oli harmaa ja meri myrskyävä. Silloin tällöin pihan yli pyyhkäisi raivokas sadekuuro. Sama tapahtuu tietysti joka ikinen juhannus, joten tällä kerralla olin varautunut. Kaivoin esiin hammastikkuja, karkkipussin ja Pihla Meskasen upean kirjan Iloista rakentelua – Spagettitorni & leijuva linna.

Keräsimme lapset ison pöydän ääreen. Oli aika tehdä karkkitehtuuria.

Lapsille on tarjolla askartelukirjoja ja Askartelukirjoja. Meskasen teos on ehdottomasti Askastelukirja isolla a:lla. Se sisältää 12 mieletöntä rakenteluideaa, jotka pohjautuvat Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin työpajoissa kehitettyihin työskentelymuotoihin.

Karkkitehtuurin lisäksi kirjasta löytyy seikkaperäiset ohjeet esimerkiksi oman riippusillan, sokeripalaiglun, labyrintin ja hirsimökin rakentamiseen. Kirjan askarteluohjeissa arvostan erityisesti sitä, että ne jättävät tilaa lapsen omalle luovuudelle. Askarteluohjeiden tuotoksia ei siis ole tarkoituskaan kopioida sellaisinaan, vaan jokainen pieni rakentaja saa suunnilla ja toteuttaa ihan omanlaisensa spegettitornin tai muuratun ritarilinnan.

Kirjan alkusanoissa todetaan, että kirjan tavoite on saada ihmiset ”katsomaan rakennettua ympäristöämme uusista näkökulmista ja suunnittelemaan ja rakentamaan fantastisia, ennakkoluulottomia ja mielikuvituksellisia suunnitelmia ja pienoismalleja”.

Hammastikuista ja karkeista rakennetut karkkitehtuurirakennelmat ainakin inspiroivat lapsia. Hauskasti eri ikäisten lasten valmiista rakennelmissa näkyi myös ikätasoinen hahmotuskyky. 9-vuotias Ketunhäntä rakensi jo äärettömän monimuotoisia ja korkeita siltamuotoja, kun taas 6-vuotiaan Karhuntassun rakennelmat olivat matalia ja yksinkertaisempia. Juhannuksen kunniaksi annoimme lasten lopuksi purkaa ja syödä kokonaisuudet.

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset ovat myös Iloista rakentelua -kirjan muista tehtävistä aivan haltioissaan. Ja niin olen minäkin. Aion tänä kesänä kokeilla vielä ainakin riippusillan ja puumajapienoismallin rakentamista.