Hyppää sisältöön

Lukurauha ja kirjavinkkejä

Julkaistu
Lukurauha ja kirjavinkkejä

Tämän viikon perjantaina 8.2. vietettiin Lainan päivää. Kirjastoseura on jo 1980-luvulla lanseerannut Lainan nimipäivästä kirjastojen oman pr- ja kampanjapäivän. Tänä vuonna Lainan päivänä juhlistettiin myös Twitteristä alkunsa saanutta Lukukaaosta. Joissakin kirjastoissa tavoitteena oli, että Lukukaaoksen seurauksena hyllyt ammottaisivat tyhjyyttään lukurauhan päivänä, eli tänään 10.2. Lukurauhan päivä on Suomen kirjasäätiön koordinoima teemapäivä.

Teemapäiviä ja kampanjoita täynnä koko viikko. Huh, ihan hengästyttää.

Kiikkuvan kirjapyllyn perhe suuntasi kuitenkin tuttuun tapaansa Lainan päivänä kirjastoon. Ketunhäntä tosin puuttui tällä kertaa joukosta, mutta me muut lainasimme Lukukaaoksen nimissä kassi kaupalla ja hullun kiilto silmissä.

Lähikirjastossamme riittää tavallisesti aina perjantai-iltaisin asiakkaita, mutta varsinaisesta kirjakadosta ei Lukukaaoksesta huolimatta ollut tietoakaan.

Reilu vuosi sitten tein Kikkuvan kirjapyllyn perheen lapsilla ihmiskokeen: vein heidät kirjastoon ja tutkin, minkälaisia kirjoja he ihan itse valitsevat kotiin lainattaviksi.

Myös nyt Lainan päivänä Sudenkuono ja Karhuntassu saivat valita lainattavaksi mitä mieleen juolahti.

Onko perheemme lasten kirjamaku muuttunut vuodessa? Kyllä ja ei. Näistä kirjoista tässä perheessä on nyt Lukurauhan päivänä nautiskeltu:

6-vuotias selailee kuvia

Eskari-ikäinen Karhuntassu haluaa nykyään selailla kirjoja ihan itse. Hän lukee välillä otsikon ja joskus sanan sieltä täältä, mutta pääasiassa vain katselee kirjojen kuvia. Tällä viikolla Tassulainen halusi lainata Chris Wormellin ja Lily Murrayn Dinosaurukset-kirjan sekä Nigel Hawkesin tietokirjan Laivat ja muut vesikulkuneuvot.

Kirjavalinnat eivät oikeastaan yllättäneet, sillä Karhuntassu on äärettömän innostunut sekä dinosauruksista että laivoista. Hän on viikonlopun aikana selaillut molempia kirjoja itsenäisesti ja veljiensä kanssa, mutta emme ole lukeneet niitä oikeastaan lainkaan yhdessä sylityksin. Siihen touhuun kelpaavat onneksi myös äidin valitsemat kirjat.

8-vuotias luottaa tuttuihin tarinoihin

Sudenkuono on aina ollut hyvin sarjauskollinen lukija. Parhaillaan hän lukee Lasse Anrellin ja Anna-Karin Garhamnin Futisjunnut-sarjaa. Tämän sarjan kolmas osa Messi on mahtava tarttui tällä viikolla kirjastosta Sudenkuonon matkaan.

Toinen Sudenkuonon lempisarjoista on Astrid Lindgrenin Mestarietsivä Blomkvist -lastendekkaritrilogia, jota lapset ovat viime aikoina kuunnelleet äänikirjoina legoilla rakennellessaan. Tästä sarjasta Sudenkuono löysi tällä viikolla mukaansa kolmannen osan Mestarietsivä Blomkvist vaarassa.

Minusta on sympaattista, että lapset haluavat kuunnella äänikirjoja yhdessä. Monesti iltaisin lastenhuoneesta kuuluu hiljaista legojen kolinaa ja äänikirjan tasainen kerronta.

10-vuotiaan kirjatilaus

Juuri synttäreitään viettänyt Ketunhäntä ei tosiaan tällä viikolla päässyt muun perheen kanssa kirjastoon. Hän toivoi kuitenkin etukäteen, että lainaisin hänelle Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin kirjoittaman ja Pasi Pitkäsen kuvittaman Kepler62-sarjan kuudennen osan. Kun tämä tilauskirja epälyksistäni huolimatta tönötti lähikirjastomme hyllyssä, nappasin sen tietysti välittömästi mukaani.

Lisäksi Karhuntassu halusi lainata Ketunhännälle Mauri Kunnaksen Koiramäen lapset ja näkki -kirjan. Ketunhäntä on lukenut koko Mauri Kunnaksen tuotannon jo moneen kertaan, mutta otti pikkuveljen tuliaisen silti avosylin vastaan. Kuvakirjat kelpaavat edelleen tälle 10-vuotiaalle lukutoukalle, ja hyvä niin.

Näiden kirjojen parissa lukurauhan päivä on vilahtanut hujauksessa.