Hyppää sisältöön

Lukuloman kirjavinkit yli 10-vuotiaille

Julkaistu
Lukuloman kirjavinkit yli 10-vuotiaille

Syysloma eli lukuloma alkaa vedellä viimeisiään, mutta lukemista voi onneksi jatkaa loman jälkeenkin.

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsia kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti fantasia- ja huumorikirjallisuus. Tässä kaksi yli 10-vuotiaille sopivaa kirjavinkkiä, jotka edustavat näitä genrejä. Nämä kirjat ovat Kiikkuvan kirjapyllyn 10-vuotiaan Ketunhännän suosikkeja:

 

Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras

On aina vaikeaa suositella kirjaa tietyn ikäiselle lapselle. Tämä Anniina Mikaman esikoisromaani Taikuri ja taskuvaras taitaa olla oikeasti yläkouluikäisille suunnattu teos, mutta mielestäni se sopii hyvin myös alakoulua lopettelevalle varhaisnuorelle, joka lukee paljon. Tiedän, että monet viidesluokkalaiset lukevat jo aikuisille suunnattuja kirjoja. Nuorille lukijoille kannattaakin ennakkoluulottomasti tarjota myös vaativampaa luettavaa.

Taikuri ja taskuvaras -kirja on perinteistä nuortenromaania monipuolisempi teos: Se sekoittaa taitavasti historiaa, romantiikkaa, dekkarijuonen, fantasiaa ja scifiä. Sen lauseet ovat pitkähköjä, kieli monipuolista ja tarina paikoin hitaasti etenevä. Se vaatii siis lukijaltaan sinnikkyyttä, yleistietoa ja hyvää eläytymiskykyä.

Kirjan päähenkilöistä toinen on 16-vuotias orpotyttö Mina ja toinen hieman päälle parikymppinen taikuri Tom, joka on erikoistunut mekaniikkaan. Hän rakentaa ja rakentaa, kunnes saa kehiteltyä myös ihmisen kaltaisen robotin. Lopulta juoneen sekoittuu myös tavaratalon omistajan kaunis vaimo ja hänen hämähäkkisormuksensa. Hieman hitaasti käynnistyvä tarina kiihtyy lopulta mielettömäksi juonitykitykseksi.

Olen lukenut tätä kirjaa nyt syyslomalla iltasaduksi 10-vuotiaalle Ketunhännälle ja hän on kirjasta täysin lumoutunut. Ihaninta on kuitenkin se, että Taikuri ja taskuvaras sopii sekä lapselle että aikuiselle. Se on siis täydellistä iltasatumatskua

 

David Walliams: Pankkirosvon poika

Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset pitävät David Walliamsin kirjoista. Omaan makuuni niissä vitsaillaan vähän liikaa ihmisten ulkonäön kustannuksella. Tässä Pankkirosvon poika -kirjassa kerrotaan ulkonäkövitsien sijaan alapääjuttuja. Edelleen siis liikutaan sellaisella huumorin alueella, joka kiinnostaa lapsia enemmän kuin vanhempia, mutta olkoon.

Kirja on nopealukuinen ja Tony Ross on kuvittanut sen upeasti. Kirjassa jännittävät tapahtumasarjat seuraavat toisiaan, joten vaikka kirja on paksuhko, se ei haittaa.

Kirjan päähenkilö on kouluikäinen poika Frank. Hänen rallikuski-isä joutuu onnettomuuteen ja menettää uransa ja puolisonsa. Onnettomuuden jälkeen Frankilla ja isällä on pulaa rahasta ja niinpä hyvää tarkoittava isä joutuu velkakierteeseen. Ja kuitatakseen velkansa hän ajautuu yhä syvemmälle rikoksien kierteeseen.

Pankkirosvon poika -kirja kertoo siis suorastaan syvällisistä aiheista; isän ja pojan välisestä suhteesta, rakkaudesta sekä köyhyyden kokemuksista. Tämä huumorikirja vetoaa siis voimakkaasti tunteisiin.

Tämän kirjan yli kymmenenvuotias lukee helposti itse, mutta se sopii hyvin myös yhteiseksi iltasatukirjaksi vähän pienemmillekin lapsille.