Hyppää sisältöön

Kun lapsi janoaa tietoa

Julkaistu
Kun lapsi janoaa tietoa

6-vuotias Karhuntassu on äärimmäisen kiinnostunut laivoista. Ihan erityisesti häntä kiinnostaa Titanic.

Tassulainen haluaisi tietää kaiken Titanicista: Kuinka se rakennettiin? Miten se liikkui? Minkälaisia ihmisiä se kuljetti? Miksi se törmäsi jäävuoreen? Kuinka se upposi? Miten hylkyä on tutkittu?

6-vuotiaalle sopivaa suomenkielistä tietoa Titanicista on kuitenkin tarjolla yllättävän vähän. Olemme yhdessä penkoneet internetiä ja etsineet kirjastosta laivoja käsitteleviä lasten tietokirjoja. Monissa niistä mainitaan kyllä Titanic, mutta siitä kerrotaan yleensä vain pintapuolisesti ja aina samat tiedot.

Verkosta löytyvä tieto taas on aika pirstaleista. On tympeää suomentaa lapselle englanninkielisiä artikkeleita ja samalla lennosta yrittää poimia niistä lapselle sopivat ja oleelliset asiat. Monet Titanicia ja sen uppoamista käsittelevät videot taas ovat 6-vuotiaalle vielä liian hurjia. Samoin kuin James Cameronin legendaarinen Titanic-elokuva.

Olen sitä mieltä, että tiedonjanoiselle lapselle kirja on äärimmäisen toimiva käyttöjärjestelmä. Kirja voi sukeltaa syvälle ja kertoa jännittävistäkin hirstoriallisista tapahtumista asiallisesti. Kirja herättää tunteita, mutta se ei herätä liikaa tunteita, kuten jotkut videomateriaalit. Lapsi saa tietää riittävästi, mutta häntä ei pelotella eikä turhaan kauhistuteta ikävillä yksityiskohdilla.

Viime viikolla Keke yllättäen kantoi kirjastosta kotiin Ian Grahamin tietokirjan 50 laivaa jotka muuttivat historian kulun. Kirja on tarkoitettu aikuisille, mutta se on kirjoitettu niin selkokielisesti, että sopii täydellisesti pienemmillekin lukijoille.

Kuten kirjan nimi paljastaa, kirjassa esitellään 50 historiallisesti merkittävää laivaa. Jokaisesta kerrotaan noin kolmen aukeaman mittaisessa erillisessä artikkelissa. Esimerkikisi Titanicista kerrotaan tarkat tekniset tiedot, rakennusvaiheet, sekä yksityiskohtainen kuvaus sen ensimmäisestä ja viimeisestä matkasta Liverpoolista yli valtameren. Lisäksi artikkelin pienissä kainalojutuissa kerrotaan isojen laivojen aiheuttamista imuista, Titanicin hylyn tutkimuksista sekä jäävuoresta, johon Titanic törmäsi.

Artikkelin tarjoama kokonaisuus on siis 6-vuotiaalle lukijalle aika kattava. Ja mikä parasta, Titanicin lisäksi samasta kirjasta löytyy vielä 49 muuta yhtä kattavaa artikkelia.

Pikkuveljeni sattui meille kylään juuri, kun Karhuntassu oli saanut käsiinsä tämän ihanan kirjan. Hän seisoi hiiskumatta paikallaan nojatuolin vieressä koko sen ajan, kun veljeni luki ääneen Titanicista kertovan artikkelin.

”Tämä on maailman paras kirja”, Tassulainen totesi minulle saman päivän iltana. ”Voidaanko lainata tämä uudestaan sitten, kun tämän laina-aika loppuu? En mitenkään ehdi lukea tätä tarpeeksi yhdessä kuukaudessa.”

Muistan, kuinka itse lainasin kirjastosta ensimmäisen aikuisten kirjan 11-vuotiaana. Kun lapsi janoaa tietoa, on joskus syytä tarkastaa myös aikuisille suunnattu kirjatarjonta.