Hyppää sisältöön

Kuinka valita lapselle sopiva kirjalahja?

Julkaistu
Kuinka valita lapselle sopiva kirjalahja?

Olen sitä mieltä, että jokaisen lapsen pitäisi saada joululahjaksi kirja. Kirjalahjan ei tarvitse olla uusi, sen voi oikein hyvin hommata käytettynä. Tärkeintä kirjalahjassa on vain se, että se ei ole summanmutikassa valittu. Lahjan antajan täytyy todella löytää sellainen kirja, josta lahjan saaja ilahtuu ja innostuu.

Aina kirjalahjan valinta ei ole helppoa, mutta kannattaa muistaa, että paras lahja on sellainen, jonka eteen on nähnyt vähän vaivaa.

Näillä vinkeillä valitset lapselle sopivan kirjalahjan:

 

Selvitä lähtötilanne

Selvitä, minkälaisia kirjoja lapsi on viime aikoina lukenut? Paras tapa on haastatella lasta itseään. Kiinnitä huomiota ainakin siihen, ovatko lasta kiinnostavat kirjat kuvitettuja, sarjakuvamaisia, ja kuinka pitkiä ne ovat. Uuteen kirjaa on helpompi tarttua, jos se on tutun oloinen, näköinen ja kokoinen.

Jos lapsi on innostunut jostakin kirjasarjasta, kannattaa varmistaa, onko sarjasta ilmestynyt osia, joita lapsi ei ole vielä ehtinyt lukea. Yksi vaihtoehto on myös yrittää innostaa lasta siirtymään kirjasarjasta toiseen. Selvitä siis, mihin kirjasarjaan lapsilukijat tavallisesti lapselle nyt tärkeän kirjasarjan jälkeen siirtyvät.

 

Huomioi kiinnostuksenkohteet

Mieti, minkälaiset aiheet ja teemat lasta kiinnostavat. Oletko antamassa kirjaa fanaattiselle jääkiekkofanille tai hevoshullulle? Lapsella saattaa myös olla jokin salainen kiinnostuksenkohde, esimerkiksi kaivurit tai perhoset. Varmista, että tiedät, mikä lahjan saajaa juuri nyt kiinnostaa.

 

Varo liian lällyjä kirjoja

Pahin kirjalahjavirhe on ostaa lapselle lahjaksi kirja, jonka hän olisi mielellään lukenut vuosi sitten. Kannattaa mieluummin hommata kirja, joka on tarkoitettu pikkuisen lahjan saajaa vanhemmille lapsille. Muista myös lahjapuhe, joka sisältää virkkeen ””Tämä kirja on oikeastaan tarkoitettu vähän vanhemmille lapsille, mutta ajattelin, että sinulle se sopii jo nyt”.

 

Määrittele sopiva tyyli

Punnitse tarkasti, minkä tyylinen kirja lahjan saajalle sopii. Onko hän tietoviisas asiatyyppi vai kieli poskella elävä oman elämänsä koomikko? Onko lapsi taipuvainen filosofisiin pohdintoihin vai rakastaako hän kenties jännitystä tai kauhua?

 

Kysy suosituksia

Kun olet ensin selvittänyt kaikki edellä mainitut yksityiskohdat, olet kirjakaupan tai divarin unelma-asiakas. Kerro siis rohkeasti kaikki yksityiskohdat lahjan saajasta ja kysy asiantuntijoilta kirjasuosituksia. Kirjavinkkejä kannattaa metsästää useammasta paikasta.

Valitettavan usein kirjakaupoissa suositellaan kaikille saman ikäisille lapsille samoja kirjoja. Voi kuitenkin olla, että juuri tänä vuonna joulumarkkinoilta ei löydykään täysin sopivaa kirjaa juuri sille lapselle, jolle itse etsit lahjaa. Kannattaa siis kysyä vinkkejä kirjastosta ja etsiä lahjakirjoja myös kirjadivareista.

 

Lue lahjakirja itse

Jos haluat olla maailman paras kirjalahjan antaja, luetlahjakirja myös itse. Tällöin voit myöhemmin keskustella kirjasta lapsen kanssa. Jaettu lukukokemus on äärimmäisen ihana lahja. Yksi vaihtoehdo on myös sopia kyläily lapsen perheeseen ja lukea lahjakirja lapselle ääneen.