Hyppää sisältöön

Kirjamessuvinkkejä lapsiperheille

Julkaistu
Kirjamessuvinkkejä lapsiperheille

Helsingin Kirjamessut ovat ensi viikolla. Vaikka en ole mikään varsinainen messuhirmu, aion itsekin tutkia kirjamessuja tänä vuonna, sillä luvassa on aiempiin vuosiin verrattuna paljon kiinnostavaa ohjelmaa lapsiperheille ja lastenkirjadiggareille.

Minua voi myös tulla tapaamaan Helsingin Kirjamessuille. Löydyn Lapsen Maailma -lehden osastolta 6n41 perjantaina 26.10. klo 16. Tulkaa ihmeessä moikkaamaan! Sen lisäksi, että jutustelen messukävijöiden kanssa, kerron uudesta lastenkirjallisuusaiheisesta Kirjanmerkki-podcastista, jonka ensimmäiset jaksot ilmestyvät ensi viikolla. Mukanani messuilla on myös kaksi nuorta superlukijaa, Viivi ja Aleksanteri, joita haastattelen yhdessä Kirjanmerkki-podcastin jaksoista.

Tässä lisäksi viisi ohjelmavinkkiä kaikille teille, jotka uskaltaudutte tänä vuonna kirjamessuhulinaan lasten kanssa:

 

1. Maarit Nurmen Puhekuplapaja

On parasta, että Helsingin Kirjamessujen ohjelmassa on tänä vuonna paljon toiminnallisia ohjelmatuokioita lapsille. Jokainen lapsia yhtään tunteva ymmärtää, että aikuisten puhe-esitykset jaksavat kiinnostaa ehkä yhtä prosenttia lapsista.

Eräs kiinnostava toimintatuokio on Maarit Nurmen Eemun tarinoita 1: Musta tulee sankari -puhekuplapaja. Tuokion aikana esitellään Nurmen uuden Eemun tarinoita -sarjan ensimmäinen kirja. Samalla osallistujat saavat puhekuplia täyttämällä suunnitella oman tarinan kirjan päähenkilöstä Eemusta ja itsestään. Nerokas ajatus, että puhekuplapajaan osallistuvat lapset saavat itse tuottaa tekstiä omasta kokemusmaailmastaan.

Nurmen Eemun tarinoita -sarja on itsellenikin vielä ihan tuntematon, joten tietysti se kiinnostaa, että minkälaisilla keinoin juuri lukemaan oppineita alakouluikäisiä poikia tänä vuonna houkutellaan kirjojen ääreen. Myös kolme kirjan kohderyhmään kuuluvaa omaa lasta saattavat lisätä mielenkiintoani.

Maarit Nurmen Puhekuplapaja Toukola-lavalla torstaina 25.10. klo 10.30

2. Lukukoira Börje

Lukukoirat ovat ihania. Jos lapsesi ei vielä ole päässyt kokeilemaan lukukoiralle lukemista, siihen on tilaisuus tänä vuonna myös Helsingin Kirjamessuilla.

Messuhulina on myös väsyttävää, sillä tungosta ja ärsykkeitä riittää. Hetki lukukoiran läheisyydessä saattaa rentouttaa ja tarjota lapselle pienen mahdollisuuden rauhoittua ja kerätä voimia.

Lukukoira Börje on tavattavissa Toukola-lavalla jokaisena messupäivänä klo 12 ja 14

3. Soturikissa-kerho

Lapset, etenkin kouluikäiset lapset haluavat, että lukeminen on yhteisöllistä. Siksi onkin ihan mahtavaa, että kirjamessuilla järjestetään Soturikissa-fanien tapaaminen. Tikkurilan kirjaston organisoima kokonaisuus sisältää esim. askartelua, tarroja, tintamareskin, piirustuskilpailun ja sarjan kääntäjän Nana Sirosen haastattelun. Toivottavasti myös fanien yhteiselle hengailulle on järjestetty riittävästi tilaa ja kivat puitteet.

Pientä miinusta annan korkeintaan kerho-nimestä. Itsehän valehtelin sujuvasti lapselleni, että kyseessä on ”Soturikissa-miitti”, eikä mikään kerho.

Soturikissa-kerho Toukola-lavalla perjantaina 26.10. klo 16.30

4. Antti Ollikaisen äänityöpaja pienille lapsille

Kirjan lukeminen yhdessä aikuisen kanssa on pienelle lapselle aina multimodaalinen kokemus, jossa tulee käytettyä kattavasti eri aisteja. Myös aikuisen lukutavalla ja äänenkäytöllä on kuuntelevalle lapselle paljon merkitystä.

Siksi kirjaan liittyvä äänityöpaja on mielestäni ihan erityisen hauska ajatus. Minkälaisen tarinan pelkät erilaisia ääniä matkivat sanat voivat kertoa lapselle? Minkälaisia ääniä kirjoihin ylipäänsä lasten mielestä liittyy? Tämän työpajan tsekkaisin erityisesti, jos minulla olisi pieni, alle 3-vuotias lapsi.

Työpaja liittyy Antti Ollikaisen robottikirjaan Tsuuum!, joka kertoo tarinan ainoastaan äännähdysten ja kuvien avulla.

Toukola-lava lauantaina 27.10. klo 12.30

5. Vauvajumppa

Myös vauvoille löytyy omaa ohjelmaa tämän vuoden Kirjamessuilta. Itse asiassa messuilu vauvan kanssa saattaa olla jossain määrin jopa helpompaa kuin joka suuntaan ryntäilevän ja kiipeilevän taaperon kanssa. Mutta tämä riippuu tietysti sekä vauvasta että taaperosta.

Jos kuitenkin olet liikkeellä vauvan kanssa, suuntaa Elina Pullin vauvajumppaan, jossa lorutellaan ja jumpataan Pullin ihanan Sylisampo-lorukirjan tahtiin. Vauvajumppa on muuten myös todella viihdyttävää katseltavaa ulkopuolisille. Osa osallistujista kiljuu onnesta ja osa mönkeröi ties minne. Ja jumppatuokio on vielä ajoitettu uhkarohkeasti aikaan, jolloin monet vauvat tavallisesti viettävät elintärkeää lounastaukoaan. Loruttelun ja jumppaamisen sekaan saattaa siis riemunkiljahdusten lisäksi mahtua myös nälkäkiljahduksia.

Toukola-lava sunnuntaina 28.10. klo 11.00