Hyppää sisältöön

Kevään kiinnostavat kirjauutuudet, osa 1

Julkaistu
Kevään kiinnostavat kirjauutuudet, osa 1

Kävimme tänään lasten kanssa hiihtämässä. Aurinko lämmitti ihanasti ja joissakin kohdissa ladun vieressä pilkotti jo paljas multainen rinne. Kevät on tullut!

Kun valo lisääntyy ja vuodenaika vaihtuu, tekee mieli pyyhkiä pölyt myös oman kirjahyllyn kirjoista. Jotenkin talven aikana tulee monesti luettua niitä samoja tuttuja kirjoja uudestaan ja uudestaan.

Kevään tulessa huomaan aina vilkuilevani kustantamoiden kirjakatalogeja. Tänä keväänä kiinnostavia lastenkirjauutuuksia on tarjolla niin paljon, että esittelen niitä kahdessa osassa; tällä viikolla ja ensi viikolla. Tässä ensimmäisessä postauksessa esiin pääsevät lapsille suunnatut tietokirjat.

Näihin tietokirjoihin aion tänä keväänä itse tutustua:

 

Antti Nikunen: Autokirja

Tämä valloittava kuvatietokirja vaikuttaa suorastaan karkkimaisen ihanalta. Kirjan esittelyssä luvataan, että kirja opettaa kaiken oleellisen autojen osista, toimintatavoista, autoilijan käyttäytymisetiketistä sekä liikennesäännöistä.

Luulen, että perehdyn tähän kirjaan autohullun Karhuntassun kanssa. Eikä liikennesääntöjen kertaaminenkaan takuulla ole pahaksi ensi syksyn ekaluokkalaiselle.

 

Anniina Mikama & Carlos da Cruz: Päivä maapallolla: koulussa

On hienoa, että monikulttuurisuus näkyy uusissa lastenkirjoissa, sillä se on tämän ajan lapsille niin arkipäiväistä. Päivä maapallolla: koulussa -kirja esittelee kymmenen eri puolilla maailmaa asuvan lapsen huoneen ja koululuokan. Kirja opettaa esimerkiksi sen, mitä japanilainen lapsi kuljettaa koulurepussaan ja mitä perulainen lapsi touhuaa koulun jälkeen.

Tämä kirja täytyy ehdottomasti lukea perheemme koululaisten kanssa!

 

Chris Wormell & Raman Prinja: Avaruus

Avaruus on aihe, josta on kirjoitettu hirvittävä määrä lasten tietokirjallisuutta. Eikä se tietenkään ole ihme, sillä avaruus on aiheena niin mystinen ja uskomaton. Vaikka olen itsekin lukenut avaruusaiheisia kirjoja jopa kyllästymiseen asti, haluan nähdä vielä tämän Womellin ja Prinjan kirjan, koska heidän edelliset tietokirjansa Eläinkunta ja Kasvikunta ovat olleet ihan mielettömän hienoja.

Tiedän, että monet lapset suorastaan hullaantuvat avaruudesta, eivätkä enää muusta puhukaan. Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset eivät ole tällaista avaruusherätystä vielä kokeneet.

 

Mikko Toiviainen: WhatsApp elämä

Tämä kirja sisältää nuorten suosikkitubettajien avoimia WhatsApp-keskusteluja erilaisista aiheista, esimerkiksi uskaltamisesta, jaksamisesta ja itsensä hyväksymisestä. Toiviainen on kertonut kirjoittaneensa kirjan kännykällä.

Pakko myöntää, että WhatsApp elämä -kirjan konsepti vaikuttaa mielettömän kiinnostavalta. Koska itse rakastan chatfictioneita, luulen, että tällainen keskusteluformaatti istuu hyvin myös nuortenkirjaan. Mutta onko kyseessä tosiaan tietokirja vai kenties enemmän self help -genren pläjäys?