Hyppää sisältöön

10 syytä rakastaa Tatu ja Patu -kirjoja

Julkaistu
10 syytä rakastaa Tatu ja Patu -kirjoja

Tänä vuonna ilmestyi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen 17. Tatu ja Patu -kirja, Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja. Outolasta kotoisin olevat kummat pienet ukkelit ovatkin seikkaileet lasten kuvakirjoissa jo kuudentoista vuoden ajan. Eikä kukaan tunnu kyllästyvän heihin.

Miksi melkein kaikki tykkäävät Tatu ja Patu -kirjoista? Keskustelin asiasta ekaluokkalaisen Karhuntassun kanssa ja keksimme yhdessä kymmenen syytä rakastaa Tatu ja Patu -kirjoja:

 

1. Tatu ja Patu -kirjat naurattavat

Ekaluokkalaisen mielestä hyvä kirja on sama asia kuin hauska kirja. Tatu ja Patu -kirjat ovat niin hauskoja, että välillä kikatuttaa, välillä äimistyttää, välillä hirnututtaa ja välillä on pakko juosta toiseen huoneeseen kertomaan joku kirjan juttu isoveljelle.

2. Tatu ja Patu ovat sopivasti friikkejä

Kiinnostava henkilöhahmo on aina jollakin tavalla kompleksinen ja erikoinen. Eihän kukaan jaksaisi lukea tyypeistä, jotka eivät ikinä epäonnistu ja joiden elämässä kaikki on aina hyvin. Tatu ja Patu ovat antisankareita, joiden puolesta lukija saa pelätä pahinta. Mikä voisi olla kutkuttavampaa?

3. Tatu ja Patu -kirjoissa on paljon tutkittavaa

Monet lapset haluavat lukemisen lisäksi tutkia kirjoja. He haluavat etsiä yksityiskohtia ja huomata uusia asioita eri lukukerroilla. Tatu ja Patu -kirjojen kuvituksissa riittää ihanasti tutkittavaa. Aina saattaa löytää jonkun ihan uuden jutun.

4. Tatu ja Patu -kirjojen kuvat kertovat tarinoita

Yksityiskohtaisuutensa avulla Tatut ja Patu -kirjojen kuvat myös kertovat eräänlaisia pieniä minitarinoita. Välillä tuntuu jopa siltä, että kirjojen kuvitukset kertovat ihan vastakkaista tarinaa kuin kirjan teksti. Välillä kuvitukset taas täydentävät kirjan tarinaa juuri sopivalla tavalla. Oma kokemukseni on, että lapset tulkitsevat äärettömän tarkasti kirjojen kuvituksiin kätkettyjä piilomerkityksiä, esimerkiksi hahmojen ilmeitä ja kehon kieltä.

5. Tatu ja Patu -kirjat ovat värikkäitä

Ekaluokkalaisen mielestä värikäs kirja on ehdottomasti kiinnostavampi kuin yksivärinen tai jotenkin muuten hailu. Värikkään kirjan lapsi bongaa helposti kirjahyllystä tai lastenhuoneen kaaoksen keskeltä.

6. Tatu ja Patu -kirjoissa on sarjakuvia

Ekaluokkalaisen mielestä sarjakuvasisältö antaa aina kirjalle lisäpisteitä.

7. Tatu ja Patu -kirjoja on monia

Kun johonkin kirjasarjaan ihastuu, on tosi tylsää, jos sarjasta onkin ilmestynyt vasta vaikka kaksi kirjaa. Tatu ja Patu -kirjoja on jo 17 erilaista ja mitä luultavammin ensi vuonna ilmestyy taas uusi, joten näistä ihastuttavista hahmoista kertovat kirjat eivät lopu ihan heti kesken.

8. Tatu ja Patu seikkailevat ennen kaikkea kirjoissa

Vaikka Tatu ja Patu päätyvät toisinaan teatterin lavalle ja heistä on tehty elokuvakin, ovat he kuitenkin ensisijaisesti kirjojen hahmoja. Tatu ja Patu -pehmoleluja, viivoittimia tai mobiilipelejä ei ainakaan vielä ole näkynyt kauppojen hyllyillä. Tällaisena aikana, kun oheismateriaalikauppa on kuumaa valuuttaa, on mielestäni hienoa, että löytyy edelleen suosittuja hahmoja, jotka ovat suosittuja lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan kirjojen takia.

9. Tatu ja Patu -kirjat sopivat myös aikuisille

Monet lastenkirjat ovat aikuisten mielestä kuolettavan tylsiä. Tämä korostuu tietysti silloin, kun lapselle on luettava samaa kirjaa uudestaan ja uudestaan. Tatu ja Patu -kirjoihin ei aikuinenkaan kyllästy kovin helposti. Tämä johtuu kenties Havukaisen ja Toivosen kirjojen kerroksisuudesta; mukana on yleensä aina myös sellaisia juttuja, jotka aukeavat vain aikuisille.

10. Tatu ja Patu -kirjat ovat ajankuvia

Olen usein miettinyt, että Tatu ja Patu -kirjat ovat takuulla omien lasteni ikäluokan sukupolvikokemus. Varmasti melkein jokainen vuosituhannen jälkeen syntynyt lapsi muistaa aikuisenakin vielä Tatun ja Patun. Samaan aikaan Tatu ja Patu -kirjat ovat myös omanlaisiaan ajankuvia: ne näyttävät, millainen lastenkirja toimii digitaalisen hullunmyllyn aikakaudella.