Hyppää sisältöön

Vuosi 2017 sanoina

Julkaistu
Vuosi 2017 sanoina

Tonttuoven väkeä

Valinnat vuoden sanoiksi ovat mielenkiintoisia, koska ne kuvaavat vuoden tapahtumia ja kielen muutosta. Tarkastelen kuluneen vuoden sanastoa lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta. Suomen kannalta merkittävimmän listauksen sanapoiminnoista tekee Kotus eli Kotimaisten kielten keskus. Heidän poimimistaan sanoista monet ovat uudissanoja, mutta mukana on myös vanhoja ajankohtaisiksi nousseita sanoja.

Mukana on esimerkiksi monille allergiaperheille tuttu kaiketon, joka tarkoittaa useita tavallisia ruoka-aineita sisältämätöntä, kuten maidotonta, munatonta ja gluteenitonta. Vauvaa toisessa kainalossa kanniskeltaessa valitettavan tutuksi tulee lonkkalepo, joka on rennolta näyttävä, mutta vartaloa kuormittava seisoma-asento, jossa paino on pääosin toisella jalalla ja saman puolen lonkan kudokset ovat venytyksessä. Vauva- ja pikkulapsiperheiden palvelut puolestaan ovat siirtymässä superneuvolaan eli perhekeskukseen, johon yhdistetään entisiä lähineuvoloita ja muitakin perheiden tarvitsemia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Kun on osallistuttu synnytystalkoisiin, eli Antti Rinteen ehdottamaan keinoon syntyvyyden lisäämikseksi, voi olla tarpeen kehopositiivisuus, jolla viitataan myönteiseen ja arvostavaan suhtautumiseen kaikenlaisiin vartaloihin. Tämän kanssa läheinen sana on kehotunnekasvatus, joka on Väestöliiton termi pienten lasten seksuaalikasvatukselle.

Äitien Facebookryhmissä sovitaan tapaamisia myös livetysten eli livenä, kasvokkain. Pahimmat möyhääjät, eli nettikeskustelujen riidanhaastajat pysyvät usein netin uumenissa ja jäävät livetapaamisista pois. Usein äitiryhmissäkin muodostuu somekuplia eli samanmielesten ryhmiä sosiaalisessa mediassa.

Pikkulapsikodissa, joka täyttyy nopeasti pieniksi jääneistä vaatteista ja käyttöikänsä ohittaneista varusteista, saa erityisen merkityksen ylikulutuspäivä, joka on se laskennallinen päivä vuodesta, jolloin on kulutettu koko vuoden luonnonvarat. Merkittävä on myös nollapäästöpäivä, joka on Kanadasta lähtöisin oleva 21.9. vietettävä ”maapallon vapaapäivä”, jolloin kiinnitetään huomiota vähäpäästöisyyteen ja kestävään kulutukseen.

Lasten- ja tavaroiden kuljettamiseen voi käyttää kottipyörää eli laatikkopyörää, jossa sana kotti on lähtöisin kottikärryistä. Uusimmasta äitiyspakkauksesta löytyy unipussi. Kouluikäisten lasten muotivillitykseksi nousi spinneri eli sormihyrrä. Lasten varusteisiin liittyy myös keppari eli keppihevonen, joka on nostanut suosiotaan etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa. Sama kohderyhmä voi kiinnostua myös merenneitoilusta, joka on harrastus, jossa uidaan ja esiinnytään merenneidoiksi pukeutuneena altaassa tai luonnonvedessä.

Positiivinen sana on lauluviiva, joka on päiväkodissa teipillä merkitty paikka, jossa lapsi voi muiden edessä laulaa ja jonka kerrotaan vähentävän esiintymisjännitystä. Joissain päiväkodeissa vietettiin tänä syksynä isänpäivän sijaan runsaasti keskustelua herättänyttä läheistenpäivää.

Teiniperheille voi olla tuttu sana moti eli motivaatio, ”ei oo motii!”. Tästä tietysti hermostuu ramu, joka on lyhenne sanasta ragemutsi eli raivoava äiti, joka triggeröityy eli menettää malttinsa. Tällöin voi tarpeen olla raivohuone, joka on raivon ja stressin purkamiseen tarkoitettu rikottavilla tavaroilla varustettu huone.

Tämän joulun villitys on tonttuovi, jonka ehkä rakentaisin meillekin, ellen pelkäisi, että ryömivä vauva pistää sen poskeensa. Eräs äitikollega muuten sanoi osuvasti, että se varmasti olisi varsinkin isommalle lapselle terapian paikka viimeistään aikuisena jos pikkuveli söisi tonttuoven.

Kansainvälisesti vaikutusvaltainen Oxford Dictionary valitsee myös vuoden sanan. Tänä vuonna se on youthquake, jonka Suomen media on kääntänyt nuorisojäristykseksi. Tämä on nuorisosta (youth) ja maanjäristyksestä (earthquake) koostuva yhdistelmäsana, joka tarkoittaa merkittävää kulttuurista, poliittista tai sosiaalista muutosta, jonka nuoret saavat alulle. Brittilehdistö käytti sanaa runsaasti nuorten osallistuttua odotettua aktiivisemmin kesäkuun parlamenttivaaleihin. Ennusteet Theresa Mayn konservatiivipuolueen voitosta perustuivat pitkälti siihen, että ison osan nuorista odotettiin jättävän äänestämättä. Odotettua suurempi määrä nuoria kuitenkin saapui vaaliuurnille ja antoi äänensä työväenpuolueen Jeremy Colbylle konservatiivien menettäessä enemmistöasemansa parlamentissa. (Lähde:CNN) Nuorten yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta uutisoiminen tuntuu raikkaalta ainaisen ”nuoriso on pilalla ja pukeutuukin väärin” -valituksen seassa.

Mietin myös, mitkä olisivat henkilökohtaisia vuoden 2017 sanojani. Ainakin tiheän imun kausi ja syöttöpunnitus ovat sanoja, jotka eivät aiemmin ole kuuluneet sanavarastooni. Minkälaisia sanahavaintoja teillä muilla on kuluneesta vuodesta?