Hyppää sisältöön

Sarviapila voi lisätä maidoneritystä

Julkaistu
Sarviapila voi lisätä maidoneritystä

Kuva: Pixabay/Pexels

Monet imettäjät kokevat, että sarviapilan (fenugreek) käyttäminen kapseleina, jauheena tai teenä on auttanut maidonerityksen lisäämisessä. Sarviapila on herneen sukuinen palkokasvi, jota on maailmalla käytetty runsaasti ravintona, mausteena ja kasvilääkkeenä. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto on todennut sen käytön turvalliseksi.

Osa taas suhtautuu sarviapilan käyttämiseen maidonerityksen lisäämisessä epäilevämmin. Usein todetaan, että luontaistuotteiden käytöstä ei ole tutkittua tietoa ja ainoa keino lisätä maidoneritystä on tehostaa maidon poistoa rinnoista imettämällä, pumppaamalla tai lypsämällä. Tämän pohjalta koin mielenkiintoisena löytämäni tieteellisen artikkelin aiheesta. Minulla ei ole lääketieteen eikä farmasian koulutusta, joten en luonnollisestikaan ota kantaa siihen, kannattaako sarviapilaa käyttää vai ei, vaan pelkästään osallistun aiheen ympärillä käytävään keskusteluun viittaamalla kyseiseen tutkimukseen.

Iranian Red Crescent Medical Journal julkaisi elokuussa 2015 artikkelin ”The Effect of Herbal Tea Containing Fenugreek Seed on the Signs of Breast Milk Sufficiency in Iranian Girl Infants”, jonka ovat kirjoittaneet Vida Ghasemi, Masomeh Kheirkhah ja Mohsen Vahedi. Artikkelissa kerrotaan Teheranin yliopistossa tehdystä satunnaistetusta vertailevasta kaksoissokkotutkimuksesta, jossa selvitettiin sarviapilaa sisältävän teen vaikutusta maidonerittymiseen.

Tutkimukseen osallistui 78 terveysaseman asiakkaisiin kuuluvaa äitiä, jotka täysimettivät 0-4 kuukauden ikäistä tyttövauvaansa. Vauvojen syntymäpaino oli ollut 2500-4000 grammaa. Äideillä tutkimukseen osallistumisen kriteerinä oli se, että he eivät olleet käyttäneet maidonerityksen lisäämiseen lääke- tai yrttivalmisteita. Imetyksessä ei saanut olla ongelmia eikä tiettyjä sairauksia saanut äideillä tai vauvoilla olla.

Tutkimuksen osallistujat jaettiin satunnaisella menetelmällä koeryhmään ja kontrolliryhmään, jotka olivat keskenään yhtä suuria. Koeryhmän äidit joivat neljän viikon ajan kolme kertaa vuorokaudessa teetä, joka sisälsi 7,5 grammaa jauhettuja sarviapilan siemeniä sekoitettuna 3 grammaan mustaa teetä. Kontrolliryhmän äidit saivat yhtä usein saman teen ilman sarviapilaa.

Tutkimukseen kuului koe- ja kontrolliryhmän vauvojen kasvukäyrien sekä imetyskertojen, pissavaippojen ja ulostamiskertojen määrien vertaileminen. Ennen tutkimusjaksoa ainoa ero koe- ja kontrolliryhmän välillä oli se, että kontrolliryhmän vauvolla oli vuorokaudessa enemmän imetyskertoja.

Neljän viikon teen juomisen jälkeen havaittiin ryhmien välillä eroja. Sarviapilateetä juoneiden äitien vauvojen painonnousu ja päänympäryksen kasvu oli kiihtynyt sekä pissavaippojen määrä, ulostuskerrat ja vuorokausittaiset imetyskerrat olivat lisääntyneet. Sen sijaan vauvojen pituudessa ei vastaavia muutoksia havaittu, jonka tutkijat uskovat selittyvän sillä, että muutenkin kuuden ensimmäisen kuukauden aikana pituuden kasvu on hitaampaa kuin painonkehitys. Samaan aikaan kontrolliryhmän vauvoilla ei mitattavissa asioissa muutoksia havaittu. Tämän pohjalta pääteltiin, että tähän tutkimukseen osallistuneilla oli sarviapilateen juominen lisännyt maidoneritystä.

Mitä tästä sitten voi päätellä? Artikkelissakin todetaan, että tutkimukseen osallistuneiden määrä oli pieni ja aiempi tutkimustieto on osin ristiriitaista. Tulokset ovat kuitenkin mielenkiintoisia ja vaikuttaa siltä, että asiasta olisi hyvä saada lisää tutkittua tietoa.