Siirry sisältöön
Äitipuhe

MPR-rokotteen ja autismin yhteys: lääketieteen historian suurin huijaus

05.02.2018

Kuva: Pixabay/qimono

Suomessa kansallisen rokotusohjelman mukaan annetaan tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaava MPR-rokote kaikille lapsille 12-18 kuukauden ja kuuden vuoden iässä. Monet empivät sen ottamista, koska ovat kuulleet väitteen, jonka mukaan kyseinen rokote altistaa autismille. Faktat jäävät usein tarkastamatta, vaikka nopeallakin tiedonhaulla selviäisi, että tapausta pidetään yhtenä lääketieteen suurimmista huijauksista eikä mikään nykyinen tutkimustieto tue MPR-rokotteen ja autismin välistä yhteyttä.

Kaikki sai alkunsa brittiläisen lääkärin Andrew Wakefieldin vuonna 1998 The Lancetissa julkaisemasta artikkelista, jossa hän kertoo MPR-rokotteen autismiin ja suolistosairauksiin yhdistävästä tutkimuksestaan. Pian artikkelin julkaisemisen jälkeen kriitikot kiinnittivät huomiota siihen, että tutkimus tehtiin hyvin pienellä joukolla, kahdellatoista lapsella, ilman kontrolliryhmää. Tutkimusmenetelmiäkin pidettiin kyseenalaisina, koska tulokset perustuivat pitkälti vanhempien uskomuksiin ja kertomuksiin.

Myöhemmin kuitenkin paljastui, että kyseessä ei ollut pelkästään heikot tutkimusmenetelmät, vaan tarkoituksellinen petos. Rokotekriittisyydestään tunnettu Wakefield oli saanut rahoituksen tutkimukselleen lakimiehiltä, joilla oli meneillään oikeusjuttu rokotevalmistajia vastaan. Asiakirjoja tutkimalla pystyttiin osoittamaan, että Wakefield oli tarkoituksellisesti muunnellut faktoja kaikkien kahdentoista tutkimukseen osallistuneen lapsen terveystiedoissa päästäkseen haluamaansa lopputulokseen.

Juttu oikaistiin ja Wakefield menetti oikeutensa toimia lääkärinä, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua. Rokotuspäätöksiä tekevissä vanhemmissa oli herätetty pelkoa, joka kantaa tähän päivään asti. MPR-rokotteen kattavuus laski Iso-Britanniassa pahimmillaan 80 prosenttiin, vaikka WHO:n suositusten mukaan tarvitaan 95 prosentin kattavuus laumasuojan ylläpitämiseksi ja epidemioiden poissa pitämiseksi.

Suomessakaan ei tavoitteeseen päästä. Vuonna 2015 syntyneistä lapsista 94 prosenttia on saanut MPR-rokotteen. Erityisen huolestuttavaa on se, että Suomesta löytyy myös alueita, joissa kattavuus jää alle 90 prosentin. Suomeen onkin heijastellut Euroopassa lähiaikoina riehunut tuhkarokkoepidemia. Elokuussa 2017 THL tiedotti, että saman vuoden aikana Euroopassa oli todettu kaikkiaan 13 000 tuhkarokkotapausta.

Toivoisin, että rokotuspäätöksiä tehtäisiin enemmän tutkitun tiedon kuin epämääräisiin huhuihin perustuvan pelon pohjalta. Usein netin keskustelupalstoilla pelkoa autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä pidetään yllä kertomalla tuttavaperheen lapsesta, jonka autismi alkoi oireilemaan MPR-rokotteen jälkeen. Duodecimin Terveyskirjaston mukaan tässä aikayhteydessä ei sinänsä ole mitään erikoista. Autismin ensimmäiset oireet muutenkin ilmaantuvat sekä rokotetuilla että rokottamattomilla lapsilla 12-18 kuukauden iässä eli samassa ikävaiheessa kuin mihin rokoteohjelman mukainen MPR-rokote sijoittuu. Kyse on kahdesta erillisestä, mutta samaan ikäkauteen sijoittuvasta tapahtumasta.

Aiemmin kirjoitin siitä, miten perätön huhu pneumokokkirokotteeseen kuolleesta vauvasta sai alkunsa. Edelleen haastaan myös muita bloggaajia ottamaan kantaa rokotemyönteisyyden puolesta ja jakamaan tietoa eteenpäin hashtagilla #rokotemyönteisyys.

Sanna Kaski

 

Lähteet:

The British Medical Journal 2011;342:c7452: ” Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent”

The British Medical Journal 2011;342:d22: “The fraud behind the MMR scare”

Indian Journal of Psychiatry. 2011 Apr-Jun; 53(2): 9596.”The MMR vaccine and autism: Sensation, refutation, retraction, and fraud”

Duodecim Terveyskirjasto: Harhakäsityksiä rokotuksista

THL rokotusohjelma, Mitä haittaa MPR-rokotteesta voi olla?, Lasten rokotuskattavuus, Euroopan tuhkarokkoepidemia heijastuu myös Suomeen

16 vastausta artikkeliin “MPR-rokotteen ja autismin yhteys: lääketieteen historian suurin huijaus”

 1. Autistien äiti sanoo:

  Itsellä kaksi autistista lasta, toinen nyt 10 ja toinen 7. Vanhempi sai MPR rokotteen 1,5 vuotiaana. Sitä ennen autismin oireita ei ollut. Heti rokotteen jälkeen poika sai yöllisiä itkukohtauksia, luultavasti vatsakipuja. Tätä kesti monta viikkoa. Sitten pikkuhiljaa alkoi oireet, opitut sanat jöivöt pois. Sitten kun pikkuveli syntyi, seurattiin alusta alkaen ettei vaan ole isoveljen kaltainen. Rokote otettiin myöhästetysti, yli 2-vuotiaana. Heti rokotteen jälkeen alkoivat samat oireet kuin isoveljellä, yöllisiä itkukohtauksia. Hänellä autismin oireet ovat lievemmät. Oman kokemuksen perusteella en voi minä eikä meidän neurologikaan suoraan poissulkea rokotteen vaikutusta. Autismin syntyä ei tiedetä, joten on väärin kirjoittaa että rokotteet eivät aiheuttaisi autismia, kun sitä ei tiedä puolin eikä toisin. Ehkä monen sattuman summa, ympäristötekijöt, perinnöllisyys, rokotteet yms.yhdessä aiheuttavat lapsessa herkkyyden sairastua autismiin ja jokin tapahtuma saa sen puhkeamaan. Asiasta josta ei tiedetä, ei voi kirjoittaa niin että se olisi kivitauluun hakattu asia. Tuskin kukaan äiti enää tuohon Wakefieldin tutkimukseen enää edes perustaa rokotuskielteisyytensä, nyky-äidit olleet edes vielä syntyneet kun tutkimus on tehty, niitä epäonnistuneita rokotteita on ollut maailmassa esim. sikainfluenssapiikki aiheutti narkolepsiaa. Suomessa on tyhmää kun MPR rokotetta ei voi ottaa osissa, luultavasti rokotuksia otettaisi paljon enemmän jos lapselle voisi antaa vähemmän kerralla. Itse en ole rokotevastainen, tämä on medän tarina ja kokemus, siitä ei tarvii kenenkään vetää hernettä nenään, kun tiedän että jollekin nää rokoteasiat ovat kultaakin kalliimpia. Meillä pojat eivät ole saaneet tehostetta, heiltä on tutkittu vasta-aineet ja vielä on riittävä teho ekasta rokotteesta. Meille ei turhia/ylimääräisiä tokotteita oteta.

 2. toinen äiti sanoo:

  Autistien äiti – mielenkiintoinen ja asiallinen kommentti, kiitos siitä.
  Kuulisin mielellään lisää – miten lääkärit ovat suhtautuneet siihen, että autismin oireet tulivat pojilla heti MPR:n jälkeen? Ruvettiinko sitä tutkimaan laajemmin? Onko lisää näitä samanlaisia tapauksia jne.? Tsemppiä teille ja hyvää jatkoa.

  Lehden toimitushan voisi tätä tutkia enemmän.

  1. Tuuli sanoo:

   Hei,

   Hyvä idea, josta nyt suunnittelemme juttua huhtikuun Tutkittua tietoa -palstalle.

   T. Tuuli / Lapsen Maailma -lehti

 3. toimen äiti sanoo:

  Kiva jos jatkatte teemaa. Mutta olisi mielenkiintoista lukea jotain muuta kuin kommentteja THL:n rokotetutkijoilta jotka toistavat samaa: ei ole selvää näyttöä, että x- rokote aiheuttaisi y:tä (esim. autismia).
  Mutta silti on olemassa lapsia, jotka ovat saaneet kaikenlaisia (vakaviakin) oireita rokotteista. Tuberkuloosirokote poistettiin Suomesta v. 2006 m.m. sen takia että sivuoireet olivat liian vakavia.

  Haastatelkaa vaikka toimittajaa Jani Kaaroa (kirjoittanut ainakin kahdesti todella asiallisesti rokotteista) tai Meri Valkamaa (kirjoittanut rokotteiden mahd. sivuoireista Long Play:ssa, huhtikuu 2017).

  1. Tuuli sanoo:

   Kiitos vinkeistä ja näkökulmaehdotuksesta! Otetaan huomioon juttua tehdessä.

   -Toimitus

   1. Paavo Karvinen sanoo:

    MMR-rokotteen aiheuttama aivokuume on listattu valmistajan tuote yhteenvedossa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9481001. Yhdysvaltojen rokotteita seuraavan haittaoireiden rekisteri (VAERS) dokumentoi 7 692 vakavaa haittavaikutusta ja 397 kuolemantapausta liittyen MMR-rokotukseen vuosien 1990-2016 välisenä aikana. (http://www.nvic.org/vaccines-and-diseases/measles/measles-vaccine-injury-death.aspx). Autismin esiintyneisyys kasvoi 800% 1987-1992 syntyneillä suomessa (The incidence of diagnosed autism spectrum disorders in Finland. Hinkka-Yli-Salomäki S1, Banerjee PN, Gissler M, Lampi KM, Vanhala R, Brown AS, Sourander A). Ainakin 20% suomalaislapsista kärsivät ongelmista liittyen puheen tuottamiseen. https://yle.fi/uutiset/osasto/news/younger_children_increasingly_referred_to_speech_therapy_in_finland/10057746

 4. Anu sanoo:

  Tässä Esko Valtaojan kolumni Turun Sanomissa 1.5.2018

  Lapsia vailla suojaa ja suojelua

  Rokotusvastaisuus on vanhaa perua. Jo yhdeksänkymmentä vuotta sitten vaasalaisen Oskari Jalkion mukana lähti yli 140 ihmistä perustamaan Dominikaaniseen tasavaltaan rokotuksista sun muusta pahuudesta vapaata utopiayhdyskuntaa. Huonostihan siinä kävi.

  Kuten muutkin huuhaan harrastajat, salaliittoihin uskovat tai ääriliikkeisiin hurahtaneet, rokotuksen vastustajat elävät omassa kuplassaan, johon todellisuus ei pysty tunkeutumaan. Kun ihminen alkaa uskoa johonkin, hänen uskoaan on lähes mahdotonta horjuttaa.

  Turun Sanomat omisti äskettäin kokonaisen puistattavan kritiikittömän sivun yhden rokotuksen vastustajan haastattelulle. Melkein tulivat mieleen lehden entiset, ei aina niin kunniakkaat ajat, jolloin erilaisille humpuukimaakareille jääkausien kieltäjistä ilmastoskeptikkoihin annettiin suhteettomasti palstatilaa.

  Kuten professori Jarkko Saarinen yleisönosaston palautteessa totesi, rokotteista kieltäytyminen on itsekästä ja vastuutonta.

  ”Moraalinen vapaamatkustaja pyrkii hyötymään yleisestä ja yhteisestä hyvästä ilman, että hänellä olisi aikomusta tai halua osallistua kyseisen hyvän tuottamisen ja ylläpitämisen vaatimiin kustannuksiin”, tiivisti puolestaan professori Veikko Launis Duodecim-lehdessä.

  Liikaa vapaamatkustajia, ja laiva uppoaa. Pietarsaaren seudulla lähestytään jo vaarallisia epidemiarajoja, kiitos aktiivisen rokotusten vastaisen propagandan.

  Yhteiskuntasopimus perustuu siihen, että ihminen luopuu joistain oikeuksistaan ja saa jotain muuta vastikkeeksi. Käytännössä kaikkia vapauksiamme on jollain tavalla rajoitettu yhteisen hyvän nimissä. Edes sananvapaus ei ole missään absoluuttista. ”Sananvapaus ei anna oikeutta huutaa perusteettomasti ‘Tulipalo!’ täyteen ahdetussa teatterissa”, tiivisti tuomari Oliver Wendell Holmes vapauden rajat jo vuosisata sitten.

  Viime kädessä yhteisön oikeus voittaa aina yksilön oikeudet, ei ainoastaan fasismissa ja diktatuureissa, vaan myös kaikissa demokratioissa.

  Usein jostain vapaudesta luopuminen ei ole vain välttämätöntä, vaan se myös antaa meille enemmän vapautta. Meillä ei ole enää vapautta ajaa teillä miten haluamme, sortaa naisia, piiskata lapsia, ja niin edelleen. Rajoitukset vievät meitä kohti parempaa, vapaampaa maailmaa.

  Tietysti on aina keskusteltava vapauden rajoista: onko yhteiskunnalla todellakin oikeus pakottaa minut tähän yhteisen edun nimissä? Onko tämä rajoitus perusteltu? Voitaisiinko ilmankin tulla toimeen?

  Sanotaan asia selvästi. Kaikki asiantuntijat kannattavat rokotuksia, ja näkevät niiden hyödyt mittaamattomasti niiden haittoja suurempina. Jokainen lääke, aspiriinikin, voi aiheuttaa joskus haittaa jollekulle. Se ei tarkoita, että tutkitusti auttava lääke pitäisi jättää ottamatta, varsinkin jos samalla vaarantaa muidenkin terveyden.

  Tuskinpa Turun Sanomat kirjoittaisi hyväksyvästi äidistä, joka kertoo päättäneensä kasvattaa lapsiaan vanhanaikaiseen tapaan, tukkapöllyjen ja Koivuniemen herran avulla. Miksi sitten hyväksyä lasten pahoinpitely laiminlyömällä heidän terveydenhoitonsa?

  Joissain maissa rokotukset ovat pakollisia. Sellainen lainsäädäntö olisi korkea aika saada Suomeenkin, inhimillisyyden, lastensuojelun ja yhteisen vastuullisuuden nimissä. Pietarsaarelaiset voivat muuttaa Karibian saarille.

  Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori.

 5. Stiina sanoo:

  Mikä on vikana siinä, jos on varovainen
  rokotteiden kanssa? Suomessa siitä saa rokotevastainen leiman. Ei siis voi olla
  toista mieltä tässä asiassa? Monesti näkee
  tekstejä, jossa elohopeaa ja alumiinia saa
  ruoan mukana monin verroin enemmän
  kuin rokotteissa. Aivan naurettavaa
  höpötystä. Se on ihan eri asia laittaa
  mitä tahansa aineita suoraan pistämällä
  elimistöön ohi immuunipuolustuksen. Ja
  vaikka olisi tähtitieteen emeritusprofessori
  ei kai se kuitenkaan rokotusasiantuntijaksi
  tai kaikkiin muihin maailman asioihin pätevöitä?

  Lainaus Eviran sivuilta:
  Koirien rokotteet ja rokotussuositukset

  Rokota vain terveitä ja matolääkittyjä koiria. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi samanaikaisesti. Elävien rokotteiden antoväliksi suositellaan 3-4 viikkoa. Rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immunosuppressoitujen eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.

 6. Stiina sanoo:

  Ja sääntöjä THL:n löytyy sivuilta.

  Ilmeisesti pitäisi kuitenkin muistaa onko eläviä taudinaiheuttajia vai ei. Ensimmäisenä sääntönä ei kuitenkaan ole: Rokota vain terveitä lapsia. Ja mitään eroa ei ole vaikka kysymyksessä on 3 kg painava
  vauva tai 100 kg painava mies.

  THL: Sääntö 5

  Elimistö kestää usean eri rokotteen antamisen samaan aikaan – käytännössä kattoa ei ole.

  ( Voisiko jonkun esimerkin näyttää täysin
  terveeksi todetusta henkilöstä, joka on saanut useita kymmeniä
  rokotuksia, kuten joissain maissa on tapana.
  Vaikka viiden vuoden kuluttua viimeisestä
  rokottamisesta.)

 7. tiina sanoo:

  Oikaisu artikkeliin:
  Ennen kuin julkaisee selkeästi vääriä tietoja Andrew Wakefieldin ja TUTKIMUSRYHMÄN ns. “case study”-tutkimuksesta niin olisi syytä lähdetietona olla myös kyseinen tutkimus. Se on julkaistu verkossa ja sen lopputulema ei suinkaan ole, että mpr -rokote aiheuttaa autismia, vaan että asiasta tarvitaan lisätutkimuksia. Andrew Wakefield ei myöskään ollut vuonna 1998 ns. rokotekriittinen saati -vastainen; Hänellä on itsellään kolme lasta jotka ovat rokotettuja. Nyttemmin, perehdyttyään rokotuksiin, hän tosiaan on sitä mieltä, että rokotetutkimus on niin vajavaista, etenkin adjuvantti eli apuainetutkimus, että nykyisessä tilanteessa, JOS hänellä olisi vauva, hän ei antaisi vauvaansa rokottaa. Nämä tiedot voit tarkistaa mm. Vaxxed -videoilta, jotka löytyvät YouTube -kanavalta. Suosittelen perinpohjaista tutkimista ennen ylimalkaista hutkimista.

 8. Sanna Kaski sanoo:

  Hei Tiina,

  tuo Wakefieldin Lancetista myöhemmin pois vedetty alkuperäinen tutkimusartikkeli löytyy tästä linkistä:
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/fulltext

  Wakefield kehotti lopettamaan MPR-rokotteen käytön siihen asti, että asiasta saadaan lisää tutkimuksia. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, kuinka laajasti hän väitti tutkimuksensa tuloksia voitavan yleistää, vaan siitä, että British General Medical Councilin (GMC) tekemän selvityksen mukaan Wakefield toimi sekä vilpillisesti että epäeettisesti. Paitsi, että tutkimuksen tuloksia oli tarkoituksellisesti vääristelty, ei hän myöskään ollut hakenut eettisen komitean lupaa lapsille tekemilleen invasiiville tutkimuksille. GMC totesi, että Wakefield oli toiminut epärehellisesti ja vastuuttomasti tutkimuksessaan. Näistä syistä Wakefield siis menetti lääkärin oikeutensa.

  Myös Lancet ilmoitti tutkimusartikkelin pois vedon yhteydessä, että Wakefieldin tutkimusartikkelissa on useita virheellisiä elementtejä ja jotkut sen väitteistä on todistettu vääriksi.

  Lisätietoa voi lukea mm. täältä:

  http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/lancet-vetaa-pois-tutkimuksen-autismin-ja-mpr-rokotteen-yhteydesta/

 9. Anna-Liisa Alatalo sanoo:

  Seuraava Veikko Launiksen kolumni kannattaa lukea tarkkaan ja ymmärryksellä:
  https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2018/5/duo14210
  ja äidin näkökulmaa rokottamiseen:
  https://yle.fi/uutiset/3-9558418.
  Rokotteiden haittavaikutuksista:
  https://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=kot00708, jossa mm. seuraavaa:
  “MPR-rokotuksen on epäilty aiheuttavan autismia, … Kaikki epäilyt on huolellisesti tutkittu, eikä mitään yhteyksiä ole löydetty (esim. Mäkelä 2002). … (Lisäksi) on muistettava, että luonnontautien aiheuttamat komplikaatiot ovat vakavampia ja huomattavasti yleisempiä kuin rokotteiden aiheuttamat reaktiot.
  On luettava ilman ennakkoasennetta ja tutustuttava, kuinka tieteessa tutkimus tehdään. Kaikki julkaisut eivät ole tieteellisesti todistettua tietoa. Joudutaan perehtymään tiedejulkaisujen referee-järjestelmään ja tilastotieteeseenkin, jotta saa käsityksen, miten asioita on tutkittava.

 10. Senni sanoo:

  Yhtälailla, ne jotka väittävät autismin oireilun alkaneen HETI, kun saivat rokotuksen, voisivat miettiä, onko kuitenkin mahdollista, että jokin muu aiheutti autismin tai että se on ollut lapsella jo ennen rokotteen saamista? Kannattaa olla avoin kaikille syille, eikä tuudittautua loppuelämäksi siihen, että syy olisi rokotteen, kun näin ei ole tutkimuksissa ikinä todettu. Ylempänä äiti mainitsee lapsen itkuisuuden alkaneen rokotteen saamisen myötä. Itkuisuus ja vatsakivut eivät kuitenkaan ole merkki autismista, mutta esimerkiksi ongelmat katsekontaktissa voivat olla.

 11. Anni sanoo:

  Monesti ihmiset kategorisoidaan niin, että jos olet vähänkään epäileväinen tietyn rokotteen sivuvaikutuksista, se tarkoittaa, että olet kaikkia mahdollisia rokotteita vastaan ja haluat palata näin ollen keskiajalle. Lääketiede itsessään on sitä, että kyseenalaistetaan uudet innovaatiot ja testataan ne puhki, ennen kuin voidaan sanoa varmaksi yhtään mitään. Mielestäni on kummallista, että nykyään ihmisten mahdollisia negatiivisia kokemuksia lääkkeisiin liittyen sivuutetaan, kun niiden pitäisi olla ensimmäisiä varmoja merkkejä siitä, että lääkkeessä saattaa olla jotakin haitallista. Se, että media tekee kaikkensa pikemminkin tukahduttamaan epäilyttävät tapaukset ja asettamaan ne naurunalaiseksi osoittaa, että asiaa ei lähestytä puolueettomasti tieteen keinoin. CDC, eli organisaatio, joka tutki autismin ja MPR rokotteen yhteyttä ei suostunut tutkimaan rokotettujen lapsien ja rokottamattomien lapsien välistä eroa autismin esiintyvyydessä, vaikka muiden lääkeaineiden kanssa vastaavanlainen placebotutkimus vaaditaan ennen markkinoille asettamista. CDCn työntekijä on myös avautunut erilaisista epäkohdista tutkimuksia laadittaessa. http://vaxxedthemovie.com/

 12. jatkumo sanoo:

  Joissain rokotteissa sattuu olemaan apuaineina elohopeaa siinä muodossa joka ohittaa veriaivoesteen ja kulkeutuu aivojen väliseen tilaan joka aiheuttaa autismin.

 13. jatkumo sanoo:

  Joissain rokotteissa sattuu olemaan apuaineina elohopeaa siinä muodossa joka ohittaa veriaivoesteen ja kulkeutuu aivojen väliseen tilaan joka aiheuttaa autismin.

  Se ken on eri mieltä, yrittäköön todistaa tämä tieto vääräksi, kysyköön terveyden alan ammattilaisilta mitä aineita rokotteet sisältävät.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »