Kävelyteline ja hyppykiikku ovat riski jalkojen terveydelle
Jos sinulla on taipumusta stressata, kehittyykö lapsesi normaalia vauhtia, ei kannata lukea vauvapalstoilla ketjuja, joissa kysellään, että ”Minkä ikäisenä lapsesi oppi kävelemään?”. Ne luovat helposti vääristynyttä kuvaa siitä, mikä on keskimääräinen kävelemään oppimisen ikä, koska näihin ketjuihin vastaavat usein ne, joiden lapsi on ollut erityisen nopea kehityksessään. Niissä kun harvemmin näkee vastauksena esimerkiksi puolentoistavuoden ikää, vaikka sekin kuuluu ihan normaalin vaihtelun piiriin eikä ole edes harvinaista.
Erilaisten vauva- ja taaperotuotteiden valmistajat ovat ymmärtäneet, että tässä vanhempien heikossa kohdassa on loistava markkinointipotentiaali. Hyppykiikkujen ja kävelytelineiden mainostetaan vahvistavan lapsen jalkalihaksia, totuttavan häntä pystyasennossa olemiseen ja edistävän kävelemään oppimista. Usein vauvat myös kokevat nämä vekottimet viihdyttävinä, vaikka tosiasiassa kummatkin näistä ovat haitallisia lapsen kehitykselle ja voivat hidastaa kävelyn kehittymistä.
Tiesitkö, että Kanadassa kävelytelineiden myyminen on kiellettyä? Siellä tuli huhtikuussa 2004 voimaan laki, jonka mukaan kävelytelineiden myymisestä tai mainostamisesta voi saada jopa 100 000 dollarin sakot tai kuusi kuukautta vankeutta. Päätös perustui tutkimukseen, jossa kerättiin tietoja kuudestatoista sairaalasta eri puolilla maata. Vuosien 1990 ja 2002 välillä yli 1900 lasta, jotka olivat iältään 5-14 kuukautta, joutui onnettomuuteen käyttäessään kävelytelinettä. Näihin kuului muun muassa kävelytelineellä kaatuilu ja siitä pois kurkottautuminen. Kävelytelineillä päättömästi säntäilevät lapset myös pääsivät nopeammin vaarallisiin paikkoihin, saivat päävammoja tippuessaan alas portaita, törmäilivät lämmittimiin ja uuneihin sekä ylsivät vaarallisiin objekteihin, kuten kotitalousmyrkkyihin tai kuumiin juomiin.
Duodecimin Terveyskirjaston mukaan kävelytelineestä on lapselle haittaa, vaikka ei onnettomuuteen joutuisikaan. Kävelytelineessä lapsi joutuu olemaan puoli-istuvassa asennossa, joka kuormittaa lonkkaniveliä ja voi vaurioittaa niiden kehitystä.
Suomessa kävelytelinettäkin yleisemmältä vaikuttava hyppykiikku puolestaan viivästyttää lapsen kävelemään oppimista vahvistamalla primitiivireaktioita ja viivyttämällä niiden oikea-aikaista häviämistä. Hyppykiikussa jalkapohja ei kuormitu alustaa vasten, joka estää jalkaterän asento- ja liiketunnon sekä jalkapohjan ihotunnon kehittymistä. Nilkan jatkuva ojennusasento myös heikentää nilkan koukistumisen kehitystä.
Duodecim Terveyskirjastokin muistuttaa, että jokainen lapsi oppii kävelemään silloin, kun hermosto on kehittynyt riittävästi, eikä sitä voi nopeuttaa. Ajattelisin, että lapselle on tärkeää antaa kasvurauha. Aina näiden vekottimien hankkimiselle ei syynä ole halu nopeuttaa lapsen kehitystä, vaan ne saattavat myös suuresti huvittaa lasta. Kannattaako kuitenkaan sen vuoksi ottaa jalkoihin, ihmisen tukipilareihin, kohdistuvaa riskiä?
Sanna Kaski