Hyppää sisältöön

Jee, tulkaa katsomaan tapettavia eläinvauvoja!

Julkaistu
Jee, tulkaa katsomaan tapettavia eläinvauvoja!

Nämä leijonat on kuvattu safarilla Keniassa

Monissa eläintarhoissa tulee hyvin ristiriitainen olo. Loputonta pientä kehää kulkevat kissaeläimet ja muut neuroottiset villieläimet karuissa vankiloissaan erilaisessa ilmastossa, kuin mihin ne luontaisesti kuuluisivat. Onko tämä nyt ihan ok tapa viettää hauskaa perhepäivää? Eniten laittaa mietityttämään se, kun eläintarhakäyntejä perustellaan sillä, että tykätään niin paljon eläimistä. Monissa lomakohteissa retkiä kyseenalaisen maineen omaaviin eläinpaikkoihin markkinoidaan erityisesti ”perheille, joista löytyy eläinten ystäviä”. Haluaako eläinten ystävä viihdyttää itseään katsomalla jääkarhua kuumassa häkissä tai vaikkapa luonnossa 160 kilometriä päivittäin uivaa miekkavalasta sirkuseläimenä pienessä altaassa?

Perusteet tälle pohdinnalle kiteytyvät hyvin tässä SVT:n uutisessa, josta suomeksi kirjoittivat muun muassa Yle ja Iltalehti. Länsi-Ruotsissa Boråsin eläintarhassa tapetaan ylimääräiset leijonanpennut sen jälkeen kun niitä on ensin ylpeinä esitelty vierailijoille ja medialle. Vuodesta 2012 lähtien tarhaan on syntynyt kolmetoista leijonanpentua, joista enää kaksi on elossa. Kaksi pentua on kuollut luonnollisista syistä, mutta yhdeksän täysin tervettä pentua on tapettu. Pentujen syntymät ovat suuria tapahtumia, joista julkaistaan lehdistötiedotteita ja yleisöä houkutellaan paikalle ihailemaan niiden suloisuutta. Tappaminen toki tehdään matalammalla profiililla, vaikka eläintarhan johto sanookin, että sitä ei ole pyritty salaamaan.

Boråsin eläintarhan toimintaa kyseenalaistava tutkija Helena Pedersen muistuttaa, että eläintarhoissa on kyse liiketoiminnasta. Keväällä syntyneet suloiset pennut ovat tarhojen vetonauloja ja se, mitä niille tapahtuu sitten, kun ne ovat vähän kasvaneet, onkin sitten toinen asia. Eläintarhan johtaja Bo Kjellson kertoo, että pentuja yritettiin myydä ja sijoittaa toisiin eläintarhoihin, mutta kukaan ei voinut ottaa niitä vastaan. ”Niin valitettavaa kuin se onkin, tämä on ihan luonnollinen tie joidenkin leijonien osalta” hän toteaa pentujen tappamisesta. Tarha ei myöskään aio muuttaa toimintaansa jatkossakaan vaan tänäkin vuonna syntyneitä kahta urospentua saattaa odottaa sama kohtalo.

Tätä taustaa vasten tuntuu irvokkaalta, että Boråsin eläintarhan profiilieläin on nimenomaan leijona. Tarhan matkamuistomyymälä on täynnä leijonamaskeja ja pehmoleluja sekä tarhan autot on kuvitettu leijonilla. Halutaanko me tukea tällaista hulluutta ja näyttää sitä lapsillemme? Löytyisikö kuitenkin eläinystäville jotain mielekkäämpää tekemistä kuin häkkieläinten katselu? Kaipaisin enemmän avoimempaa ja kriittisempää keskustelua lapsiperheiden suosiossa olevien eläintarhojen ja -puistojen eettisyydestä.