Hyppää sisältöön

Älä tue eläinten huonoa kohtelua: tapaus Loro Parque

Julkaistu
Älä tue eläinten huonoa kohtelua: tapaus Loro Parque

Kuva: Pixabay/skeeze

Viikon ehkä paras uutinen on se, että Thomas Cook -konserni, johon myös Tjäreborg kuuluu, lopettaa retkien myymisen teemapuistoihin, joissa on miekkavalaita. Tämä käsittää sekä Floridan Sea Worldin että suomalaisten häpeällisen suuressa suosiossa olleen Teneriffan Loro Parquen. Heidän tiedotteensa mukaan päätös perustuu alan asiantuntijuuteen, asiakkaiden mielipiteisiin sekä konsernin tiukentuneisiin eläintenkäsittelyehtoihin. Jo aiemmin, vuonna 2015, Thomas Cook teki vastuullisen päätöksen poistaa retkitarjonnasta elefanttishowt ja elefanttiratsastuksen. Nyt uusien eläintensuojelusäännösten ja auditointien myötä arvioitavaksi joutui 49 retkeä ja niistä jopa 29 sai lähteä.

Loro Parqueta eivät eläinten ystävät jää kaipaamaan. Eläinten ystävä on muuten mielenkiintoinen käsite. Ollessani perheeni kanssa muutama vuosi sitten Teneriffalla Finnmatkojen kautta, suositeltiin tervetulotilaisuudessa Loro Parqueta nimenomaan eläinten ystäville. Mutta haluaako eläinten ystävä tosiaankin nähdä vangittujen miekkavalaiden shown?

Miekkavalaat uivat luonnossa päivittäin jopa 160 kilometriä, joten on ymmärrettävää, että ahtaat ja matalat altaat aiheuttavat niille fyysistä ja psyykkistä stressiä. Kaikilla vangituilla miekkavalasuroilla on romahtanut selkäevä, kun taas luonnossa romahtanutta selkäevää ilmenee alle yhdellä prosentilla yksilöistä.

Sekä Animalia että maailman suurin eläinten oikeuksia puolustava yhdistys PETA on nostanut esiin Loro Parquen miekkavalaiden huonoa kohtelua. Miekkavalasryhmän rauhallisemmilla yksilöillä havaittiin kivuliaita haavoja ja ruhjeita ryhmän dominoivempien miekkavalaiden purtua heitä. Luonnonolosuhteissa ryhmähierarkiassa alempana olevat miekkavalaat puolustautuisivat pakenemalla, mutta ahtaassa altaassa ei ole tilaa mihin mennä.

Miekkavalaiden ruhjeista, vaurioituneista hampaista, tulehtuneista silmistä, toisistaan lajille epätyypilliseen tapaan erotettujen emojen ja poikasten tuskasta sekä eläinoikeusjärjestöjen Loro Parquessa dokumentoimista julmista koulutusmenetelmistä voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta olennaista on myös toinen asia. Tjäreborgin päätökseen lopettaa yhteistyö Loro Parquen kanssa on vaikuttanut myös asiakkaiden mielipide.

Tjäreborg toimi viisaasti, mutta vielä on monia muita matkanjärjestäjiä, jotka Loro Parque -yhteistyötä tekevät. Matkanjärjestäjiin on yritetty vuosia vedota Loro Parquen retkien lopettamiseksi. Nämä retket ovat kuitenkin suosittuja varsinkin lapsiperheiden keskuudessa ja niiden taloudellinen kannattavuus tuskin kannustaa Loro Parque – yhteistyön päättämiseen. Kuten Tampereen Delfinaarion kohtalosta voimme päätellä, on asenneilmapiiri pikkuhiljaa kuitenkin muuttumassa.

Siihen, minkälaisia retkiä myydään, vaikuttaa suoraan se, minkälaisia retkiä ostetaan. Ihmisten somekäyttäytymisellä on myös suora yhteys siihen, mielletäänkö miekkavalasshown katsominen eettisesti kestäväksi vai arveluttavaksi. Onko iloisen lomakuvan julkaiseminen Loro Parquesta harmitonta, hauskaa vai noloa?

Sanna Kaski