Hyppää sisältöön

Vältä kesän tapaturmat

Lapsen Maailma kysyi kokeneelta päivystyslääkäriltä, millaisia ovat lasten ja nuorten tavallisimmat kesäiset turmat ja miten niitä voisi välttää.
Julkaistu
Teksti Anu Vallinkoski
Kuvat Unsplash
Vältä kesän tapaturmat

Iso kuhmu otsassa, pää on kolahtanut – ja kovaa. Seitsenvuotiaan pojan temppuilu trampoliinilla päättyi kyyneliin ja reissuun päivystykseen. Diagnoosi on lievä aivotärähdys.

Tällainen voisi olla se tyypillinen kesäkuukausien tapaus Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä.

Ylilääkäri Santeri Seppälä kertoo, että trampoliiniturmissa loukkaantuneita lapsia ja nuoria tulee kesäisin vilkkaan mökkikunta Mikkelin päivystykseen hoidettavaksi yleensä ainakin yksi päivässä. Pomppiessa sattuneet vammat ovat vain yleistyneet vuosi toisensa jälkeen.

– Siinä sattuu kaikenlaista. Vammoja on päästä jalkoihin. Putoaminen, laidan yli lentäminen ja pään lyöminen toisen lapsen kanssa ovat niitä tavallisimpia trampoliinitapaturmia. Yleisin vamma lienee aivotärähdys, mutta pahempaakin on nähty. Monesti tuleekin vanhemmille sanottua, että trampoliini on vaarallinen kapistus, Seppälä kuvailee.

Tramppaturmien lisäksi kesäisin päivystyksessä työllistävät myös muilla liikuntavälineillä, kuten polkupyörillä tai skeittilaudoilla, sattuneet vahingot. Tavanomainen lasten päivystyskäynnin syy on myös väärään paikkaan tarttunut ongenkoukku.

Ne pienet teot

– Aivan kaikkia onnettomuuksia ei mitenkään pysty välttämään. Liikkuvalle ja tekevälle sattuu. Mutta monet haverit pystyisi varautumalla väistämään tai ainakin lieventämään vammojen laatua, Santeri Seppälä huomauttaa.

Trampoliinin ehdoton turvavaruste on laidoille pystytettävä suojaverkko. Monelta vahingolta säästyttäisiin myös, jos kerralla pomppijoita olisi vain yksi.

– Yllättävän paljon loukkaantumisia sattuu myös rikkoutuvien trampoliinien vuoksi. Aikuisten olisikin hyvä tarkistaa laitteen kunto aika ajoin.

Ylilääkäri puhuu painokkaasti myös kypärän puolesta. Se on hänen mukaansa välttämätön niin isoille kuin pienille pyöräilijöille, scoottaajille ja skeittareille.

– Olen nähnyt urani aikana hyvin traagisia vammautumisia, jotka olisivat olleet täysin estettävissä kypärän avulla. Pienellä teolla olisi voinut tehdä loppuelämästä hyvin erilaisen, hän tähdentää.

Polvi-, kyynär- ja rannesuojat puolestaan säästävät monilta pieniltä naarmuilta ja murtumilta.

Vaarallinen luonto

Myös Suomen luonnon nurja puoli näkyy Mikkelin keskussairaalassa. Santeri Seppälän mukaan tavallisesti kesäkuukausina päivystykseen tulee viikoittain hoidettavaksi ainakin yksi ampiaisen piston tai kyyn pureman saanut lapsi.

– Jo pelkkä epäily siitä, että kyy olisi purrut lasta, on syy soittaa paikalle ambulanssi. Vaikka lapsi aluksi näyttäisi hyvävointiselta, tila voi kääntyä kriittiseksi hyvin nopeasti. Ennen ambulanssin tuloa pitää toimia hätäkeskuksen ohjeiden mukaan.

Ampiaisen pistoskin voi olla hengenvaarallinen etenkin lapsille ja nuorille. Erityisesti suun ja kaulan alueelle tullut pistos pitää ottaa vakavasti. Ampiaisen myrkylle allergisille minne tahansa osunut pistos saattaa olla vaarallinen.

– Lasten mehulasia kannattaakin tarkkailla ampiaisten varalta. Jos ampiainen kuitenkin pääsee pistämään pahaan paikkaan, kannattaa lapselle antaa ensiapuna kyytabletti. Päivystyksessä olisi myös syytä käydä.

Kovilla helteillä lääkärin pakeille tuodaan silloin tällöin myös nestehukasta kärsiviä lapsia.

– Tällaiset tapaukset ovat onneksi harvinaisia. Pääsääntöisesti vanhemmat osaavat nykyisin suojata lapsensa auringolta ja huolehtia riittävästä juomisesta, ylilääkäri huomauttaa.

Vältä ja varaudu

  • Hanki trampoliiniin turvaverkko ja tarkista laitteen kunto säännöllisesti. Pidä huolta, että laitteella pomppii vain yksi lapsi kerrallaan.
  • Muista kypärä. Kypärä on halpa henkivakuutus pyöräilijälle, scoottarille, skeittarille, rullaluistelijalle…
  • Polvi-, kyynär- ja rannesuojat säästävät esimerkiksi pientä scoottailijaa asfaltti-ihottumalta ja mahdollisilta murtumilta.
  • Puolipilviselläkin säällä lasten suojaaminen vaatteilla ja aurinkosuojavoiteilla on tarpeen. Muista myös nesteytys.
  • Kesälomalaisen lääkelaukkuun kannattaa varata ainakin peruskipulääkkeitä, kyypakkaus, allergialääkkeet sekä sidetarpeet ja haavanhoitotarvikkeet.
  • Tarkista lomallakin, missä on alueen lähin päivystysyksikkö. Kansallinen päivystysnumero 116177 toimii nykyisin lähes koko maassa.
  • Lataa puhelimeen 112-mobiilisovellus, jolloin tarkka tieto sijainnistasi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Avun paikalle tuloa nopeuttaa se, että kohdesijainti on tarkasti tiedossa.

Vinkit antoi ylilääkäri Santeri Seppälä Mikkelin keskussairaalasta.


Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.