Hyppää sisältöön

Tämähän on raakaa!

Nyt on juuri oikea aika kokeilla raakaruokareseptejä vaikkapa jälkiruokiin. Sokerittomat ja jauhottomat herkut tuovat iloista vaihtelua lapsiperheitten ruokapöytään.
Julkaistu
Teksti Maija Mikkola
Kuvat Maija Mikkola
Tämähän on raakaa!

Raaka ruokavalio koostuu pääosin luonnontuotteista, joista mahdollisimman suuri osa syödään kypsentämättömänä.

Kun ruokaa ei kuumenneta yli 40-asteiseksi tai käsitellä liikaan, elimistö saa ravinnosta paljon myönteisiä terveysvaikutuksia uskovat raakaravinnon kannattajat. Heistä ruoan kuumentaminen tuhoaa arvokkaita ravintoaineita ja muuttaa sen jopa terveydelle haitalliseksi. Tehosekoittaminen, kuivaaminen, idättäminen ja hapattaminen korvaavat paistamisen ja hauduttamisen raakaruokailijan keittiössä.

Kypsentämättömiä vihanneksia ja hedelmiä sisältävää ruokavaliota on käytetty jo vuosikymmenien ajan nivelreuman, kolesterolin tai keskushermostoa rappeuttavien sairauksien hoitamiseen. Monet raakaravinnon kannattajat kertovat saaneensa huomattavaa helpotusta terveysongelmiinsa ruokavaliota muutettuaan.

Myös runsas liikunta, riittävä lepo ja elämän tahdin hidastaminen ovat tärkeitä asioita suurelle osalle raakaravinnon ystävistä.

Voisimme kaikki silloin tällöin nauttia raakaravinnosta. On muistettava, että lapsen ruokavalion on oltava monipuolinen ja tasapainoinen.

Kypsentämättömät herkut ovat iloinen ja hyvää tekevä elementti kaikenlaisten perheiden ruokapöytään. Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, niiden valmistaminen on useimmiten helppoa ja nopeaa.

Vihannessalaatit ovat kaikille tuttuja. Myös tuoreista vihanneksista valmistetut, kypsentämättömät keitot alkavat saavuttaa vakiintuneen paikkansa kesäkeittiöissä. Vaikkapa kurkusta ja avokadosta voi sitruunamehun ja basilikan kanssa pyöräyttää tehosekoittimessa kädenkäänteessä keiton, jonka maku miellyttää koko perhettä.

Alku- ja pääruokien lisäksi on olemassa suuri joukko jälkiruokia, joita voi valmistaa helposti ja nopeasti luonnollisista raaka-aineista. Raaoissa jälkiruoissa ja makeisissa käytetään paljon hedelmiä, pähkinöitä ja luonnollisia makeutusaineita kuten hunajaa ja agave-siirappia. Liotettuja taateleita tai rusinoita soseuttamalla saa aikaan taikinamaista sitkoa, cashew-pähkinöistä voi valmistaa kermaa ja banaanit antavat soseille vanukasmaisen koostumuksen.

Raa’at makeiset ja ruokalajit ovat myös harvinaisen kaunista ruokaa. Esimerkiksi kotimaiset marjat tarjoavat kokkaajalle kokonaisen värien sarjan. Lapset voivat pitää hauskaa yhdistelemällä ruoan värejä ja käsitellä vaikkapa kuivatuista hedelmistä valmistettua keksitaikinaa kuin muovailuvahaa. Lopputuloksen ei tarvitse olla täydellinen: tärkeintä on, että kaikilla on hauskaa.

Herkuttelu silloin tällöin tekee hyvää – etenkin, jos makeuden lähteenä ei ole ravitsemuksellisesti köyhä valkoinen sokeri, vaan runsaasti suojaravintoaineita sisältävät luonnontuotteet.

Yhdessä leipominen on hyvä tapa oppia monenlaisia asioita yhdessä ja välittää tietoa sukupolvesta toiselle. Puhuminenkin on helpompaa silloin, kun käsillä on tekemistä. Raakojen makeisten valmistamisesta voi hyvin saada aikaan yhteisen, hauskan hetken. Reseptit ovat vain lähtökohta, jota voi soveltaa mielensä ja makunsa mukaan.

Mahdollisuuksia on lähes loputtomasti. Liuotetuista taateleista, jauhetuista siemenistä ja kaakaojauheesta voi valmistaa helposti herkullisia konvehteja. Kuivattuja aprikooseja tai luumuja voi täyttää pähkinöillä ja siemenillä. Yhdistelemällä kuivattuja ja tuoreita hedelmiä voi valmistaa leivoksia, kakkuja ja piirakoita tai vaikka jälkiruokavaahtoja ja vanukkaita.

Useimmat raakareseptit voi sitä paitsi toteuttaa tarvikkeista, joita kotona on jo valmiina.

Jälkiruokiin ei tarvita jauhoja, sokeria tai kananmunia, eikä uunia tarvita lainkaan. Kunnon tehosekoitin on yleensä välttämätön.

https://raakaravinto.net/

Mansikka-cashewherkku neljälle

2,5 dl cashewpähkinöitä
2,5 dl mansikoita
puolikkaan sitruunan mehu
pala vaniljatankoa
agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa maun mukaan

Koristeluun: mansikoita

Laita cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen vähintään kahdeksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Paloittele mansikat ja purista sitruunan mehu.

Kaada pois pähkinöiden liotusvesi ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää lusikallinen kylmää vettä. Sekoita täydellä teholla noin minuutti.

Lisää pähkinätahnaan mansikat ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes seos on tasainen ja kuohkea.

Mausta vaniljatangon sisältä löytyvillä siemenillä (veitsen kärjellinen riittää) ja tarvittaessa agavesiirapilla.

Jaa tarjoiluastioihin, koristele mansikoilla ja laita jääkaappiin tarjoiluhetkeen asti.

Auringonkukka-appelsiininapit (n. 20 kpl)

3 dl auringonkukansiemeniä
12 taatelia
1 dl rusinoita
2 rkl mantelivoita
1 luomuappelsiini (vain kuori käytetään)

Liota taateleita vähintään kaksi tuntia tai mieluiten yön yli.

Pese appelsiini ja raasta sen kuoren oranssia pintaosaa ruokalusikallisen verran.

Laita tehosekoittimeen taatelit, rusinat ja pähkinävoi ja puolet auringonkukansiemenistä. Sekoita, kunnes seoksesta tulee rakeisen tasaista.

Lisää joukkoon appelsiinin kuori ja loput auringonkukansiemenet.

Nosta taikinasta nokareita ja painele ne pyörylöiksi leivinpaperin päälle. Säilytä keksit jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.