Hyppää sisältöön

SKAM – ei tarvitse hävetä!

Julkaistu
SKAM – ei tarvitse hävetä!

Tämä postaus on vähän aiheen vierestä, mutta koska olen välillä melkein kasvanut kiinni sohvaan ja ja vauvan tyytyväisyys riippuu siitä, että saa olla välittömässä kontaktissa rintarauhasiini, minulla oli aikaa katsoa kehuja saanut norjalainen nuorten sarja Yle Areenasta. Ihmettelen tuota sarjan nimeä SKAM, eli häpeä sillä ei se minun mielestäni ole näitä nuoria määrittävä tunne… Vai menikö minulta jotain ohi?


Suomalaiset nuorten elokuvat käsittelivät yleensä rajuja irtiottoja ja nuoria, joiden elämässä on suuria suruja ja ongelmia. Ne olivat synkempiä ja rosoisempia (Sairaan kaunis maailma, Pitkä kuuma kesä, Menolippu Mombasaan…) En muista oliko jotain hyviä sarjoja? Amerikkalaiset sarjat taas olivat liiankin täydellisiä, epäuskottavia melkein psykopaattisine suhdekiemuroineen ja näyttelijät olivat fyysisesti ylikehittyneitä roolihahmojensa ikään nähden.

  • Skamin nuoret ovat lukiolaisia ja koulu on siten keskiössä. Hyvin uskottavaa.
  • Taitavat ja niin aidot, sympaattiset, ikäisensä oloiset ja samaistuttavat näyttelijät
  • Aikuiset ovat sivuroolissa. Huvittavinta on se, että koulussa näkyy vain yksi opettaja ja hänetkin on kuvattu rajaamalla pää pois. Eikä opettajalla ole rintaliivejä! Koululääkärin vastaanotolla käydään joskus, ja myös hän on hieman persoonallinen. Vanhemmat tulevat esiin vain nuorten keskusteluissa, puheluissa ja viesteissä. Evan äiti on mukana ensimmäisellä kaudella, mutta hänkin asuu työn vuoksi eri kaupungissa. Nuoret asuvat hyvin itsenäisesti, esimerkiksi kimppakämpässä. Eivät kaikki toisen asteen opiskelijat kyllä ole noin itsenäisiä, eikä tarvitse ollakaan!
  • Sosiaalinen media on mukana, mielestäni uskottavissa määrin ja arkisesti. Näin voidaan kuvata esimerkiksi livekeskustelua ja WhatsApp-keskustelua samanaikaisesti. Suurimmaksi osin nuoret viettävät aikaa yhdessä, koulussa, juhlissa tai toistensa luona. He asuvatkin kaupungissa, ilmeisen lähellä toisiaan, joten se on helppoa. Yksi mielenkiintoinen tapaus liittyen someen oli, kun Nooraa yritettiin kiristää hänestä otetutta valokuvalla. Hän oli kuitenkin niin nerokas että tiesi oikeutensa lapsena ja luetteli ne jo täysi-ikäiselle kiristäjälle. Noora oli kuvassa sammuneena ja alasti eli kuvan ottaja syyllistyisi lasta vahingoittavan aineiston hallussapitoon ja levittämiseen, jos toteuttaisi uhkauksensa.
  • Skamin nuorilla on verraten hyvä itsetunto, kommunikaatiotaidot, tunne- ja vuorovaikutustaidot myös. Nuoret ovat fiksuja ja ihania yleensä, vaikka välillä voi sattua virhearviointeja. He keskustelevat niin siitä missä on etkot kuin myös syvemmälle menevistä aiheista kuten uskonnoista, seksuaalisuudesta, kulttuurista ja moraalista. He osaavat olla eri mieltä ja silti olla ystäviä.
  • Sarjan nuoret ovat myös erittäin tyylikkäitä ja asuvat kivoissa kodeissa. Vaikka nuoret ilmeisesti ovat hyvin toimeentulevista perheistä, kuvataan sitäkin todellisuutta, että jokaisessa perheessä on omat dynamiikkansa ja haasteensa. Isakin äidin mielenterveys on yksi, Wilhelmin perheessä on menetyksiä ja salaisuuksia, jotka ovat ajaneet perheenjäsenet erilleen toisistaan. Kliseistä riitelyä vanhempien kanssa rajoista, ajankäytöstä, valinnoista ja rahasta tässä sarjassa ei ole.
  • Jaksot ovat myös mukavan mittaisia, joten jos kiinnostuit niin kannattaa katsoa! Vaikka lukioaika on jo kaukana, niin jotain hyvin samaistuttavaa sarjassa oli.

Viimeisessä kuvassa on tämän päivän päivitysasento. Pääsemme ensi viikoksi nauttimaan läheisten seurasta ja huomiosta uudelle tulokkaalle! Ja minä pääsen kampaajalle sitten tammikuun! Kuvassa näkyy mun yleisin päiväasu, legginssit ja paita, jossa on nopeasti sivuun siirtyvä etumus. Meidän ”Pepe” halusi tänään pötkötellä sylissä! Ensi kertaan!