Hyppää sisältöön

Kasvurauhaa lapsille

”Meitä ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan enemmän kuin koskaan” kirjoittaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Kasvurauhaa lapsille

Kuluneen kesän aikana olemme saaneet seurata hallituksen ensiaskeleita. Hallitusohjelma (valtioneuvosto.fi) on luotu ja julkistettu, ja hallituksen työskentely on käynnistynyt.

Hallituksen ja sen ministereiden suhtautumisesta syrjintään ja rasismiin on käyty julkista keskustelua. Kohun keskellä annetuissa ulostuloissaan hallitus on todennut sen työskentelevän tasa-arvon ja syrjimättömyyden eteen ja että hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta.

Mitä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa sanotaankaan (lapsenoikeudet.fi)? Sen johdantotekstissä viitataan YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen (ihmisoikeusliitto.fi) ja kansainvälisiin ihmisoikeuksien yleissopimuksiin.

Lisäksi sopimustekstissä todetaan, että sopimusvaltiot kunnioittavat ja takaavat sopimuksessa tunnustetut oikeudet kaikille lapsille ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen, etniseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen, vammaisuuteen, syntyperään tai muuhun seikkaan perustuvaa erottelua.

On selvää, että Lastensuojelun Keskusliitto (lskl.fi) sitoutuu näihin kirjauksiin. Sopimus on juridisesti sitova ja keskusliiton toiminnan kivijalka.

Pitäisi olla itsestään selvää, että myös Suomi valtiona ja sen hallitus on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Siksi jo se, että ihmisoikeuksista täytyy käydä keskustelua hallituksen sisällä, kertoo, että meitä ihmisoikeuksien puolustajia tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Hallituksen alkutaival ei lupaa kovin hyvää lapsille ja lapsiperheille. Monien hallitusohjelmaan kirjattujen toimien vaikutukset lapsiin ja perheisiin voivat olla hyvin kielteisiä. Saamme tehdä paljon vaikuttamistyötä, jotta haitalliset vaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi.

Yhteiskunnassamme käytävä keskustelu arvoista vaikuttaa varsin paljon myös lapsiin. Jos yhteiskunnallinen keskustelu ajautuu raiteille, joilla lapsen oikeuksia kyseenalaistetaan tai joilla jokainen lapsi ei ole arvokas omana itsenään, voimme vain haaveilla siitä, että lapset – tulevaisuuden aikuiset – kasvavat ja voivat hyvin.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri näkyy ja kuuluu myös lapsille. Meidän aikuisten täytyy rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokainen on arvokas omana itsenään. Sellaisessa yhteiskunnassa jokainen voi kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Hyvään, turvalliseen kasvuun ja kehitykseen tarvitaan vakaat yhteiskunnalliset olosuhteet. Lasten ja perheiden kannalta tämä vaatii viisaita päätöksiä ja vahvaa tahtoa. Puheiden lisäksi sen täytyy näkyä teoissa.

PS.

Paluu päiväkoti- ja kouluarkeen on joskus uuvuttavaa, mutta arjen rutiinit voivat tuntua kesän jälkeen myös helpottavilta. Iloa ja tsemppiä jokaiselle lapselle ja perheelle syksyn alkuun!

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *